Η Σύμβαση για τη Διατήρηση της Βιολογικής Ποικιλότητας είχε ως αφετηρία τη δραστηριοποίηση του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και είναι έργο σχετικής Επιτροπής που εργάσθηκε για το σκοπό αυτό από το 1988 έως το 1992. Την ίδια χρονιά στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής που έγινε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και υιοθετήθηκε το τελικό κείμενο (22 Μαΐου 1992), το οποίο τέθηκε για υπογραφή.
Η Σύμβαση για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας, ένα διεθνές πλέον νομικό πλαίσιο, στοχεύει:
- στη διατήρηση της βιοποικιλότητας
- στην αειφορική χρήση της βιοποικιλότητας
- στον δίκαιο και ισότιμο επιμερισμό του οφέλους από την αξιοποίηση των βιολογικών πόρων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κύρωσε τη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα το 1993 για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας και η Ελλάδα με τη σειρά της κύρωσε τη Σύμβαση το 1994 με τον Νόμο 2204 (ΕΚ 59A/15.4.1994). Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας – International Day for Biological Diversity (IDB) έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Η βιοποικιλότητα (σύντμηση του όρου «βιολογική ποικιλότητα») είναι η ποικιλία της ζωής στη Γη, συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην ποικιλία των διαφόρων ειδών φυτών, ζώων, μικροοργανισμών και στο χώρο όπου αυτοί οι οργανισμοί ζουν και δραστηριοποιούνται.
Η ποικιλότητα των ειδών διαφοροποιείται από μέρος σε μέρος. Τα πλουσιότερα περιβάλλοντα είναι τα τροπικά δάση βροχής, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, τα βάθη των ωκεανών και ακολουθούν οι θαμνώνες, τα λιβάδια, οι έρημοι, και οι περιοχές μεσογειακού κλίματος. Στην Ελλάδα παρατηρείται μεγάλη αύξηση της βιοποικιλότητας από το παρελθόν ως σήμερα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αφού παρατηρείται μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων από τη Μεσόγειο, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.
Γνωρίστε και ανακαλύψτε περισσότερα για τη φύση και τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας παρακάτω,
Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τους τελευταίους τέσσερις αιώνες, περισσότερα από 1000 είδη εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Τα αίτια των δραματικών ρυθμών μείωσης της βιοποικιλότητας είναι κυρίως η κλιματική αλλαγή αλλά και πολλές δραστηριότητες όπως η εκδάσωση, η ερημοποίηση, η γεωργία, η αλιεία, η ρύπανση, το κυνήγι. Ο τρόπος και η ένταση με την οποία χρησιμοποιεί ο άνθρωπος τους φυσικούς πόρους αναμφισβήτητα δημιουργούν απειλές στο περιβάλλον, την εξαφάνιση ειδών, και τη γενικότερη εξάντληση των φυσικών πόρων.
«Οι λύσεις των προβλημάτων μας βρίσκονται στη Φύση» Αυτό είναι το μήνυμα γα τον εορτασμό της φετινής Διεθνούς Ημέρας Βιοποικιλότητας.
Συγκεκριμένα, οι λύσεις είναι αυτές που βασίζονται στη σχέση της φύσης μαζί με τον άνθρωπο, οι άνθρωποι είναι μέρος της φύσης και όχι χωριστοί από αυτή. Χάρη σε αυτό το μήνυμα τονίζεται εδώ η ελπίδα, η αλληλεγγύη και η σημασία της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος του ανθρώπου σε αρμονία με τη φύση.
Δεδομένης της σημερινής κατάστασης, της πανδημίας COVID-19, η Ημέρα της Βιοποικιλότητας θα εορταστεί μέσω online εκστρατείας από το διαδίκτυο.
Περιηγηθείτε στο διαδίκτυο και γνωρίστε ποιες εκστρατείες ευαισθητοποίησης και σχετικές δράσεις είναι εφικτές για εσάς. Έπειτα, δημιουργήστε ένα βίντεο ή γράψτε για το συγκεκριμένο θέμα «Οι λύσεις των προβλημάτων μας βρίσκονται στη Φύση» δίνοντας έτσι έμφαση στην σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας και στην πολύπλευρη σημασία για την ανθρωπότητα.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.cbd.int/idb/2020 , www.un.org
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!