Η Airseas εγκαθιστά το πρώτο της αυτόματο πανί εξοικονόμησης καυσίμου σε φορτηγό πλοίο

Η γαλλική εταιρεία Airseas εγκατέστησε τον πρώτο της αυτοματοποιημένο πανί πλεύσης Seawing μισού σε φορτηγό πλοίο που ναυλώθηκε από την Airbus και θα ξεκινήσει εξαμηνιαίες δοκιμές τον Ιανουάριο. Το πανί πλήρους μεγέθους εκτιμάται ότι εξοικονομεί έως και 20 τοις εκατό καύσιμων και των εκπομπών του.

Το 30 εκατομμυρίων Ville de Bordeaux, μήκους 154 μέτρων, που ανήκει και λειτουργεί από τον Louis Dreyfus, έχει χρονοναυλωθεί στην Airbus, η οποία το χρησιμοποιεί για να μετακινεί μεγάλες κατασκευές αεροσκαφών μεταξύ των κατανεμημένων εργοστασίων κατασκευής της στην Ευρώπη και το εργοστάσιο τελικής συναρμολόγησής της στην Τουλούζη.

Τώρα, είναι εξοπλισμένο με ένα πανί 500 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και όλο τον εξοπλισμό καταστρώματος και γέφυρας που απαιτείται για τη λειτουργία του συστήματος Seawing. Το Seawing αναπτύσσεται αυτόματα, πρώτα βγαίνει από τον χώρο αποθήκευσης με την βοήθεια ενός τρόλεϊ, μετά σηκώνεται από το κατάστρωμα σε έναν ιστό για να «πιάσει» τον άνεμο και, τέλος, απελευθερώνεται με την βοήθεια ενός μακρύ καλωδίου για να πιάσει τους σταθερούς, ισχυρούς ανέμους σε ύψος πάνω από περίπου 200 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας.

Σε αυτό το σημείο, ξεκινά μια πορεία με ταχύτητα άνω των 100 km/h, που παρακολουθείται και ελέγχεται από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που τρέχει στο πλοίο, το οποίο είναι προγραμματισμένο να τοποθετεί το πανί στη μέγιστη ισχύ έλξης. Οι υπολογιστές του Seawing διασυνδέονται επίσης με τα συστήματα πλοήγησης του πλοίου, παρακολουθώντας τις συνθήκες του ανέμου και διορθώνοντας την πορεία του πλοίου για να ακολουθήσει μία πιο αποτελεσματική διαδρομή χωρίς να επηρεάσει την ώρα άφιξής του.

Το πανί που πρόκειται να υποβληθεί σε δοκιμή έχει το μισό μέγεθος του πλήρους πανιού των 1.000 τετραγωνικών μέτρων που τελικά θα αναπτυχθεί για εμπορική λειτουργία. Η Airseas εκτιμά ότι το σύστημα πλήρους μεγέθους θα μειώσει τόσο την κατανάλωση καυσίμου όσο και τις εκπομπές ρύπων κατά ένα αξιοσημείωτο 20%. Ο όμιλος Skysails της Γερμανίας έχει κάνει παρόμοιες δοκιμές σε μέγεθος έως 400 τ.μ., διαπιστώνοντας ότι αντικαθιστούν έως και 2 MW ισχύος από την κύρια μηχανή του πλοίου, υπό ευνοϊκές συνθήκες ανέμου.

Η Airseas λέει ότι το σύστημα Seawing μπορεί να τοποθετηθεί εκ των υστέρων σε όλους σχεδόν τους τύπους πλοίων, απαιτώντας μόνο περίπου δύο ημέρες για τη μετατροπή και χωρίς να εμποδίζει τις λειτουργίες φορτοεκφόρτωσης στο λιμάνι. Σίγουρα θα μας ενδιέφερε να μάθουμε περισσότερα για τα οικονομικά αυτού του είδους συστήματος. Το κόστος των καυσίμων για τα μεγάλα φορτηγά πλοία είναι τεράστιο και μια εξοικονόμηση 20 τοις εκατό θα έφτανε πολύ γρήγορα σε ένα σημαντικό ποσό.

Είναι ενδιαφέρον ότι φαίνεται ότι μπορείτε να έχετε ακόμη πιο σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμου απλά επιβραδύνοντας μερικούς κόμβους. Μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 8.000 TEU καίει περίπου 225 τόνους καυσίμου την ημέρα σε ταχύτητα 24 κόμβων, έχοντας την δυνατότητα να το μειώσει κατά 33 τοις εκατό εάν ταξιδεύει λίγο πιο αργά, με 21 κόμβους.

«Πριν από μια δεκαετία, ξεκινήσαμε το φιλόδοξο έργο με την βοήθεια της μοναδικής μας πείρας στον τομέα των αερομεταφορών προς τη δημιουργία μιας καθαρότερης και πιο βιώσιμης ναυτιλιακής βιομηχανίας», λέει ο Vincent Bernatets, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Airseas και πρώην μηχανικός της Airbus.

«Σήμερα, εγώ είμαι πέρα από περήφανος που βλέπω αυτό το όραμα να γίνεται πραγματικότητα, με το πρώτο μας Seawing έτοιμο να κάνει μια απτή διαφορά για τον πλανήτη μας. Αυτή η πρώτη εγκατάσταση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για την Airseas, αλλά και για την αιολική και άλλες τεχνολογίες πρόωσης από ανανεώσιμες πηγές γενικότερα. Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης, ο κόσμος πρέπει να δει μια δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα τώρα. Στη ναυτιλία, μπορούμε να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιώντας το πλήρες σύνολο εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα. Η αιολική πρόωση είναι ένα από αυτά και θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο βοηθώντας τη ναυτιλία να επιτύχει την τόσο αναγκαία μετάβαση της απαλλαγής από τον άνθρακα».

Μάθε περισσότερα: www.airseas.com/seawing

Πήγη: www.enalionoffshore.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστειτε το! 

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close