Less Is Now | Τι μάθαμε από το καινούργιο ντοκιμαντέρ των the minimalists

Οι The Minimalists έβγαλαν τη δεύτερη τους ταινία, με τίτλο Less is Now. Ο Joshua Fields Milburn και ο Ryan Nicodemus ξεκίνησαν τους Minimalists πριν από δέκα χρόνια. Στη δεύτερη ταινία τους, βυθίστηκαν στο «γιατί» πίσω από το μινιμαλισμό τους, μιλώντας με πάθος για το πώς η ανατροφή και η εμπειρία τους τους οδήγησαν σε μια πιο απλή με νόημα ζωή. Η πρώτη ταινία από τους μινιμαλιστές, The Minimalism άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή πολλών και μας βοήθησε να καταλάβουμε καλύτερα τι είναι ο μινιμαλισμός και πως μπορεί να βοηθήσει την ζωή μας.

Ο μινιμαλισμός είναι ένας τρόπος ζωής που μας βάζει στην διαδικασία να αναρωτιόμαστε συνεχώςκατά πόσο αυτά που μας ανήκουν προσθέτουν αξία στη ζωή μας. Η βασική ιδέα του μινιμαλισμού είναι η εξής, αφαιρούμε ό,τι δεν προσθέτει αξία στη ζωή μας και κάνουμε χώρο για τα πράγματα που έχουν. Ο μινιμαλισμός μας μαθαίνει ποια πράγματα, άνθρωποι και δραστηριότητες είναι σημαντικά για εμάς και ποια όχι. Αν και ακούγετε αρκετά απλό το πρόβλημα είναι ότι πάρα πολύ συχνά είμαστε παγιδευμένοι σε αυτά που άλλοι μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι θέλουμε (σύμφωνα με την κοινωνία, το περιβάλλον μας ή τις δικές μας πεποιθήσεις) χωρίς να δίνουμε προσοχή σε αυτά που πραγματικά θέλουμε εμείς.

Τι μάθαμε λοιπόν από το καινούργιο ντοκιμαντέρ των The Minimalists;

Ο αντίκτυπος της φτώχειας

Η ταινία μίλησε αρκετά για τα χρήματα. Ο Ryan και ο Joshua μεγάλωσαν και οι δύο φτωχοί. Μιλούν για την ανατροφή τους και τις δυσκολίες τους σε όλη την ταινία. Και οι δύο οικογένειες είχαν πολλά πράγματα επειδή δεν είπαν ποτέ σε καμία δωρεά όχι, επειδή ένιωθαν ότι χρειάζονται όλα αυτά τα πράγματα που τους πρόσφεραν. Με την πάροδο του χρόνου, συγκέντρωσαν πολλά πράγματα τα οποία βέβαια δεν ήταν χρήσιμα.

Καθώς μεγάλωναν και ξεκίνησαν να εργάζονται, και οι δύο προσπάθησαν και κατάφεραν να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, αλλά στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτά τα χρήματα για να προσπαθήσουν να αγοράσουν την “ευτυχία τους” με συνεχώς καινούργια πράγματα. Το πρόβλημα είναι ότι κάθε προϊόν που αγοράζουμε μας δίνει μια “ώθηση” στην ευτυχία, αλλά με την πάροδο του χρόνου η λάμψη εξασθενεί και ο κύκλος συνεχίζει να επαναλαμβάνεται. Το iPhone 4 πρέπει να αντικατασταθεί από το iPhone 8, το οποίο στη συνέχεια πρέπει να αντικατασταθεί από το iPhone X και τώρα χρειάζεστε το iPhone 12 Pro.

Βασικό vs υπερβολής

Τι είναι απαραίτητο; Τι είναι απαραίτητο στη ζωή μας; Πέρα από τα απαραίτητα, τα υπόλοιπα εξαρτώνται. Επιλέξτε με σύνεση. Όσο λιγότερο θεωρούμε απαραίτητο, τόσο περισσότερο χώρο έχουμε για αυτό που θεωρούμε αξιόλογα.

Λανθασμένες προτεραιότητες

Βασιζόμαστε σε όλα τα λάθος πράγματα και πεθαίνουμε από μια “πείνα” από τα πράγματα που έχουν πραγματική σημασία.

