Μπορούμε να φτιάξουμε μαντηλάκια καθαρισμού προσώπου πολλαπλών χρήσεων χωρίς πρόσθετα χημικά και συντηριτικά. Θα χρειαστούμε:

  • 1 πετσέτα
  • 2/3 της κούπας λάδι καρύδας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο(προαιρετικά)
  • αιθέριο έλαιο της επιλογής μας(προαιρετικά)

Κόβουμε την πετσέτα σε κομμάτια εμένα μου βγήκαν οκτώ, ένα για κάθε μέρα της εβδομάδας συν ένα ακόμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ύφασμα θεωρούμε ότι μας βολεύει, εγώ χρησιμοποίησα βαμβακερή πετσέτα.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα δοχείο βάζουμε μια πετσέτα και απλώνουμε ένα κουταλάκι από το μείγμα, συνεχίζουμε με όλες τις πετσέτες την μια πάνω στην άλλη. Όταν τελειώσουμε στύβουμε όλες τις πετσέτες μαζί ώστε να απλωθεί το μείγμα σε όλες ομοιόμορφα. Τις τοποθετούμε σε ένα βαζάκι.

Πως τα χρησιμοποιούμε;

Μετά από μακιγιάζ ή απλά όταν το θεωρούμε απαραίτητο χρησιμοποιούμε τα μαντηλάκια για να καθαρίσουμε το πρόσωπό μας. Μπορούμε να παραλείψουμε την ενυδατική καθώς τα έλαια που περιέχει είναι αρκετά ενυδατικά. Εγώ προτιμώ μετά να ξεπλένω το πρόσωπό μου με σαπούνι και μετά να εφαρμόζω ενυδατική.

Αυτή η μέθοδος είναι καθαρισμός της επιδερμίδας με έλαια, στηρίζεται στο ότι το λάδι φεύγει με λάδι δηλαδή τα καθαρά έλαια “διώχνουν” από την επιδερμίδα την λιπαρότητα/ρύπους/μακιγιάζ και σε αυτή μένουν μόνο τα καθαρά έλαια. Γι’ αυτό και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αντί για να πλύνουμε το πρόσωπό μας με σαπούνι όποτε το επιθυμούμε.

Πως τα καθαρίζουμε;

Προτιμώ να τα πλένω στο χέρι κάθε φορά που τελειώνω με το ντεμακιάζ, μετά τα αφήνω σε ένα κουτάκι, όταν τα χρησιμοποιήσω όλα τα βάζω στο πλυντήριο, τα αφήνω να στεγνώσουν και τα ξαναχρησιμοποιώ.

Άλλη μια λύση είναι να κρατάμε τα λερωμένα σε ένα βαζάκι, πολύ καλά κλεισμένο ώστε να μην στεγνώσουν (γιατί μετά θα είναι πιο δύσκολο να καθαρίσουν) και μόλις τα χρησιμοποιήσουμε όλα τα πλένουμε μαζί.

Παραλλαγές

Το παραπάνω μείγμα έχει καλύτερα αποτελέσματα σε ξηρές επιδερμίδες λόγω της λιπαρότητας του. Για να γίνει πιο ελαφριά η σύνθεση του μπορούμε να αφαιρέσουμε το ελαιόλαδο ή/και να ελαττώσουμε την ποσότητα του μείγματος και να την αντικαταστήσουμε με νερό. Προσοχή όμως καθώς το μείγμα με το νερό δεν περιέχει κάποιο συντηρητικό ή αλκοόλ μπορούν να αναπτυχθούν βακτήρια.

Ακόμη για επιδερμίδες με σπυράκια μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 σταγόνες έλαιο tea tree, που βοηθάει στην εξάλειψή τους.

Τι λέτε θα το δοκιμάζατε;

#πρόσωπο #καθαρισμός #zerowaste #plasticfree

Close