Γενέθλια, γιορτή, επέτειος, αποφοιτήσεις και πόσες άλλες σημαντικές ημέρες στη ζωή μας φωνάζουν μία λέξη… πάρτι!! Συχνά βρίσκουμε αιτία για να οργανώσουμε μία μεγάλη ή μικρή συγκέντρωση για να γιορτάσουμε μαζί με τους αγαπημένους μας ανθρώπους κάποια σπουδαία στιγμή μας και να μοιραστούμε τη χαρά μας μαζί τους. Καιρό πριν, ακόμα και μήνες, ξεκινάμε τις προετοιμασίες: το μέρος, η κατάλληλη ημέρα και ώρα, η λίστα με τους καλεσμένους, η μουσική, το φαγητό, ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Ο «απαραίτητος εξοπλισμός» όμως εμπεριέχει κάποιους μικρούς «εχθρούς» για το περιβάλλον μας, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του καταλήγει μετά το πάρτι στα σκουπίδια. Πλαστικά μίας χρήσης πιατάκια, ποτηράκια, μαχαιροπίρουνα, μπαλόνια και άλλα πολλά, πρωταγωνιστούν για λίγες ώρες, όσο και αυτές ενός πάρτι. Μετά, παίρνουν τον δρόμο ενός συνηθισμένου πλαστικού που δεν αγαπά το περιβάλλον μας.

Υπάρχει τρόπος να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία το πάρτι μας και να κάνουμε χαρούμενους και τους καλεσμένους μας και το περιβάλλον μας; Φυσικά! Για όλα υπάρχει μία εναλλακτική οικολογική λύση:

1) Προσκλήσεις: Με κάποιο τρόπο πρέπει να γνωστοποιήσουμε στους καλεσμένους μας το μεγάλο γεγονός που ετοιμάζουμε! Αντί λοιπόν να φτιάξουμε χειρόγραφες προσκλήσεις, μπορούμε να προσκαλέσουμε τους φίλους μας μέσω διαδικτύου. Ιστοσελίδες δίνουν την δυνατότητα πλέον να φτιάχνουμε και να στέλνουμε ηλεκτρονικά τις προσκλήσεις μας είτε μέσω πλατφόρμας που διαθέτουν είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

2) Πιάτα και ποτήρια: Πρώτα απ όλα κοιτάμε πόσα διαθέτουμε ήδη στα ράφια μας. Σε περίπτωση που θεωρούμε μικρή την ποσότητα, ζητάμε από φίλους τι θα μπορούσαν να μας δανείσουν. Αν και πάλι δεν έχουμε φτάσει στην επιθυμητή ποσότητα τότε υπάρχουν λύσεις ιδιαίτερα φιλικές προς το περιβάλλον, οτιδήποτε είχαμε συνηθίσει να αγοράζουμε ως «πλαστικό μίας χρήσης», μπορούμε να το βρούμε σε αντίστοιχο βιοδιασπώμενο μίας χρήσης. Ποτήρια, καλαμάκια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα και οτιδήποτε άλλο χρειαστούμε, διατίθενται πλέον σε μία πιο φιλοπεριβαλλοντική μορφή. Great!

3) Μπαλόνια και γιρλάντες: Δε θα επιλέξουμε τις πλαστικές γιρλάντες και τα μπαλόνια που σπάνε και αχρηστεύονται με το παραμικρό γιατί πολύ απλά μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας επιγραφές με το μήνυμα που θέλουμε σε οικολογικό χαρτόνι ή πανί και να προμηθευτούμε χάρτινα καπελάκια και εορταστικό εξοπλισμό. Ακόμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικά διακοσμητικά όπως φρούτα, γλάστρες και λουλούδια από τον κήπο μας.  Όλα αυτά μπορούμε φυσικά να τα αποθηκεύσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά σε ένα επόμενο πάρτι. Μάντεψε: Του χρόνου θα έχεις έτοιμο τον εξοπλισμό χωρίς να χρειαστεί να αγοράσεις ξανά!

4) Σνακ: Για σνακ μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικά μαγειρεμένα φαγητά, όπως καναπεδάκια και σαλάτες και να στύψουμε φρέσκους χυμούς.

5) Ποτά: Προτιμούμε ποτά σε γυάλινα μπουκάλια που ανακυκλώνονται πιο εύκολα, αναψυκτικά σε αλουμίνιο και φρέσκους χυμούς.

Μικρές λύσεις κι όμως το αποτέλεσμα είναι θετικό τόσο για το περιβάλλον όσο και για εμάς αφού επιτυγχάνουμε και οικονομία στα χρήματα που θα ξοδεύαμε σε αντίστοιχο πλαστικό εξοπλισμό.

Φορέστε τα καλά σας, δυναμώστε τη μουσική και let the party begin!

Χαρά Γιαννακοπούλου,

Περιβαλλοντολόγος

Close