Ελέφαντες πεθαίνουν από την κατάπωση πλαστικού σε χωματερή στη Σρι Λανκα (Video)

Περίπου 20 ελέφαντες πέθαναν τα τελευταία οκτώ χρόνια μετά από κατανάλωση πλαστικού στη χωματερή στο χωριό Pallakkadu στην περιοχή Ampara, περίπου 210 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, Κολόμπο.

Οι εξετάσεις τους έδειξαν ότι είχαν καταπιεί μεγάλες ποσότητες πλαστικού, δήλωσε η Nihal Pushpakumara, κτηνίατρος άγριας ζωής.

«Περιτυλίγματα τροφίμων, πλαστικό, άλλα μη εύπεπτα υλικά και νερό ήταν τα μόνα πράγματα που μπορούσαμε να δούμε στις νεκροψίες. Η κανονική τροφή που τρώνε και χωνεύουν οι ελέφαντες δεν ήταν εμφανής», είπε.

Οι ελέφαντες θεωρούνται στη Σρι Λάνκα αλλά απειλούνται με εξαφάνιση. Σύμφωνα με την πρώτη απογραφή ελεφάντων της χώρας, ο αριθμός τους μειώθηκε από περίπου 14.000 τον 19ο αιώνα σε 6.000 το 2011.

Είναι όλο και πιο ευάλωτα λόγω της απώλειας και της υποβάθμισης του φυσικού τους οικοτόπου. Πολλοί ελέφαντες μετακινούνται όλο και πιο κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς αναζητώντας τροφή και κάποιοι δυστυχώς σκοτώνονται από λαθροκυνηγούς ή αγρότες που είναι θυμωμένοι για ζημιές που προκαλούν στις καλλιέργειές τους.

Οι πεινασμένοι ελέφαντες αναζητούν στα απόβλητα της χωματερής τροφή αλλά καταλήγουν να καταναλώνουν πλαστικά και αιχμηρά αντικείμενα που βλάπτουν το πεπτικό τους σύστημα, είπε ο Pushpakumara. «Οι ελέφαντες τότε σταματούν να τρώνε και γίνονται πολύ αδύναμοι για να κρατήσουν το βαρύ σκελετό τους όρθιο. Όταν συμβεί αυτό, δεν μπορούν να καταναλώσουν φαγητό ή νερό, κάτι που επιταχύνει τον θάνατό τους», είπε.

Το 2017, η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι θα ανακυκλώνει τα σκουπίδια σε χωματερές κοντά σε ζώνες άγριας ζωής για να εμποδίσει τους ελέφαντες να καταναλώνουν πλαστικά απόβλητα. Είπε επίσης ότι θα δημιουργηθούν ηλεκτρικοί φράχτες γύρω από τις τοποθεσίες για να κρατήσουν μακριά τα ζώα. Όμως καμία από τις δύο στρατηγικές δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως.

Υπάρχουν 54 χωματερές σε ζώνες άγριας ζωής γύρω από τη Σρι Λάνκα, με περίπου 300 ελέφαντες να περιφέρονται κοντά τους, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ο χώρος διαχείρισης απορριμμάτων στο Pallakkadu δημιουργήθηκε το 2008 με τη βοήθεια της ΕΕ. Τα σκουπίδια από εννέα κοντινά χωριά πετιούνται εκεί αλλά δεν ανακυκλώνονται.

Το 2014, ο ηλεκτρικός φράκτης που προστατεύει την τοποθεσία χτυπήθηκε από κεραυνό και οι αρχές δεν τον επισκεύασαν ποτέ, επιτρέποντας στους ελέφαντες να εισέλθουν και να ψάξουν μέσα από τη χωματερή. Οι κάτοικοι λένε ότι οι ελέφαντες έχουν πλησιάσει και εγκατασταθεί κοντά στο λάκκο των απορριμμάτων, προκαλώντας φόβο στους γύρω χωρικούς.

Πολλοί χρησιμοποιούν κροτίδες για να διώξουν τα ζώα όταν περιπλανώνται στο χωριό, και κάποιοι έχουν στήσει ηλεκτρικούς φράχτες γύρω από τα σπίτια τους.

Αλλά οι κάτοικοι του χωριού συχνά δεν ήξεραν πώς να εγκαταστήσουν τους ηλεκτρικούς φράχτες με ασφάλεια και «θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους καθώς και τις ζωές των ελεφάντων», είπε ο Keerthi Ranasinghe, δημοτικός σύμβουλος του χωριού.

 

Πηγή: www.theguardian.com

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close
EnglishGreekSpanish