Μινιμαλισμός για αρχάριους

Ο μινιμαλισμός είναι ένας τρόπος ζωής που μας βάζει στην διαδικασία να αναρωτιόμαστε συνεχώς κατά πόσο αυτά που μας ανήκουν προσθέτουν αξία στη ζωή μας. Η βασική ιδέα του μινιμαλισμού είναι η εξής, αφαιρούμε ό,τι δεν προσθέτει αξία στη ζωή μας και κάνουμε χώρο για τα πράγματα που έχουν.

Ο μινιμαλισμός μας μαθαίνει ποια πράγματα, άνθρωποι και δραστηριότητες είναι σημαντικά για εμάς και ποια όχι. Αν και ακούγετε αρκετά απλό το πρόβλημα είναι ότι πάρα πολύ συχνά είμαστε παγιδευμένοι σε αυτά που άλλοι μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι θέλουμε (σύμφωνα με την κοινωνία, το περιβάλλον μας ή τις δικές μας πεποιθήσεις) χωρίς να δίνουμε προσοχή σε αυτά που πραγματικά θέλουμε εμείς.

Χάνουμε επαφή με τις αξίες μας και στη συνέχεια προσπαθούμε να γεμίσουμε αυτό το κενό με κάποιον “καλύτερο” τρόπο που λανθασμένα πιστεύουμε (ή μας έχουν κάνει να πιστεύουμε) πως είναι να αγοράζουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε, να έχουμε περισσότερους ανθρώπους δίπλα μας (ή μεσώ των social) και να γεμίζουμε το σπίτι μας με πράγματα αντί να κάνουμε κάτι που θα μας άρεσε πραγματικά.

Ο μινιμαλισμός είναι ένας τρόπος να επιστρέψουμε στη λήψη συνειδητών επιλογών και να ζήσουμε με πρόθεση. Δεν είναι απαραίτητα να απαλλαγούμε από τα πράγματά μας, αλλά αυτό θα ήταν μια καλή αρχή. Τα πράγματα που κατέχουμε, μεγάλα και μικρά, δεν είναι μόνο πράγματα, αντιπροσωπεύουν την ιστορία, τις προσδοκίες, τις συνήθειες και τις αξίες μας. Γι ‘αυτό μπορεί μερικές φορές να είναι τόσο δύσκολο να αφήσουμε κάτι τόσο απλό όσο ένα παλιό μπλουζάκι από το γυμνάσιο. Σε μας, δεν είναι μόνο ένα μπλουζάκι, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό στάδιο στη ζωή μας και συνδέεται με πολλά συναισθήματα και αναμνήσεις. Το να ξεκινήσουμε με το να αποχωριστούμε τα πράγματα μας και να απαλλαγούμε από αυτά που δεν έχουν θέση στη ζωή μας μπορεί να έχει ένα πολύ θεραπευτικό αποτέλεσμα, καθώς θα μας δείξει το δρόμο για να απλουστεύσουμε την ζωή μας και να καταλάβουμε πως τελικά δεν ήταν και τόσο τρομερό να αποχωριστούμε αυτό το μπλουζάκι και δεν μου λείπει όσο φοβόμουν ότι θα μου λείψει.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος μας επίσης είναι μια αρκετά ακριβής αναπαράσταση της κατάστασης του μυαλού μας.

Έρευνες έχουν δείξει πως η ακαταστασία υπερφορτώνει τις αισθήσεις μας και μας δημιουργεί στρες και άγχος. Χρειαζόμαστε ένα ωραίο περιβάλλον χωρίς ακαταστασία για να αισθανόμαστε ξεκούραστοι, ήρεμοι και ικανοποιημένοι.

Το να είσαι μινιμαλιστής μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι ο μινιμαλισμός είναι να αφαιρώ πράγματα ώστε να μείνουν όσο λιγότερα γίνεται αλλά, πραγματικά, σημαίνει να αφαιρούμε μόνο τα κακά πράγματα, τα πράγματα που “ρουφάνε” την ενέργειά μας.

Ο μινιμαλισμός δεν είναι ένα παιχνίδι αριθμών, δεν κερδίζει αυτός που έχει λιγότερα. Σημασία έχει να έχουμε ακριβώς όσα χρειαζόμαστε, χρησιμοποιούμε συχνά και δίνουν αξία στην ζωή μας.

Μινιμαλισμός είναι να έχεις μια ντουλάπα από ρούχα τα οποία αγαπάς, σε βολεύουν και φοράς συνέχεια. Έτσι πάντα θα φοράς τα αγαπημένα σου ρούχα θα νιώθεις καλά με αυτά και φράσεις τύπου «δεν έχω τίποτα να φορέσω πάλι» δεν θα υφίστανται στην καθημερινότητα σου!

Έτσι αν θέλεις να επαναπροσδιορίσεις τις αξίες σου και να αλλάξεις πράγματα στην ζωή σου και στον χώρο σου σκέψου:

  1. Πως σε κάνει να νιώθεις ο χώρος στον οποίο ζήσεις ή εργάζεσαι; Θα ήθελες να τον αλλάξεις;
  2. Ποιος είναι ο αγαπημένος χώρος του σπιτιού σου και για ποιόν λόγο;
  3. Ποια είναι τα πέντε πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή σου; Ο τρόπος που περνάς το χρόνο σου σε βοηθάει να τα απολαμβάνεις;
  4. Τι σου φτιάχνει την διάθεση και σε κάνει να νιώθεις γεμάτος/η ζωή και όρεξη; Το κάνεις όσο συχνά θα ήθελες;
  5. Ποιες από τις δραστηριότητες σου/συνήθειες προσδίδουν αξία στην ζωή σου;

Οι παραπάνω ερωτήσεις είναι μια αρχή ώστε να καταλάβουμε τι πραγματικά απολαμβάνουμε στην ζωή μας και από τη στιγμή που καταλάβουμε τι έχει αξία και τι όχι όλα τα υπόλοιπα μπορούν να φύγουν σιγά σιγά.

Οι πρώτες σκέψεις που βοηθούν στο να αποφασίσουμε αν θέλουμε να απαλλαγούμε από κάτι είναι:

  • Προσδίδει αξία στην ζωή μου;
  • Είναι χρήσιμο;
  • με κάνει ευτυχισμένο;
  • Το έχω χρησιμοποιήσει πρόσφατα;

Κάνε αυτές τις ερωτήσεις για ό,τι δεν είσαι σίγουρος/η ότι θέλεις να παραμείνει στην ζωή σου και από τις απαντήσεις σου θα καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις…

Αν θέλεις καθαρίσεις το σπίτι σου όπως οι μινιμαλιστές διάβασε ακόμα αυτό το άρθρο.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close