Trashspresso | Η πρώτη μηχανή που δημιουργεί ανακυκλωμένα πλακάκια αποτελεί έμπνευση του Jackie Chan

Στην εποχή μας όλο και περισσότεροι διάσημοι έχουν ενεργό δράση στην διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος. Η ευαισθητοποίησή τους έχει δώσει κίνητρο σε αρκετούς ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν και να ακολουθήσουν μια ζωή με μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση με σκοπό τον περιορισμό του οικολογικού αποτυπώματός τους στη γη. Όσοι είναι λάτρεις των ταινιών δράσης θα γνωρίζουν τον καταξιωμένο Κινέζο ηθοποιό από το Χονγκ Κονγκ Jackie Chan. Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως για τον συγκεκριμένο ηθοποιό είναι η έντονη οικολογική του συμπεριφορά και οι κινήσεις αγάπης απέναντι στο περιβάλλον.

Αφορμή έγινε η ταινία ‘Dragon Blade’ στην οποία χρησιμοποιήθηκαν 2.000 κιβώτια εμφιαλωμένου νερού σε μόλις πέντε ημέρες δίχως να μπορεί να πιστέψει ότι δεν υπήρχε λύση για να μετατραπούν αυτά τα απόβλητα σε κάτι χρήσιμο. Έτσι, αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Αρχιτέκτονα, πολιτικό Μηχανικό και αναδυόμενο εξερευνητή του National Geographic για το 2016, Arthur Huang, ο οποίος μετατρέπει τα απορριπτόμενα πλαστικά, τα ενδύματα, ακόμα και τα τσιγάρα σε προϊόντα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Ο στόχος του είναι τα σκουπίδια να μην αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, εγκαταστάσεις αποτέφρωσης, ή στον ωκεανό. Πολλοί μπορεί να γνωρίζουν τον αρχιτέκτονα Arthur Huang από την συνεργασία του με την εταιρεία αθλητικών ειδών NIKE σχεδιάζοντας τη συσκευασία για τα αθλητικά παπούτσια Air Max κατασκευασμένη από ανακυκλωμένα δοχεία ποτών και καπάκια.

Η συνεργασία των δυο αυτών ανθρώπων του ηθοποιού Jackie Chan, λόγω των προβληματισμών που αντιμετώπιζε σχετικά με την μετατροπή των αποβλήτων σε χρήσιμων υλικών και του αρχιτέκτονα Arthur Huang ο οποίος είχε οραματιστεί μια κυκλική οικονομία, τους ώθησε στην κατασκευή της πρώτης κινητής μηχανής ηλιακής μονάδας ανακύκλωσης που μετατρέπει τις πλαστικές φιάλες απορριμμάτων σε αρχιτεκτονικά πλακάκια. Η ονομασία αυτού Trashpresso. Η λειτουργία της μηχανής Trashpresso εξελίσσεται ως εξής: συμπιέζει την διαδικασία της ανακύκλωσης σε τρία απλά βήματα, μειώνει το μέγεθος του μπουκαλιού καταστρέφοντάς το σε πολλά μικρά κομμάτια, τα καθαρίζει και στην συνέχεια τα αναμορφώνει και τα σκληραίνει μέσω θερμικής κατεργασίας ώστε να πάρουν το τελικό σχήμα. Αυτή η διαδικασία ανακύκλωσης μετασχηματίζει προς το παρόν τα πλαστικά απορρίμματα σε ένα ανθεκτικό προϊόν κατασκευής κατοικιών χαμηλού κόστους. Τα πλακάκια που δημιουργούνται είναι ευπροσάρμοστα και ανθεκτικά επιτρέποντας μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών. Η ενέργεια που χρησιμοποιείται όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι η ηλιακή ενέργεια η οποία μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Οι ηλεκτρικοί ενεργοποιητές που βρίσκονται στην οροφή του Trashpresso έχουν τέτοια κλίση έτσι ώστε να μεγιστοποιούν την αποτελεσματική απορρόφηση ηλιακής ενέργειας. Το μηχάνημα Trashpresso έπρεπε να περάσει κάποιες δοκιμασίες με σκοπό να αποδειχθεί η αξιοπιστία και ανθεκτικότητα του. Έτσι ο ηθοποιός Jackie Chan και ο δημιουργός του Arthur Huang αποφάσισαν να κάνουν ένα ταξίδι στην περιοχή NainBao Yuze στην επαρχία Qinghai της Κίνας. Το NainBao Yuze είναι ένας μοναδικός προορισμός και πηγή των τριών τεράστιων υδάτινων οδών της Ασίας: του Μεκόνγκ, του Γιανγκτζέ και του Κίτρινου ποταμού. Οι ποταμοί είναι ένας τόπος εστίασης των σκουπιδιών, αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης γύρω από πλαστικά απόβλητα, συσσωρεύοντας όλο και περισσότερα και καταλήγοντας στους ωκεανούς. Γι’ αυτό η ομάδα του Trashpresso έχει μια αποστολή και αυτή είναι να συνεργαστεί με μια τοπική περιβαλλοντική ομάδα και να μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στην θάλασσα.

