10 ταινίες με περιβαλλοντικό περιεχόμενο που δεν έχεις δει

Οι ταινίες αποτελούν ένα πολύ ισχυρό μέσο ευαισθητοποίησης σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Υπάρχουν κάποιες ταινίες που μπορεί να «υπερβάλλουν» ή να «δραματοποιούν» κάποιες καταστάσεις, όμως δεν παύουν να παρέχουν γλαφυρές εικόνες, προσφέροντας στο κοινό ισχυρά μηνύματα για πιθανές επιπτώσεις σε παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας. Μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις. Μέσα από πολλές ταινίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 40 χρόνια, διαλέξαμε 10 οι οποίες μας αφήνουν με ένα ερωτηματικό αλλά και τη διάθεση να κάνουμε μια αλλαγή και να αποφύγουμε τα «χειρότερα». Βλέποντας αυτές τις ταινίες, θυμήθηκα μια συνέντευξη του Δαβίδ Αττενμπορό, του γνωστού Άγγλου τηλεπαρουσιαστή στη σειρά του ΒΒC Γαλάζιος Πλανήτης, που είχε πει, «Yπάρχουν 4 εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων στον κόσμο, 4 εκατομμύρια διαφορετικές λύσεις στο πρόβλημα της επιβίωσης».

A Civil Action (1998)       

Ένας αδίστακτος δικηγόρος αναλαμβάνει μια υπόθεση στην οποία είναι εμπλεκόμενη μια μεγάλη εταιρεία η οποία ευθύνεται για την διάγνωση με λευχαιμία μεγάλου ποσοστού κατοίκων σε μια πολύ στην οποία το πόσιμο νερό είναι ρυπασμένο.

 

Soylent Green (1973)

Μία γλαφυρή φουτουριστική ιστορία με θέμα την «δύναμη» των μεγάλων συναιτεριστικών εταιρειών, και ένας αθώος αστυνομικός ο οποίος ανακαλύπτει την αλήθεια.

 

Dark Water (2019)

Ένας δικηγόρος υπεράσπισης αναλαμβάνει να υπερασπιστεί μια εταιρεία που παράγει χημικά και
ανακαλύπτει την αλήθεια για τα προϊόντα της εταιρείας και πού αυτά καταλήγουν. Βασισμένο σε
αληθινή ιστορία.

Erin Brockovich (2000)

Μία άνεργη μητέρα γίνεται βοηθός ενός δικηγόρου και φέρνει στην επιφάνεια ένα σκάνδαλο για μία μεγάλη εταιρεία η οποία ρυπαίνει το πόσιμο νερό και τις επιπτώσεις που αυτό προκαλεί στους κατοίκους της πόλης. Είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία.

 

Wall-e (2008)

Στο μακρινό μέλλον, ένα μικρό ρομπότ που μαζεύει σκουπίδια, το οποίο χωρίς να το γνωρίζει, ξεκινά ένα διαστημικό ταξίδι το οποίο καταλήγει να καθορίσει την μοίρα της ανθρωπότητας.

 

The China Syndrome (1979)

Μία ρεπόρτερ ανακαλύπτει την αλήθεια για μια συνομωσία από επικίνδυνα απόβλητα
σε ένα ραδιενεργό εργοστάσιο.

 

Into The Wild (2007)

Μετά την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο, ο κορυφαίος αθλητής και φοιτητής Κρίστοφερ Μακντλες αποφάσισε να δωρίσει όλα του τα υπάρχοντα σε φιλανθρωπίες. Πήρε την απόφαση να γυρίσει την Αλάσκα με οτοστόπ, και καταλήγει να γνωρίσει ανθρώπους που θα του αλλάξουν την ζωή.

 

Whale Rider (2002)

Μία σύγχρονη ιστορία αγάπης, απόρριψης και δόξας, όταν ένα νεαρό κορίτσι, η Μαoρί, παλεύει να εκπληρώσει τo πεπρωμένο το οποίο ο παππούς της αρνείται να αναγνωρίσει.

 

Promised Land (2012)

Ένας πωλητής σε μία εταιρεία φυσικού αερίου βιώνει κάποια γεγονότα που του αλλάζουν την ζωή.
Με την άφιξή του σε μία μικρή πόλη όπου η εταιρεία του θέλει να εκμεταλλευτεί όλες τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους.

 

Princess Mononoke (1997)

Ο κορυφαίος δημιουργός ιστοριών Χάγιο Μιγιαζάκι δημιούργησε αυτή την καταπληκτική ταινία, Η πριγκίπισσα Μονονοκέ, μία σκοτεινή ιστορία για την μάχη της φύσης ενάντιας της τεχνολογίας.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Environmental Scientist, BSc
Close