Οι πρώτες eco-friendly μπαταρίες φτιαγμένες από αλόη

Παρ’ όλη τη χρησιμότητά τους, οι κοινές μπαταρίες περιέχουν όξινες ή αλκαλικές χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα , όπως ο μόλυβδος, νικέλιο, κοβάλτιο, καθώς και όξινα ή αλκαλικά είδη ηλεκτρολυτών.

Όλες αυτές οι τοξικές ουσίες που περιέχουν οι μπαταρίες επιστρέφουν σε μας μέσω των τροφών, του νερού και του αέρα. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο όταν δεν γίνεται σωστή ανακύκλωση των μπαταριών. 

Η Aloe Ecell  με έδρα το Ρατζαστάν έφτιαξε τις πρώτες μπαταρίες στον κόσμο, 100% φιλικές προς το περιβάλλον τύπου 1,5 V AA και AAA χρησιμοποιώντας την αλόη βέρα.

Η τεχνολογία μετατρέπει την χημική ενέργεια μέσω του φυτού της αλόης σε ηλεκτρική ενέργεια. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει αντικαταστήσει τις τοξικές και επικίνδυνες χημικές ουσίες των τυπικών μπαταριών με τον φυτικό ηλεκτρολύτη.

Οι συγκεκριμένες μπαταρίες δεν προκαλούν ρύπανση του αέρα, του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται καθόλου επικίνδυνα μέταλλα.

Επίσης, σύμφωνα με τη Nimisha, διευθύντρια της Aloe Ecell, οι μπαταρίες αλόης είναι μη εκρηκτικές στη φύση τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρολόγια, παιχνίδια και τηλεχειριστήρια.

Η τεχνολογία δεν έχει ακόμη κατοχυρωθεί με βραβείο ευρεσιτεχνίας, αλλά οι κατασκευαστές λένε ότι το μέσο κόστος αυτών των μπαταριών θα είναι περίπου 9-10 Ρουπία Ινδίας δηλαδή, 0,11-0,12 €.

Μέχρι την στιγμή που θα κυκλοφορούν στο ελληνικό εμπόριο η Aloe Ecell, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση μπαταριών ή σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε μπαταρίες να τις ανακυκλώνουμε πάντα στους ειδικά διαμορφωμένους κάδους ή να αποκτήσουμε απαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το!

Executive Editor | Environmental Scientist, BSc
Close