Zero Waste | Τα πρώτα 7 βήματα για να ξεκινήσεις

Αν έχετε περιέργεια ή ενδιαφέρον για το Zero Waste (τρόπος ζωής με μηδενικά απόβλητα), έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Το Green Living στα πάνω από 300 άρθρα του είναι γεμάτο με συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε μια φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά, σε όλους τους τομείς της ζωής σας.

Μην ανησυχείτε, το Zero Waste είναι πολύ πιο εύκολο από ό, τι ακούγεται, ας δούμε/θυμηθούμε παρακάτω μερικά βήματα και να ξεκινήσουμε να ζούμε Zero Waste από σήμερα!

Τι είναι Zero Waste;

Όσοι ζουν Zero Waste, προσπαθούν να μειώσουν την παραγωγή απορριμμάτων και την κατανάλωση πλαστικού μιας χρήσης σε κάθε τομέα της ζωής τους επιλέγοντας εναλλακτικές λύσεις που είναι βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον. Ο τρόπος ζωής δεν αφορά την τελειότητα και ούτε το “Zero” είναι, μεταξύ μας, εφικτό αλλά βάζοντάς το σαν στόχο μας βοηθάει να μειώσουμε σημαντικά τα σκουπίδια μας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από αυτά.

Εκτός από την μείωση των απορριμμάτων, πολλοί Zero Wasters επιλέγουν να αγοράζουν κυρίως ρούχα και άλλα είδη από μεταχειρισμένα καταστήματα, να υποστηρίζουν βιώσιμες μάρκες, να τρέφονται πιο βιώσιμα και γενικότερα να έχουν έναν τρόπο ζωής με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε να ζούμε Zero Waste;

Ακολουθούν οι έξι συμβουλές μας για να ξεκινήσετε το Zero Waste ταξίδι σας σήμερα. Και θυμηθείτε, δεν υπάρχει πίεση – ξεκινήστε με ότι πρώτα σας φαίνεται πιο ευχάριστο και συνεχίστε σιγά σιγά με τα υπόλοιπα.

1. Κοιτάξτε τα σκουπίδια σας


Αν ρωτήσετε οποιοδήποτε Zero Waster ποιο είναι το πρώτο βήμα στο ταξίδι για μηδενικά απόβλητα πιθανότατα θα σας πει να κοιτάξετε πρώτα στον κάδο των απορριμμάτων σας. Αρχικά κοιτάξτε μέσα στον κάδο απορριμμάτων και στους κάδους ανακύκλωσης και κάντε μια λίστα με τι πετάτε πιο συχνά. Αυτό θα σας βοηθήσει να μάθετε τι από τα πράγματα που χρησιμοποιείτε έχει περισσότερα απορρίμματα και έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε πρώτα από αυτά τα.

2. Ξεκινήστε κομποστοποίηση


Κατά τη διάρκεια του “ελέγχου” των σκουπιδιών, μπορεί να παρατηρήσετε πολλά υπολείμματα τροφίμων στον κάδο απορριμμάτων – ο ευκολότερος τρόπος για να διορθωθεί αυτό είναι να ξεκινήσετε κομποστοποίηση!

Δείτε επίσης: Τι ρίχνουμε στους κάδους κομποστοποίησης και τι όχι;                                  6 απλοί τρόποι για να μειώσουμε τα απορρίμματα τροφίμων

Tip: Για να αποφύγετε τη μυρωδιά από τα υπολείμματα τροφών μέχρι να τα εναποθέστε για κομποστοποίηση μπορείτε να τα διατηρήσετε σε δοχείο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Αν δεν έχετε ή δεν μπορείτε να πάρετε/φτιάξετε κομποστοποιητή στο σπίτι. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε αν στην περιοχή σας γίνεται κομποστοποίηση από τον δήμο.

3. Κάντε τα ψώνια σας έξυπνα


Όταν κοιτάζετε τα σκουπίδια σας, πιθανότατα θα παρατηρήσετε πολλές συσκευασίες τροφίμων. Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να διορθωθεί αυτό. Αντί να αγοράζετε συσκευασμένα είδη όπως ρύζι, ξηρούς καρπούς και βρώμη, ψωνίστε αυτά τα είδη από κάδους με χύμα προϊόντα, δεν χρειάζεται να βρείτε το καινούργιο “in” μέρος που μπορείτε να βρείτε μη συσκευασμένα τρόφιμα, το μπακάλικο της γειτονίας μας και η λαϊκή αγορά είναι τα πιο ιδανικά μέρη για Zero Waste αγορές. Για να πάτε τις αγορές σας ένα βήμα πιο κοντά στο Zero Waste φροντίστε να έχετε τις δικές σας τσάντες/βάζα για τις αγορές των προϊόντων ώστε να μην χρησιμοποιείτε πλαστικές ή χάρτινες σακούλες.

