Φασκόμηλο: το ιερό φυτό της αθανασίας

Το είδος

Το φασκόμηλο (Salvia officinalis) είναι πολυετής θάμνος της οικογένειας των χειλανθών (Lamiaceae). Φύεται στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές Μεσογειακές χώρες. Η Ονομασία του αποκαλείπτει και την χρήση του αφού το Salvia προέρχεται από το ρήμα της λατινικής Salvare που σημαίνει θεραπεύω ή σώζω. Τα φύλλα του συλλέγονται τέλη Μαΐου -Ιούνιο σε ζεστό και ξηρό καιρό.

Η χρήση του στην αρχαιότητα

Είναι ένα από τα 200+ βότανα που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης για να θεραπεύει τους ασθενείς του. Το φυτό ήταν τόσο σημαντικό στους αρχαίους Έλληνες που το είχαν αφιερώσει στον Δία. Χρησιμοποιούνταν για δαγκώματα φιδιών και εντόμων. Ήταν γνωστό και για την αύξηση της γονιμότητας. Οι Άραβες πίστευαν ότι δεν γινόταν να πεθάνεις όταν είχες στον κήπο σου φασκόμηλο. Οι Ρωμαίοι το ονόμασαν φυτό της αθανασίας και το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες τελετές. Οι Κινέζοι έμποροι συχνά αντάλλαζαν το πράσινο τσάι με φασκόμηλο από την Ευρώπη. Ο αυτοκράτορας Καρλομάγνος στο “Συνοδικό” συμβουλεύει τους πάντες να έχουν πάντα φασκόμηλο στους κήπους τους ενώ κατά το μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε κατά της χολέρας, της γρίπης και των πυρετών.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Σκευάσματα με βάση το φασκόμηλο χρησιμοποιούνται συχνά ως διουρητικά, αιμοστατικά, τονωτικά, για επούλωση πληγών, κατά του βήχα, στην ανακούφιση από την υπερβολική εφίδρωση, για τα έλκη, την κοιλότητα του στόματος και την επούλωση των ούλων και την βελτίωση της μνήμης. Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται επιπλέον ως γαστρονομικό βότανο, ως φυτικό προϊόν με την μορφή τσαγιού, καλλυντικών και αρωμάτων. Συνιστάται να αποφεύγεται η χρήση του σε μεγάλες ποσότητες. Επηρεάζει την αιμάτωση και είναι καλό να διακόπτεται κατά τον θηλασμό.

Επισκεφθείτε το Lemnos Nature για περισσότερα άρθρα με θέμα την χλωρίδα και πανίδα της Λήμνου!

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Επισκεφθείτε το www.lemnosnature.gr για περισσότερα άρθρα με θέμα την χλωρίδα και πανίδα της Λήμνου!
Close