Απωθήστε τα κουνούπια με φυτά!

Όσο βελτιώνεται ο καιρός το να καθίσουμε έξω στην αυλή, το μπαλκόνι ή τον κήπο μας γίνεται μέρος της καθημερινότητας μας. Μαζί με μας όμως βρίσκεται σ αυτούς τους χώρους ένα έντομο που μας ενοχλεί αρκετά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα κουνούπια. Υπάρχει φυσικός τρόπος να τα απομακρύνουμε από την παρέα μας και δεν είναι άλλως από τα φυτά.

Υπάρχουν πολλά είδη φυτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διώξουν τα κουνούπια. Μερικά από αυτά που μπορούμε να τοποθετήσουμε στους χώρους μας, είναι: σιτρονέλα (Cymbopogon), μελισσόχορτο (Melissaofficinalis), κατιφές (Calendula officinalis) , αρμπαρόριζα (Pelargoniumgraveolens), λουίζα (Aloysia citrodora), βασιλικός (Ocimum basilicum), λεβάντα (Lavandula), δυόσμος (Mentha spicata), αψιθιά (Artemisia arborescens), νεπέτα (Nepeta cataria). Αυτά τα είδη είναι ικανά να μειώσουν τις συγκεντρώσεις των κουνουπιών στους χώρους μας κι ακόμα περισσότερο αν ακουμπάμε ελαφρά το φύλλωμα ώστε να απελευθερώσουν την οσμή τους.

Η σιτρονέλα αποτελεί το κύριο συστατικό των διαφόρων αντικουνουπικών που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως λοσιόν, αρωματικά κεριά κτλ. Είναι ένα πολυετές αγρωστώδες που φτάνει το ένα μέτρο περίπου. Απαντάται σε ηλιόλουστες θέσεις και είναι πολύ εύκολο φυτό στην καλλιέργειά του. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θέλει αρκετό πότισμα.

Το μελισσόχορτο είναι γνωστό και ως βάλσαμο ή μελισσοβότανο και είναι ένα πολυετές βότανο με μυρωδιά λεμονιού. Τα φύλλα του μπορούν να τριφτούν στο δέρμα ως εντομοαπωθητικό. Το καλοκαίρι θέλει αρκετό νερό.

To κατιφές είναι φυτό με λευκά, κίτρινα και πορτοκαλί άνθη. Τα φύλλα του έχουν χαρακτηριστική μυρωδιά που για πολλούς είναι ενοχλητική, λόγω της πυρεθρίνης που περιέχει και η ουσία του που αποτελεί συστατικό για πολλά φυτοφάρμακα. Εκτός από τα κουνούπια απωθεί και άλλα έντομα.

Η αρμπαρόριζα έχει έντονη μυρωδιά που θυμίζει λιβάνι. Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης και καθόλου απαιτητικό.

Αρμπαρόριζα

Η λουίζα είναι φυλλοβόλος θάμνος με έντονο άρωμα λεμονιού. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα και κυρίως στην παρασκευή τσαγιού και cocktails. Θέλει πολύ ήλιο και μέτριο πότισμα. Επίσης απωθεί τα κουνούπια.

Λουίζα

Ο βασιλικός φυτεύεται συνήθως σε γλάστρες ή στον κήπο. Για να διατηρηθεί θέλει πότισμα ενώ καλό είναι να αφαιρούνται οι ανθοφόροι οφθαλμοί (τα μπουμπούκια). Τα φύλλα του μπορούν να τριφτούν στο δέρμα ως εντομοαπωθητικό.

Βασιλικός

Η λεβάντα είναι διακοσμητικό φυτό με έντονο άρωμα για τον κήπο που απωθεί τα κουνούπια και πολλά άλλα έντομα. Τα αποξηραμένα άνθη της διώχνουν τον σκόρο από τα ντουλάπια. Η λεβάντα δεν είναι απαιτητική ως προς το έδαφος και αρκείται σε λίγο νερό.

Ο δυόσμος δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και μεγαλώνει γρήγορα.

Δυόσμος

Η αψιθιά είναι πολυετής θάμνος ύψους έως περίπου ενός μέτρου. Τα φύλλα του έχουν γκριζωπό χρώμα και για αυτό έχει έντονο κηποτεχνικό ενδιαφέρον. Είναι φυτό που ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη που έχουν καλή αποστράγγιση και δεν χρειάζεται πολύ πότισμα.

Το φυτό Νεπέτα καλλιεργείται εύκολα και σε γλάστρα από την άνοιξη ως το χειμώνα και ανθίζει το καλοκαίρι. Δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά ύψος, ενώ απαιτεί τουλάχιστον λίγο ήλιο και μέτριο πότισμα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με διαίρεση των ριζών του φυτού και με σπορά. Τα άνθη της Νεπέτα έλκουν ιδιαίτερα τις μέλισσες. Προσοχή σε όσους έχουν γάτες γιατί η νεπέτα είναι μεγάλη αδυναμία των γατών.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείτε σε ένα φυτώριο ή κατάστημα ώστε να προμηθευτείτε φυτά για τον εξωτερικό σας χώρο, μπορείτε να ψάξετε κάποια από αυτά. Κάντε τα φυτά συμμάχους στην απώθηση των κουνουπιών αποφεύγοντας, με αυτή τη φυσική λύση, τα χημικά παρασκευάσματα.

Πηγή: http://www.lemnosnature.gr

Επισκεφθείτε το Lemnos Nature για περισσότερα άρθρα με θέμα την χλωρίδα και πανίδα της Λήμνου!

#σπίτι #κουνούπια #φυτά

Επισκεφθείτε το www.lemnosnature.gr για περισσότερα άρθρα με θέμα την χλωρίδα και πανίδα της Λήμνου!
Close