Τα 5 πρώτα βήματα για να γίνετε μινιμαλιστές

Ο μινιμαλισμός είναι ένας τρόπος ζωής που μας βάζει στην διαδικασία να αναρωτιόμαστε συνεχώς κατά πόσο αυτά που μας ανήκουν προσθέτουν αξία στη ζωή μας. Η βασική ιδέα του μινιμαλισμού είναι η εξής, αφαιρούμε ό,τι δεν προσθέτει αξία στη ζωή μας και κάνουμε χώρο για τα πράγματα που έχουν.

Ο μινιμαλισμός μας μαθαίνει ποια πράγματα, άνθρωποι και δραστηριότητες είναι σημαντικά για εμάς και ποια όχι. Αν και ακούγετε αρκετά απλό το πρόβλημα είναι ότι πάρα πολύ συχνά είμαστε παγιδευμένοι σε αυτά που άλλοι μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι θέλουμε (σύμφωνα με την κοινωνία, το περιβάλλον ή τις δικές μας πεποιθήσεις) χωρίς να δίνουμε προσοχή σε αυτά που πραγματικά θέλουμε εμείς.

Γιατί κάποιος να γίνει μινιμαλιστής;

Υπάρχουν πολλά οφέλη του μινιμαλισμού στην ζωή μας όπως:

  • Έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο
  • Νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και έχουμε λιγότερο άγχος
  • Ζούμε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον ζωή
  • Ελαχιστοποιούμε τις οικονομικές μας ανησυχίες
  • Έχουμε πιο ουσιαστικές σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια μας

Μπορείτε αρχικά να διαβάσετε το προηγούμενο άρθρο: Μινιμαλισμός για αρχάριους.

Από που μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε την μινιμαλιστική μας ζωή μας;

1. Πείτε όχι

Πόσες φορές αγοράσατε ένα προϊόν που ποτέ δεν το χρησιμοποιήσατε ή αγοράσατε ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια που ακόμη δεν τα έχετε φορέσει; Σίγουρα όλοι στα σπίτια μας έχουμε πολλά προϊόντα τα οποία δεν χρησιμοποιούμε ή δεν καταναλώνουμε. Κατά κύριο λόγο αυτό συμβαίνει γιατί αποφεύγουμε να απαντάμε αρνητικά στις τάσεις της εποχής, στις προτάσεις των άλλων και τις επιθυμίες μας, λέγοντας σε όλα “ναι”.  Πώς θα καταφέρουμε να έχουμε τον έλεγχο ή ακόμα και να αντισταθούμε στις αγορές μας; Πώς θα μάθουμε να λέμε “όχι”; Με τα παρακάτω tips όσοι αντιμετωπίζουν τέτοια διλήμματα μπορούν να καταλάβουν πότε είναι η ώρα να πουν όχι και πότε να πουν ναι σε μια αγορά. Όταν βρεθείτε σε θέση να αγοράσετε ένα προϊόν αλλά θέλετε να δείτε αν θα προσφέρει αξία στην ζωή σας ή όχι, μπορείτε να κάνετε τις παρακάτω έξι ερωτήσεις στον εαυτό σας για το διαπιστώσετε: Το χρειάζομαι; Μήπως έχω κάτι παρόμοιο; Μπορώ να χρησιμοποιήσω υλικά που έχω ήδη στο σπίτι μου και να το φτιάξω μόνος μου; Είναι καλής ποιότητας και πόσο θα διαρκέσει; Θα με διευκολύνει στην καθημερινότητά μου; Θα μου φέρει ευτυχία; Με αυτές τις ερωτήσεις μπορούμε να συγκρατήσουμε τον εαυτό μας από την συσσώρευση ανεπιθύμητων αντικειμένων να εξοικονομήσουμε χρήματα, χρόνο και φυσικά να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον με μια ακόμη αγορά. Και μην ξεχνάτε ποτέ πως, ό,τι δεν είναι σαφές ναι τότε, είναι σαφές όχι…

2. Γράψτε μια λίστα

Κάντε μια βόλτα στο σπίτι σας και γράψτε μια λίστα με αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε ποτέ επίσης, ρωτήστε τον εαυτό σας εάν βλέπετε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί τα υπόλοιπα αντικείμενα τους επόμενους 3-6 μήνες. Εάν η απάντηση είναι αρνητική μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά με το να τα δωρίσετε ή να τα πουλήσετε.

