
Επιτέλους έχουν αρχίσει να υπάρχουν στο εμπόριο προσβάσιμες και προσιτές αρκετές και εύκολες εναλλακτικές για όσους δεν μπορούν ή/και δεν θέλουν να πίνουν αγελαδινό γάλα!
Το αμυγδαλόγαλα περισσότερο από τα άλλα, φροντίζει για το δέρμα μας και την διατήρηση της νεότητάς του καθώς περιέχει βιταμίνη. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη D. Δεν περιέχει λακτόζη, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία σε αυτήν. Πολλές συνταγές πλέον το χρησιμοποιούν ως βασικό υλικό αντί για το αγελαδινό γάλα.
Αν και τα αμύγδαλα έχουν 50% λιπαρά και υψηλά σε θερμίδες, το γάλα τους είναι ένα ποτό χαμηλών θερμίδων. Ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου που συνήθως συναντάμε στο εμπόριο περιέχει μόνο 39 θερμίδες κατά μέσο όρο, που είναι το μισό της ποσότητας θερμίδων που βρίσκονται σε ένα φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα.
Επιπλέον, όταν έχουμε βήχα και κρυολόγημα, ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου με μια κουταλιά μέλι βοηθά στην θεραπεία τους.
Ακόμη, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ακριβώς όπως το αγελαδινό γάλα: σε τσάι και καφέ, σε δημητριακά, σε παγωτό και γλυκά, σε φαγητά κλπ.
Εναλλακτικά, αντίστοιχα ροφήματα είναι το γάλα βρώμης και το γάλα σόγιας.
Μια εύκολη συνταγή για να κάνουμε αμυγδαλόγαλα στο σπίτι μας χωρίς συντηρητικά:
για 1 λίτρο αμυγδαλόγαλα θα χρειαστούμε:
- 2 φλιτζάνια ωμά αμύγδαλα
- 6 φλιτζάνια νερό, προεραιτικά
- 4 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 1 κ.γ. φυσική βανίλια
Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα όλο το βράδυ σε νερό στο ψυγείο, ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα (ή και όχι) και τα προσθέτουμε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σουρώνουμε καλά και σφιχτά. Μπορούμε να το κάνουμε παραπάνω από μια φορές αναλόγως με το πόσο αραιό θέλουμε το αμυγδαλόγαλα. Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες.
Καλή επιτυχία!
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!