Επίσης, με το να κάνετε τις αγορές σας στο μπακάλικο της γειτονίας ή στην λαϊκή αγορά μειώνετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα καθώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο ή τα μέσα.

Tip: Μην ξεχνάτε να επιλέγετε τοπικά προϊόντα καθώς “διανύουν μικρότερη απόσταση” από την παραγωγή στην κατανάλωση και έτσι έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

4. Όταν σας τελειώνουν τα προϊόντα, αντικαταστήστε τα με τις βιώσιμες επιλογές τους

Όταν πρόκειται για πράγματα που αγοράζετε λιγότερο συχνά, όπως καλλυντικά, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και προϊόντα καθαρισμού, όταν τελειώνουν μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με τις βιώσιμες επιλογές τους. Για παράδειγμα,  όταν εξαντληθούν τα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ, αντικαταστήστε τα με επαναχρησιμοποιήσιμα στρογγυλά πανάκια προσώπου ή φτιάξετε τα δικά σας.

5. Να είστε πάντα προετοιμασμένοι

Όσον αφορά το Zero Waste, το να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι είναι το κλειδί. Μπορείτε να φτιάξετε ένα DIY Zero Waste κιτ που μπορείτε να φυλάξετε στο σακίδιο ή το αυτοκίνητό σας όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού-σας συνιστούμε να έχετε πάντα μια τσάντα με μια φιάλη νερού, μαχαιροπίρουνα και ένα δοχείο τροφίμων, όπως καθώς και ένα θερμός και ένα επαναχρησιμοποιούμενο καλαμάκι. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχετε την ανάγκη να χρησιμοποιήσετε προϊόντα μίας χρήσης κατά την διάρκεια της ημέρας.

Δείτε επίσης: My Zero Waste kit | Τα ZeroWaste αντικείμενα που έχω πάντα στην τσάντα μου

6. Ξεκινήστε από την ντουλάπα σας

Μια άλλη βιομηχανία με πολλά αόρατα απόβλητα είναι η μόδα – η εκτροφή ζώων για υφάσματα όπως δέρμα, μετάξι και μαλλί είναι υπεύθυνη για μεγάλο όγκο απόβλητων. Η καλλιέργεια βαμβακιού έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα από ό,τι πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν και τα συνθετικά υφάσματα όπως ο πολυεστέρας είναι κατασκευασμένα από ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, τα ύφασμα που εν τέλη δεν χρησιμοποιούνται, οι μη βιώσιμες βαφές και οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας είναι επίσης πολύ σοβαρά ζητήματα στη βιομηχανία της μόδας.

Για να σταματήσετε τις επιπτώσεις της γρήγορης μόδας, μπορείτε να ξεκινήσετε να αγοράζετε μεταχειρισμένα ρούχα ή να αγοράζεται από μάρκες που εστιάζουν στην βιώσιμη μόδα.

7. Δοκιμάστε τον μινιμαλσμό

Ο μινιμαλισμός είναι ένας τρόπος ζωής που μας βάζει στην διαδικασία να αναρωτιόμαστε συνεχώς κατά πόσο αυτά που μας ανήκουν προσθέτουν αξία στη ζωή μας. Η βασική ιδέα του μινιμαλισμού είναι η εξής, αφαιρούμε ό,τι δεν προσθέτει αξία στη ζωή μας και κάνουμε χώρο για τα πράγματα που έχουν.

Ο μινιμαλισμός μας μαθαίνει ποια πράγματα, άνθρωποι και δραστηριότητες είναι σημαντικά για εμάς και ποια όχι. Αν και ακούγετε αρκετά απλό το πρόβλημα είναι ότι πάρα πολύ συχνά είμαστε παγιδευμένοι σε αυτά που άλλοι μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι θέλουμε (σύμφωνα με την κοινωνία, το περιβάλλον μας ή τις δικές μας πεποιθήσεις) χωρίς να δίνουμε προσοχή σε αυτά που πραγματικά θέλουμε εμείς.

Έτσι από την στιγμή που έχουμε ακριβώς ότι χρειαζόμαστε και δεν καταναλωνόμαστε σε μη χρήσιμα πράγματα μειώνουμε και τον όγκο των σκουπιδιών μας a.k.a το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Σας ενδιαφέρει ο μινιμαλισμός; Δείτε όλα τα άρθρα μας εδώ.

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για το Zero Waste, το ταξίδι του καθενός είναι διαφορετικό. Να θυμάστε πως κάθε κίνηση κάνει τη διαφορά, οπότε μην επικεντρώνεστε στο να είστε απόλυτα Zero – η παραγωγή λίγων σκουπιδιών δυστυχώς είναι αναπόφευκτη και δεν χρειάζεστε να όλα σας τα σκουπίδια να χωράνε σε ένα βαζάκι 🙂

Σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close