Όλοι πρέπει να αναρωτηθούμε, ποιες είναι οι προτεραιότητές μας; Είναι στο σωστό μέρος και είμαστε ευτυχείς ως αποτέλεσμα αυτών;

Αντικείμενα με συναισθηματική αξία

Οι αναμνήσεις μας δεν είναι στα πράγματα μας. Οι αναμνήσεις μας είναι μέσα μας. Οι αναμνήσεις μας είναι στο μυαλό μας και θα βρούμε πολύ μεγαλύτερη αξία στο να διατηρούμε μερικά αγαπημένα, αντικείμενα αντί να διατηρούμε σωρούς από πράγματα.

Ευτυχία

“Τα πολλά πράγματα συμβάλλουν στη δυσαρέσκεια μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, διότι αντικαθιστούν τα πράγματα που πραγματικά μας δίνουν περισσότερη ευτυχία.”

Αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο στην αγορά, τη σύγκριση, τον καθαρισμό και την οργάνωση όλων των αντικειμένων μας που χάνουμε το τι μπορεί πραγματικά να μας κάνει ευτυχισμένους.

Το αμερικανικό όνειρο

«Ήμουν τόσο επικεντρωμένος στη λεγόμενη επιτυχία και ειδικά στη συσσώρευση πράγματων και ίσως ζούσα το αμερικανικό όνειρο, αλλά δεν ζούσα το όνειρό μου. ”

Το αμερικανικό όνειρο μετατοπίστηκε από την ελευθερία και την ευκαιρία στον καταναλωτισμό σε  μια τάση που έχει ενισχυθεί τα τελευταία εβδομήντα χρόνια.

Tip: Δημιουργήστε τον δικό σας ορισμό για το αμερικανικό σας όνειρο και όχι αυτό που σας “επιβάλλουν”.

Δράση

“Όσο περισσότερη δράση έχεις, τόσο περισσότερο θέλεις να έχεις δράση.” Ένα αστείο πράγμα συμβαίνει όταν ξεκινάτε το μινιμαλιστικό ταξίδι σας είναι ότι σε κρατάει και σε εθίζει σε αυτό…Η διαδικασία του να αποχωρίζεσαι πράγματα σε κερδίζει γρήγορα και οι περισσότεροι λατρεύουν την αίσθηση που παίρνουν όταν απαλλάσσονται από όλα αυτά τα πράγματα. Προτού το γνωρίζετε, όλα τα πράγματα που έχετε εξυπηρετούν έναν σκοπό ή σας φέρνουν χαρά.

Νοοτροπία

«Επικεντρώθηκα στην κοινότητα και όχι στον καταναλωτισμό. Δίνοντας, όχι λαμβάνοντας. Επικεντρώθηκα στους ανθρώπους και όχι στα πράγματα.

Η υιοθέτηση ενός μινιμαλιστικού τρόπου ζωής θα αλλάξει την τη νοοτροπία σας. Ο μινιμαλισμός όχι μόνο ωφελεί το άτομο αλλά και και τον κύκλο σας. Η αλλαγή στη νοοτροπία, τον επιπλέον χρόνο και το λιγότερο άγχος ωφελεί την οικογένεια, τους φίλους και ολόκληρη την κοινότητα.

Το λιγότερο είναι περισσότερο

Πώς μπορεί η ζωή σας να είναι καλύτερη με λιγότερα; Λιγότερες δεσμεύσεις, λύπη, ανησυχία, ακαταστασία, αρνητικότητα, φόβος αποτυχίας, τεχνολογία, παράπονα, πολυάσχολη δουλειά, υπερβολική σκέψη του μέλλοντος και υπερβολική σκέψη του παρελθόντος. Όλα αυτά μας δίνουν χρόνο για περισσότερα! Περισσότερες οικογενειακές βραδιές παιχνιδιού, χρόνος με φίλους, πεζοπορία και ποδηλασία, εμπειρίες και ταξίδια. Το λιγότερο μας δίνει περισσότερους να είμαστε ευγνώμονες, περισσότερη ικανοποίηση και περισσότερους σκοπούς.

300.000

Το μέσο νοικοκυριό περιέχει πάνω από 300.000 είδη. Όχι, αυτό δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Σκεφτείτε αυτόν τον αριθμό για μια στιγμή. Είναι εντυπωσιακό, πόσα από αυτά τα στοιχεία είναι πραγματικά απαραίτητα για τη ζωή μας;

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι:

Αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, με λεφτά που δεν έχουμε για να εντυπωσιάσουμε ανθρώπους που δεν συμπαθούμε… κατά πόσο αξίζει αυτό;

Μήπως ο μινιμαλισμός είναι κάτι που θα ωφελούσε  και την ζωή σας; Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε;

Ξεκινήστε εδώ: http://www.greenliving.gr/category/minimalism/

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close