3. Ξεφορτωθείτε τα έπιπλα που δεν έχουν καμία χρησιμότητα

Για να αγκαλιάσετε πλήρως έναν μινιμαλιστικό τρόπο ζωής, σκεφτείτε να αποχωριστείτε κομμάτια επίπλων που φαίνονται άχρηστα στο σπίτι σας. Τα βοηθητικά τραπέζια, για παράδειγμα, δεν είναι πάντοτε χρήσιμα και πιάνουν πολύ χώρο. Επίσης, τα διακοσμητικά ντουλάπια, τα έπιπλα τηλεόρασης και τα σύνθετα είναι αρκετά ασύμβατα με έναν μινιμαλιστικό χώρο. Μπορείτε να πουλήστε ή να δωρίσετε τα μεγάλα αντικείμενα και να απολαύστε τον επιπλέον χώρο που θα σας μείνει.

4. Κάντε έναν ψηφιακό καθαρισμό

Ξεκαθαρίστε όλους τους άχρηστους φακέλους από την επιφάνεια εργασίας έτσι η δουλεία σας θα γίνει πιο εύκολη και γρήγορη καθώς δεν θα χάνεστε ανάμεσα στους φακέλους. Ξεκαθαρίστε όλα σας τα email και ταξινομήστε τα σε φακέλους, έτσι δεν θα σας ξεφύγει ποτέ ξανά κανένα σημαντικό email. Απεγγραφείτε από όλα τα newsletter, τις συνδρομές, κάντε unfollow, delete, block σε όλους αυτούς που με τις δημοσιεύσεις τους σας στερούν τον χρόνο και κατ’ επέκταση τη δημιουργικότητά σας. Διαγράψτε αριθμούς που δεν χρησιμοποιείτε πια και ξέρετε ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε στο μέλλον. Διαγράψτε όλα τα Apps που δεν χρησιμοποιείτε από το κινητό κρατώντας μόνο αυτά που χρειάζεστε καθημερινά. Καθαρίστε το κινητό και τον υπολογιστή σας από φωτογραφίες και κάντε αρχεία σε ένα σκληρό δίσκο έτσι είναι και πιο ασφαλής και τακτοποιημένες ώστε να ανατρέξετε σε αυτές όποτε το επιθυμείτε. Δείτε ακόμη, Digital Minimalism: Τι είναι και πώς μπορούμε να γίνουμε ψηφιακοί μινιμαλιστές;

5. Σκεφτείτε να μείνετε σε έναν μικρότερο χώρο

Ενώ ζούμε σε μια κοινωνία που μας ενθαρρύνει να στοχεύουμε σε μεγάλες, εντυπωσιακές κατοικίες, επιλέγοντας μια μικρότερη κατοικία μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για την ευημερία σας. Η μινιμαλιστική επιλογή να ζήσετε σε ένα μικρό σπίτι ή διαμέρισμα μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους γιατί θα έχετε λιγότερα οικονομικά έξοδα, μια μικρή κατοικία απαιτεί λιγότερη συντήρηση επίσης, δεν θα χρειαστεί και δεν θα μπορείτε να αγοράσετε πολλά πράγματα.

Έτσι δημιουργήθηκε και το κίνημα των Tiny Homes. Τα Tiny Homes ή αλλιώς τα μικροσκοπικά σπίτια είναι ένα νέο κίνημα που “βγάζει” τον κόσμο από τα μεγάλα και πολυτελή σπίτια τους παρακινώντας τους να ζήσουν σε μικροσκοπικά σπίτια. Το κίνημα είναι τόσο μεγάλο, ιδιαίτερα στην Αμερική, όπου έχει δημιουργηθεί και σχετική σειρά στο Νέτφλιξ η Tiny Home Nation. Τα λεγόμενα Tiny Homes ωφελούν οικονομικά αλλά και ψυχολογικά τους ιδιοκτήτες τους και επίσης έχουν και θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Δείτε περισότερα για τα Tiny Homes εδώ.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το με κάποιον που ο μινιμαλισμός μπορεί να του αλλάξει την ζωή!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close