6 τρόποι για να αποφύγουμε τα μικροπλαστικά στην καθημερινότητά μας

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται πλέον παντού στο περιβάλλον μας, στον αέρα, στο νερό και στην τροφή μας. Αυτά τα κομμάτια πλαστικού έχουν μήκος μικρότερο από πέντε χιλιοστά (περίπου το μέγεθος ενός σουσαμιού) και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ορατά με το γυμνό μάτι.

Τα μικροπλαστικά μπορεί να προέρχονται από την διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών απορριμμάτων σε μικρότερα ή να είναι κατασκευασμένα πλαστικά μικροσφαιρίδια τα οποία προστίθενται σε καλλυντικά προϊόντα. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού περνούν εύκολα μέσα από τα συστήματα φιλτραρίσματος νερού και καταλήγουν στους ωκεανούς και στις λίμνες δημιουργώντας απειλή για την υδρόβια ζωή και κατ’ επέκταση εμάς τους ίδιους.

Υπάρχουν τρόποι για να επιτύχουμε την αποφυγή των μικροπλαστικών, ξεκινώντας από την καθημερινή μας ρουτίνα.

1. Όταν βάζουμε πλυντήριο 

Το πλύσιμο των ρούχων απελευθερώνει μικροΐνες πλαστικού που βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα ρούχα μας. Δεδομένου ότι πολλά πλυντήρια δεν διαθέτουν φίλτρα για την αφαίρεση μικροπλαστικών από τα λύματά τους, οι ίνες μεταφέρονται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και μπορεί να καταλήξουν στη θάλασσα.

Μια λύση είναι να ψάξουμε καλά πριν αγοράσουμε πλυντήριο ρούχων  να διαθέτει φίλτρο, αλλιώς μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα φίλτρο στο πλυντήριό που ήδη έχουμε και να στεγνώσουμε τα ρούχα μας φυσικά.

2. Λέμε όχι στα πλαστικά μπουκάλια νερού

Για να αποφύγουμε τα μικροπλαστικά στο νερό που πίνουμε πρέπει να αποφύγουμε τα πλαστικά μπουκάλια καθώς εκλύουν μικροπλαστικά στο νερό μας. Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιούμε το νερό της βρύσης μας αν αυτό βέβαια είναι ασφαλές, αν όχι μπορούμε να χρησιμοποιούμε γυάλινα μπουκάλια ή να τοποθετήσουμε φίλτρο νερού στην βρύση μας ή το καλύτερο σύστημα αντίστροφης όσμωσης.

3. Αποφεύγοντας τα μικροπλαστικά στα καλλυντικά

Πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε μπορεί να περιέχουν μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που βοηθούν στον καθαρισμό ή την απολέπιση, αντικαθιστώντας έτσι τα φυσικά συστατικά. Αποφεύγουμε προϊόντα που περιέχουν μικροσφαιρίδια, διαβάζοντας τα συστατικά του κάθε προϊόντος.

4. Αποφεύγοντας τις πλαστικές και τις βιοδιασπώμενες σακούλες

Οι πλαστικές σακούλες που (δεν) χρησιμοποιούμε τις περισσότερες φορές καταλήγουν στις χωματερές που διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια. Δυστυχώς πολλές σακούλες καταλήγουν επίσης στις θάλασσες με αποτέλεσμα να τις ρυπαίνουν με μικροπλαστικά όταν διασπαστούν σε μικρότερα κομμάτια-μικροπλαστικά. Με αυτόν τον τρόπο τα μικροπλαστικά εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και καταλήγουν στο πιάτο μας.

Δείτε ακόμα: Tips για να μην ξεχνάμε τις τσάντες για τα ψώνια μας

5. Αποφεύγοντας τα φακελάκια τσαγιού μιας χρήσης 

Τα φακελάκια τσαγιού  φαίνονται αρκετά ακίνδυνα, αλλά έχει αποδειχθεί ότι αν τα χρησιμοποιήσουμε στο τσάι μας μαζί με το ζεστό νερό μπορούν να απελευθερώσουν περίπου 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά σε μια κούπα.

Η εύκολη λύση; Αγοράζουμε το τσάι  χύμα και χρησιμοποιούμε σουρωτήρι ή την αγαπημένη μας τσαγιέρα για το τσάι μας.

Δείτε επίσης: 11 tips για μια κουζίνα χωρίς πλαστικό

6. Προτιμάμε να μην χρησιμοποιούμε χρυσόσκονη

Οι περισσότερες χρυσόσκονες είναι φτιαγμένες από πλαστικό, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού περνούν εύκολα μέσα από τα συστήματα φιλτραρίσματος νερού και καταλήγουν στους ωκεανούς και στις λίμνες δημιουργώντας απειλή για την υδρόβια ζωή και κατ’ επέκταση εμάς τους ίδιους.

Δείτε ακόμα:

Γιατί πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά μιας χρήσης και πως μπορούμε να ξεκινήσουμε;

Τι είναι τα μικροπλαστικά και γιατί αποτελούν απειλή για το περιβάλλον και την υγεία μας;

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Executive Editor | Environmental Scientist, BSc
Close