΄Ωρα για ψώνια | Kάντε τις αγορές σας όσο το δυνατόν zero waste

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι, ότι ενώ οι καταναλωτές έχουν τη θέληση στο να περιορίσουν την χρήση πλαστικού και να αλλάξουν τις συνήθειες τους στην διάρκεια των αγορών τους. Τελικά, καταλήγουν να πηγαίνουν για ψώνια και να επιστρέφουν στο σπίτι με περισσότερα πλαστικά μιας χρήσης, πλαστικές σακούλες, και προϊόντα τυλιγμένα σε ακόμα περισσότερο πλαστικό, από ό, τι αρχικώς είχαν σχεδιάσει. 

Ο τρόπος που ψωνίζουν οι καταναλωτές και οι αποφάσεις που λαμβάνουν για το τι θα ξοδέψουν δεν είναι τελικά τόσο απλός. Αυτό κυρίως οφείλετε στην ποικιλότητα, στην αφθονία, και στις διάφορες τιμές των προϊόντων που υπάρχουν σήμερα στην αγορά. Ως αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι, η σπατάλη τροφίμων, πλαστικού και ψώνια…χωρίς έλεγχο.  

Είναι σχεδόν αδύνατον να απορρίψετε εντελώς όλα τα απόβλητα από την ρουτίνα σας, αλλά σίγουρα μπορείτε να προσπαθήσετε, ξεκινώντας με τα παρακάτω tips. 

1. Φτιάξτε ένα πλάνο το τι χρειάζεστε  

Σκεφτείτε τι θέλετε, κάντε μια λίστα με ό, τι χρειάζεστε προτού κάνετε τα ψώνια σας. Όταν ψωνίζετε σκόπιμα, αυτό σας βοηθά στη συγκράτηση των υπερβολικών αγορών και μειώνει την σπατάλη τροφίμων. 

2. Αγοράστε χύμα 

Προτιμήστε προϊόντα που δεν είναι συσκευασμένα σε πλαστική συσκευασία, όπως λαχανικά, φρούτα και όσπρια, αλλά αγοράστε χύμα και εποχής προϊόντα. Υπάρχουν σε αφθονία χύμα όσπρια, δημητριακά, μακαρόνια, φρούτα, λαχανικά, βότανα, μπαχαρικά, καφές κ.α., αναζητήστε τα σε τοπικά καταστήματα. Μην ξεχνάτε τα επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία ή βάζα και τις πάνινες τσάντες που σας συνοδεύουν σε κάθε σας αγορά!

3. Αγοράστε προϊόντα πιο φιλικά στο περιβάλλον

Είναι πολλές οι εταιρείες που προσπαθούν να εξελιχθούν, προσαρμόζοντας τις τεχνικές και τη γραμμή παραγωγής τους. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετές που μέσω του marketing απλώς προβάλλουν μία τέτοια εικόνα, χωρίς στην ουσία να αλλάζουν τίποτα. Έτσι ακούμε όλο και περισσότερο τον όρο greenwashing

Βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πως να αποφύγουμε το greenwashing

4. προετοιμάστε τρόφιμα μόνοι σας

Πριν αγοράσετε το οτιδήποτε, αναρωτηθείτε αν μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι. Για παράδειγμα, σαλάτα, ψωμί, μπισκότα, πίτες και άλλα. Στη συνέχεια, αγοράστε, χύμα τα συστατικά που χρειάζεστε.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Executive Editor | Environmental Scientist, BSc
Close
EnglishGreekSpanish