Μετά την αντιμετώπιση των τεχνικών προκλήσεων από το υψηλό υψόμετρο και το κρύο κλίμα, η ομάδα μάζεψε όσα πλαστικά σκουπίδια μπορεί για να τα τοποθετήσει στην μηχανή τα οποία το Trashpresso τα μετέτρεψε σε πλακάκια κατασκευής για τοίχους ή δάπεδα. Το ντοκιμαντέρ του National Geographic με τίτλο “Jackie Chan’s Green Heroes” προβάλει όλη την διαδικασία και την περιπέτεια των δυο αυτών ανθρώπων αλλά και της ομάδας τους. Ο ηθοποιός Jackie Chan δήλωσε “Μην κάνετε καλό μόνο όταν σας έχουν πει οι άλλοι! Να κάνετε, έστω κι αν πρόκειται για μια μικρή ενέργεια όπως η συλλογή απορριμμάτων”.

Με το Trashpresso έχουν δημιουργηθεί πολλά έργα με σκοπό να προκαλέσουν ενδιαφέρον για την ουσία πίσω από το στυλ τους. Το “House of Trash” είναι ένα καλό παράδειγμα. Με μια ματιά, διακρίνεις ένα παζλ διακοσμημένο στο κέντρο του Μιλάνου. Όλα τα έπιπλα είναι κατασκευασμένα από προϊόντα που κάποτε προορίζονταν για τον χώρο υγειονομικής ταφής. Επιπλωμένο με αντικείμενα από ανακυκλωμένα υλικά. Συμπεριλαμβάνει μια καρέκλα κατασκευασμένη από 96 πλαστικά μπουκάλια και 28 κουτιά αλουμινίου και ένα τραπέζι από 1436 κουτιά και 190 DVD. Τα γυάλινα σκεύη κατασκευάζονται από χρησιμοποιημένο γυαλί smartphone, ενώ ο Ιταλός αρχιτέκτονας Cesare Leonardi συνέβαλε με τα έπιπλα του από ανακυκλωμένα κομμάτια. Με την απόδειξη ότι το πολυτελές design του σπιτιού είναι εφικτό χρησιμοποιώντας προϊόντα κλειστού βρόχου. Δεν υπάρχει κόλλα, δεν υπάρχουν τοξικά χημικά VOC, και όλα τα μεμονωμένα μετά -καταναλωτικά υλικά, αυτό σημαίνει ότι το υλικό μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά και ξανά. Μια νέα εποχή ξεκινάει!

Τζίνα Ζωγράφου,

Οικονομολόγος

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

𝐼'𝓂 𝒶𝓃 𝐸𝒸𝑜𝓃𝑜𝓂𝒾𝓈𝓉 𝓌𝒾𝓉𝒽 𝓂𝒶𝓈𝓉𝑒𝓇 𝒾𝓃 𝑀𝐵𝒜 𝒜𝒸𝒸𝑜𝓊𝓃𝓉𝒾𝓃𝑔, 𝓈𝓉𝓊𝒹𝒾𝑒𝒹 𝒾𝓃 𝓉𝒽𝑒 𝒩𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃𝒶𝓁 𝒶𝓃𝒹 𝒦𝒶𝓅𝑜𝒹𝒾𝓈𝓉𝓇𝒾𝒶𝓃 𝒰𝓃𝒾𝓋𝑒𝓇𝓈𝒾𝓉𝓎 𝑜𝒻 𝒜𝓉𝒽𝑒𝓃𝓈. 𝔹𝕖 𝕡𝕒𝕣𝕥 𝕠𝕗 𝕥𝕙𝕖 𝕤𝕠𝕝𝕦𝕥𝕚𝕠𝕟 𝕟𝕠𝕥 𝕥𝕙𝕖 𝕡𝕠𝕝𝕝𝕦𝕥𝕚𝕠𝕟
Close