Τι ρίχνουμε στους κάδους κομποστοποίησης και τι όχι;

Τι είναι κομποστοποίηση;

Είναι η φυσική βιολογική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά υλικά διασπώνται μέσω αερόβιων μικροοργανισμών όπως είναι οι μύκητες και τα βακτήρια και μετατρέπονται σε κομπόστ ένα θρεπτικό υλικό για τα εδάφη.

Πώς χρησιμοποιώ τον καφέ κάδο / κομποστοποιητή;

Σε περίπτωση που ο δήμος σου εφαρμόζει έστω και σε μικρή κλίμακα διαλογή οργανικών αποβλήτων, τα ρίχνεις στον καφέ κάδο. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις ή να αγοράσεις τον δικό σου κομποστοποιητή, να τον τοποθετήσεις στην αυλή σου ή στον κήπο σου και να δεις από κοντά την πρόοδο της διαδικασίας καθημερινά!

Καθημερινά διαχωρίζουμε τα οργανικά υλικά από τα υπόλοιπα και δεν ξεχνάμε πως:

ΔΕΝ ρίχνουμε στον κάδο το περιεχόμενό του σε δεμένες σακούλες.

ΔΕΝ πετάμε στον καφέ κάδο τα σκουπίδια που ρίχνουμε στους κοινούς κάδους.

Τι ρίχνουμε στον καφέ κάδο/κομποστοποιητή;

Κάποια από τα οργανικά υπολείμματα που μπορούμε να ρίχνουμε στον καφέ κάδο είναι:

  • Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Φλούδες και κοτσάνια
  • Ξερά ή χλωρά φύλλα
  • Ζυμαρικά και ψωμί
  • Στάχτη
  • Υπολείμματα από καφέ
  • Τσόφλια αυγών

Τι δεν ρίχνουμε στον καφέ κάδο/κομποστοποιητή;

Κάποια από τα υλικά που δεν πρέπει να ρίχνουμε στον καφέ κάδο είναι:

  • Χάρτινες, αλουμινένιες και γυάλινες συσκευασίες
  • Ηλεκτρικές συσκευές και μπαταρίες
  • Οικοδομικά υλικά
  • Πάνες μωρού
  • Περιττώματα κατοικίδιων
  • Κόκαλα από κρέας και ψάρι
  • Λάδια και λίπη
  • Υπολείμματα τσιγάρων

Χρήστος Νικολάου,

Περιβαλλοντολόγος MSc

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Environmental Engineer, MSc
Close