Φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και ομορφαίνουν τον χώρο μας

Κι όμως υπάρχουν φυτά που φροντίζουν για σένα και δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα από σένα. Αν ζεις σε περιοχή με επιβαρυμένη ατμόσφαιρα λόγω καυσαερίου και σκόνης και αν το σπίτι σου είναι γεμάτο με ηλεκτρονικές συσκευές τότε έχεις κάποια δυσκολία να κρατήσεις τα φυτά στις γλάστρες σου ζωντανά. Για να πρασινίσουμε το μπαλκόνι και να δημιουργήσουμε μια καθαρότερη ατμόσφαιρα στο χώρο μας επιλέγουμε τα εξής φυτά:

Σανσιβέρια

Η σανσιβέρια καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τις περισσότερες τοξίνες που συναντάμε στον αέρα του σπιτιού όπως βενζόλιο, ξυλόλιο και τολουόλιο. Αυτές οι τοξίνες βρίσκονται σε πλαστικά, σε καπνό τσιγάρων όπως και μπογιές.

Σπαθίφυλλο

Το σπαθίφυλλο διαθέτει γυαλιστερά πράσινα φύλλα και λευκό λουλούδι που θυμίζει κρίνο. Χαρακτηρίζεται από ταχύ ρυθμό αφαίρεσης τοξικών ουσιών από την ατμόσφαιρα, όπως η αμμωνία που υπάρχει στα καθαριστικά του σπιτιού, καθώς και το μονοξείδιο του άνθρακα.

Ανθούριο

Το ανθούριο βοηθάει στη διατήρηση καθαρής ατμόσφαιρας αφαιρώντας από τους εσωτερικούς χώρους την αμμωνία, την φορμαλδεΰδη και το ξυλόλιο που δημιουργείται από τα καυσαέρια των αμαξιών και τα χρώματα. Ο φίκος μπέντζαμιν είναι ιδανικό φυτό για μεγάλους χώρους, έχοντας την ικανότητα να απομακρύνει από την ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες όπως το ξυλόλιο και το τολουόλιο, τα οποία είναι διαλύτες που συναντάμε σε μπογιές, μελάνια και κόλλες.

Φίκος μπέντζαμιν

Ο φίκος μπέντζαμιν είναι ιδανικό φυτό για μεγάλους χώρους, έχοντας την ικανότητα να απομακρύνει από την ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες όπως το ξυλόλιο και το τολουόλιο, τα οποία είναι διαλύτες που συναντάμε σε μπογιές, μελάνια και κόλλες.

Δράκαινα

Η δράκαινα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού που απομακρύνουν βλαβερές ουσίες από την ατμόσφαιρα και καθαρίζουν τον χώρο. Μερικές από τις τοξικές ουσίες είναι η ξυλένη, η τριχλωροθυλένη και η φορμαλδεΰδη.

Πόθος

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά εσωτερικού χώρου, ο πόθος είναι ιδανικό φυτό για να το φυτέψουμε σε κρεμαστά καλάθια ή σε ψηλές γλάστρες και να αφήσουμε να πέσει το φύλλωμα του καθαρίζοντας τις τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα. Ο πόθος ευδοκιμεί ακόμη και σε μέρη με λίγο φωτισμό και αναρριχάται χρησιμοποιώντας τις εναέριες ρίζες του ενώ μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και μέσα σε βάζο με νερό με την προϋπόθεση ότι τα φύλλα του βγαίνουν έξω από το νερό.

Χλωρόφυτο

Το χλωρόφυτο είναι ικανό να φιλτράρει τοξίνες όπως το ξυλόλιο και η φορμαλδεΰδη που βρίσκεται από χάρτινες σακούλες, χαρτοπετσέτες μέχρι και σε ξυλεία του σπιτιού ή του γραφείου. Το χλωρόφυτο διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη και χαρακτηριστικά στενόμακρα πρασινο-μπεζ φύλλα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια.

Κισσός

Ο κισσός απομακρύνει από τον αέρα του χώρου μας την μούχλα και την φορμαλδεΰδη η οποία βρίσκεται μεταξύ άλλων σε χαρτικά είδη που μπορεί να έχουμε.

Αλόη

Η αλόη είναι ένα πολύ δημοφιλές παχύφυτο που εκτός των άλλων ευεργετικών της ιδιοτήτων, φιλτράρει τον αέρα του σπιτιού μας και του γραφείου μας από τοξικές ουσίες όπως το βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη. Υπάρχουν αρκετά είδη και ποικιλίες αλόης που μπορούμε να διατηρήσουμε χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις φροντίδας, όπως η αφρικανική αλόη, η δενδρώδης αλόη, η κηλιδωτή αλόη, η ποικιλόχρωμη αλόη, η διχοτόμος αλόη και φυσικά η αλόη βέρα.

Έξτρα πληροφορίες για εξωτερικούς χώρους:

Επιλέγοντας φυτά ανθεκτικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση για μας χαρίσουν λουλούδια σε κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι, εξαιρετική επιλογή αποτελούν το χρυσάνθεμο, ο ιβίσκος, η πικροδάφνη και η πασχαλιά. Αρωματικά φυτά πολύ ανθεκτικά στην περιβαλλοντική ρύπανση είναι η δάφνη και το δεντρολίβανο, ενώ από αναρριχώμενα φυτά για να καλύψουμε μια πέργκολα μπορούμε να φυτέψουμε κισσό και αμπέλοψη.

Βασιλική Ματθαίου,

Χημικός Μηχανικός MSc

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Chemical Engineer, MSc
Close