Θέλετε να κάνετε κομποστοποίηση, αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Φοβάστε οτι η έλλειψη χώρου ή χρόνου σας εμποδίζει; Νομίζετε ότι μόνο όσοι έχουν κήπο μπορούν να κομποστοποιήσουν; Η απάντηση είναι όχι!
Δείτε παρακάτω μερικους εύκολους τρόπους για κομποστοποίηση στον κήπο αλλά και στο μπαλκόνι!
Κάδοι του δήμου
Αρχικά και πριν τρέξετε να βρείτε πως να κομποστοποιήσετε στο σπίτι ψάξτε εάν ο δήμος σας διαθέτει καφέ κάδο κομποστοιποίσης;
Εάν ναι αλλά δεν μπορείτε να πηγαίνετε συνέχεια να πετάτε τα απορρίμματα τροφίμων, τότε μπορείτε να ή να χρησιμοποιησετε ειδικούς κάδους που δεν παίρνουν αερα (ειδικούς για κομποστοποίηση) ώστε να πετάτε μια φορά την ημέρα τα απορρίμματα τροφίμων. Η πιο απλά μπορείτε να βάλετε ένα μπολ στο ψυγείο και να έχετε εκεί ώστε να μην υπάρχουν μυρωδιές κλπ.
Συρμάτινος κάδος κομποστοποίησης
Αν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν κήπο τότε δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια πολύπλοκη κατασκευή για να έχετε κάδο κομποστοποίησης στο σπίτι σας λίγο σύρμα και και μερικά ξύλα είναι αρκετά!
Ο συρμάτινος κάδος κομποστοποίησης είναι τέλειος για κομποστοποίηση σχεδόν οτιδήποτε, ιδιαίτερα ιδανικός για φύλλα και αποκόμματα γρασιδιού μέχρι και υπολείμματα τροφίμων. Το καλύτερο είναι ότι χρειάζεται λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά για να κατασκευαστεί και δεν απαιτεί σχεδόν τίποτα από εργαλεία και υλικά. Απλά οριοθετήστε την περιοχή με 4 ξύλα και βαζετε τριγύρω ένα σύρμα, ο κομποστοποιητής σας είναι έτοιμος.
Lasagna
O πιο απλός κομποστοποιητής είναι η γνωστή και ως μέθοδος “λαζανια” a.k.a μια γούβα στο χώμα. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για κομποστοιποίηση φύλλών, γκαζον, λουλουδιών κλαδιών κ.λ.π αλλά όχι για ζωικές και μαγειρεμένες τροφές.
Στην ουσία ανοίγετε μια γούβα και τοποθετείτε όλα τα παραπάνω που προκύπτουν από τον κήπο σας, στην συνέχεια μπορείτε να φυτέψετε από πάνω ότι επιθυμείτε και εξοικονομήσετε χώρο από την περιποίηση του κήπου αλλά δημιουργείται και γονιμο έδαφος για τα καλλιέργεια.
Κάδος κομποστοποίησης από πλαστικό κουτί
Εάν είστε αναγκασμένοι να κάνετε κομποστοποίηση σε μικρό χώρο ή διαμέρισμα μπορείτε να δοκιμάσετε τον κομποστοποιητή από ένα απλό πλαστικό κουτί αποθήκευσης. Απλά ανοίξτε τρύπες στο κουτί προσθεστε λίγο χώμα και είναι έτοιμος. Μην ξεχνάτε να τον κουνάτε μια φορά την ημέρα αλλά και του ρίχνεται το απαραίτητο νερό για να γίνει σωστά η διαδικασία της κομποστοποίησης.
Κομποστοποίηση σε κάδο απορριμμάτων
Αφήσαμε στο τέλος την αγαπημένη μας εναλλακτική κάδου κομποστοποίησης αυτή του καδου απορριμάτων!
Ο κομποστοποιητής από κάδο απορριμμάτων προσφέρει έναν αξιοπρεπή χώρο για κομποστοποίηση, αλλά είναι αρκετά μικρός για όσους από εμάς δεν έχουμε πολύ χώρο για κομποστοποίηση. Ως μπόνους όταν έρθει η ώρα να τον αδειάσουμε απλά τον τοποθετούμε στο πλάι ώστε να βγει άνετα το κομπόστ, άμα έχει και ροδάκια το μετακινούμε όπου θέλουμε έμεις.
Μην ξεχάσετε να δείτε: Τι ρίχνουμε στους κάδους κομποστοποίησης και τι όχι;
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!