Καύσιμο για πλοία από πλαστικά σκοπεύει να φτιάξει εργοστάσιο στο Άμστερνταμ

Στο λιμάνι του Άμστερνταμ κατασκευάζεται ένα νέο εργοστάσιο το οποίο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διαθέτουμε τα πλαστικά απορρίμματα. Χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνολογία, η εγκατάσταση θα χρησιμοποιεί μη ανακυκλώσιμο πλαστικό για να δημιουργεί καύσιμα για φορτηγά πλοία.

Ο όμιλος πίσω από την εγκατάσταση είναι η Bin2Barrel, μια ολλανδική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2012 από τους επιχειρηματίες Floris Geeris και Paul Harkema. Χάρη στην συνεργασία με το λιμάνι του Άμστερνταμ και της επιχορήγησης από την ολλανδική κυβέρνηση, το εργοστάσιο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί μέχρι τα τέλη του 2018. Αυτό θα είναι το πρώτο από τα τέσσερα εργοστάσια «πλαστικών καυσίμων» που θα κατασκευαστεί κοντά στο λιμάνι. Κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας του εκτιμάται ότι 35.000 τόνοι σκουπιδιών θα μετατραπούν σε 30 εκατομμύρια λίτρα καυσίμου, δίνοντας έτσι αξία σε υλικά που διαφορετικά θα κατέληγαν σε χωματερές, επίσης το λιμάνι του Άμστερνταμ υπολογίζει ετήσια μείωση των εκπομπών CO2 κατά 57.000 τόνους.

Το πιο προφανές όφελος είναι η μετατροπή του πλαστικού σε καύσιμο, έτσι το πλαστικό παίρνει μια νέα μορφή και δεν καταλήγει στο περιβάλλον ως απόβλητο, το άλλο σημαντικό όφελος είναι το καύσιμο που παράγεται από το εργοστάσιο, το οποίο θα πωλείται στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Το παραδοσιακό ντίζελ απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας για την εκχύλιση, τη μεταφορά και τελικά την καύση, το ντίζελ που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο Bin2Barrel επειδή παρακάμπτει την παραδοσιακή παραγωγική διαδικασία, θα εκπέμπει κατά 80% λιγότερο CO2.

Οι επικριτές των αποβλήτων στην ενέργεια υποστηρίζουν ότι αυτό το είδος τεχνολογίας εμποδίζει την ανάπτυξη των πραγματικά εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Ωστόσο, οι υποστηρικτές αυτών των μοντέλων ανακύκλωσης υποστηρίζουν ότι τέτοια εργοστάσια είναι απαραίτητα, καθώς προσφέρουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση σε σχέση με τα εργοστάσια που εξαρτιόνται από τα ορυκτά καύσιμα και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την ολοένα αυξανόμενη πρόκληση πλαστικής ρύπανσης.

Ο Roon van Maanen, επικεφαλής της Circular & Renewable Industry στο λιμάνι του Άμστερνταμ, σχολίασε γιατί αυτό το εργοστάσιο είναι τόσο σημαντικό: “Η χρήση των πλαστικών και η έλλειψη της κατάλληλης επεξεργασίας τους προκαλούν τεράστια ρύπανση παγκοσμίως. Το Bin2Barrel παρουσιάζει μια καινοτόμο και άμεσα απαραίτητη τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε μια τρέχουσα μη ανακυκλώσιμη ροή αποβλήτων. Δημιουργώντας ένα νέο προϊόν από ένα άλλο αυτό το εργοστάσιο θα ωθήσει τον λιμένα προς την κυκλική οικονομία.”

Είναι αυτονόητο ότι για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, πρέπει να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα. Βέβαια η εταιρεία δεν επιδιώκει να γίνει μεγάλος παραγωγός καυσίμων, αλλά να στραφεί προς την ανακύκλωση των πλαστικών, υποστηρίζοντας έτσι την κυκλική οικονομία.

Ο τελικός στόχος της εταιρείας είναι να εφαρμοστεί ανακύκλωση των χημικών ουσιών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η δημιουργία νέων πλαστικών. Μόλις η τεχνολογία προχωρήσει, η Bin2Barrel θέλει να επικεντρωθεί στη διάσπαση των πλαστικών απορριμμάτων σε πολύτιμα χημικά συστατικά, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά ως εντελώς νέα προϊόντα.

Original article: http://www.unenvironment.org

#news

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close
EnglishGreekSpanish