Τι κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάθε Κυριακή;

Μήπως νιώθεις μια μελαγχολία όταν έρχεται το βράδυ της Κυριακής; Δεν είσαι @ μόν@ καθώς σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική το 76% των Αμερικανών εργαζομένων μελαγχολούν το βράδυ της Κυριακής. Παρ’ όλα αυτά, η Κυριακή σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να είναι μία πολύ δημιουργική μέρα ακόμα και αν δεν είναι παραγωγική από άποψη δουλειάς. Πρέπει απλά να έχεις τη σωστή νοοτροπία για να αφοσιωθείς σε κάτι, είτε πρόκειται για υποχρεώσεις είτε για χαλάρωση και χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Ακόμα λοιπόν κι αν δεν είναι η αγαπημένη σου μέρα, η Κυριακή είναι η κατάλληλη για να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και να προετοιμαστείς για την εβδομάδα που ξεκινάει. Η Βάσω Μακαρώνη, Κλινική Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπεύτρια, μας εξηγεί τις συνήθειες των επιτυχημένων ανθρώπων που μπορείς να υιοθετήσεις κι εσύ.

Περνούν ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους τους

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι εργάσιμες μέρες είναι φορτωμένες και ότι θα είναι πιθανότατα μη διαθέσιμοι. Οπότε, αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την Κυριακή περνώντας χρόνο με τους αγαπημένους τους.

Σχεδιάζουν κάτι διασκεδαστικό

Αυτή η ιδέα μπορεί να είναι η πιο σημαντική συμβουλή. Διευρύνει το Σαββατοκύριακο και σε κρατάει συγκεντρωμένο στη διασκέδαση που πλησιάζει, παρά στο πρωί της Δευτέρας που ακολουθεί. Μπορείς επίσης να φροντίσεις τον εαυτό σου, να παρακολουθήσεις μία ταινία ή να παίξεις παιχνίδια με τους φίλους σου.

Οργανώνουν και σχεδιάζουν την εβδομάδα που ακολουθεί

Αρκετοί επιτυχημένοι άνθρωποι συνηθίζουν να κοιτάνε τα ημερολόγιά τους την Κυριακή το βράδυ και να θέτουν προθεσμίες και στόχους για την επόμενη εβδομάδα. Το κόλπο βέβαια είναι να το κάνεις χωρίς να προκαλείς στρες στον εαυτό σου.

Ασκούνται

Κάνε μία βόλτα, παίξε μία παρτίδα τένις ή πήγαινε στο γυμναστήριο. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να απομακρύνεις τις τοξίνες της εβδομάδας που πέρασε και να ξεκινήσεις ανανεωμένος την επόμενη.

Τρώνε υγιεινά

Μπορεί να είναι δελεαστικό να πιεις μερικά ποτήρια από το αγαπημένο σου κρασί, αλλά το αλκοόλ είναι ένας παράγοντας μελαγχολίας που θα σε αφήσει χωρίς ενέργεια το πρωί. Αντί για αυτό, φτιάξε ένα υγιεινό γεύμα και απόλαυσέ το με φυτικό τσάι ή λίγο ανθρακούχο νερό με λεμόνι.

Διαβάζουν

Οι περισσότεροι επιτυχημένοι άνθρωποι διαβάζουν κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν, οπότε το διάβασμα το βράδυ της Κυριακής αποτελεί μέρος της ρουτίνας τους. Επίσης, χρησιμοποιούν αυτόν τον χρόνο για να διαβάσουν ό,τι μπορεί να έχουν παραμελήσει.

Αποσυνδέονται

Μόλις απαντήσεις σε όλα τα mail, τα μηνύματα και τις κλήσεις, αποσυνδέσου για μερικές ώρες. Οι πραγματικά επιτυχημένοι άνθρωποι δεν ασχολούνται με τη δουλειά πριν πάνε για ύπνο, ειδικά την Κυριακή το βράδυ. Δεν ελέγχουν εμμονικά το mail τους και δεν ασχολούνται με τα επαγγελματικά ζητήματα.

Χαλαρώνουν

Αφιέρωσε λίγο χρόνο κάθε Κυριακή βράδυ για να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις. Χρειάζεσαι χρόνο να επαναφορτίσεις το μυαλό και το σώμα σου. Όταν γνωρίζεις ότι η εβδομάδα που έρχεται θα είναι γεμάτη, ένας καλός βραδινός ύπνος και ένα υγιεινό γεύμα είναι απαραίτητα καύσιμα για να εξασφαλίσεις ενέργεια και αποδοτικότητα.

Προσφέρουν εθελοντική εργασία

Ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος να ολοκληρώσεις το Σαββατοκύριακό σου είναι ο εθελοντισμός. Τίποτα άλλο δεν θα απομακρύνει από το μυαλό σου το στρες, όπως η προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους που είναι λιγότερο τυχεροί από εσένα.

Σχεδιάζουν τον ύπνο τους

Ένας τρόπος να το κάνεις αυτό είναι να πηγαίνεις για ύπνο συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα, μία συνήθεια-κλειδί που όλοι οι ειδικοί ύπνου συστήνουν για να εξασφαλίσεις έναν καλό ύπνο. Ακόμα, μπορείς να καθορίσεις την ώρα που θα ξυπνήσεις, να μετρήσεις πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι και μετά να βάλεις ένα ξυπνητήρι για να θυμίσεις στον εαυτό σου να ετοιμαστεί για ύπνο. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να μείνεις ξύπνιος μέχρι αργά παλεύοντας με το snooze του ξυπνητηριού το πρωί.

Σκέφτονται

Οι τελευταίες ώρες του Σαββατοκύριακου μπορεί να είναι μία καλή ώρα για να κάνεις ένα βήμα πίσω και να καταγράψεις τα συναισθήματά σου, ειδικά αν αγχώνεσαι για τη Δευτέρα που έρχεται. Η καταγραφή των συναισθημάτων σου σε ένα κομμάτι χαρτί μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τι σε ενοχλεί ή να συνειδητοποιήσεις ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Όπως και να έχει, η διαδικασία θα σου προσφέρει συναισθηματική ανακούφιση.

Επιμορφώνονται

Η Κυριακή είναι η ιδανική ευκαιρία για να κάνεις κάποια πολιτιστική δραστηριότητα μόνος σου ή με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, είτε πρόκειται για θέατρο, ένα μουσείο ή μια επίσκεψη σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο.

Δικτυώνονται

Το networking δεν σημαίνει απαραίτητα να κάθεσαι αμήχανα σε μία γωνία με ανθρώπους που δεν ξέρεις. Είναι τόσο απλό όσο η επαφή με έναν πρώην συνάδελφο για να τον συγχαρείς για μία επαγγελματική επιτυχία ή όσο η συνομιλία με έναν πρώην συγκάτοικο που έχετε καιρό να βρεθείτε. Αφού την υπόλοιπη εβδομάδα πιθανότατα είσαι απασχολημένος, η Κυριακή το βράδυ είναι η κατάλληλη ώρα για να διατηρήσεις αυτές τις επαφές.

Η Δευτέρα θα έρθει έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεσαι, οπότε προσπάθησε να σκέφτεσαι θετικά και να εστιάσεις στις θετικές εμπειρίες πριν το τέλος του Σαββατοκύριακου ζώντες όμορφες στιγμές ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης.

Πηγή: www.thriveglobal.gr

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close