Τι είναι τα μικροπλαστικά και γιατί αποτελούν απειλή για το περιβάλλον και την υγεία μας;

Το πλαστικό είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος θαλάσσιων απορριμμάτων στους ωκεανούς και στις λίμνες. Τα πλαστικά απορρίμματα συναντώνται σε πολλά σχήματα και μεγέθη, αυτά που έχουν μήκος μικρότερο από πέντε χιλιοστά (περίπου το μέγεθος ενός σουσαμιού) λέγονται μικροπλαστικά.

Τα μικροπλαστικά μπορεί να προέρχονται από την διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών απορριμμάτων σε μικρότερα. ή να είναι κατασκευασμένα πλαστικά μικροσφαιρίδια τα οποία προσθέτονται σε καλλυντικά προϊόντα όπως οδοντόκρεμες και απολεπιστικά και αντικαθιστούν τα φυσικά συστατικά. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού περνούν εύκολα μέσα από τα συστήματα φιλτραρίσματος νερού και καταλήγουν στους ωκεανούς και στις λίμνες δημιουργώντας απειλή για την υδρόβια ζωή και κατ’ επέκταση εμάς τους ίδιους.

Το πλαστικό ξέρουμε πως έχει πολύ αργό βαθμό αποδόμησης, αυτό όμως που δεν ξέρουμε είναι πως το πλαστικό σε αντίθεση με το αλουμίνιο, το χαρτί, το γυαλί δεν “φεύγει” πότε από την γη ό,τι πλαστικό έχει ποτέ παραχθεί υπάρχει ακόμα στο περιβάλλον, είτε το βλέπουμε είτε όχι (μικροπλαστικά).

Η ανακύκλωση δεν είναι λύση για το πλαστικό καθώς, για παράδειγμα, ένα πλαστικό μπουκάλι νερού δεν θα ανακυκλωθεί πάλι σε πλαστικό μπουκάλι αλλά θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή άλλων αντικειμένων τα οποία δεν θα είναι πια ανακυκλώσιμα.

Με αυτό καταλαβαίνουμε πως για να δημιουργηθούν νέα μπουκάλια νερού πρέπει να κατασκευαστούν από την αρχή, που σημαίνει περισσότερη κατασπατάληση πόρων και περισσότερα σκουπίδια από πλαστικό.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε παραπάνω μπορείτε να δείτε τα παρακάτω βιντεάκια.

(Πατήστε τις ρυθμίσεις για Ελληνικούς υπότιτλους)

Πηγές:www.niva.no, oceanservice.noaa.gov

#plasticfree #zerowaste #microplastics

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close