Καθαρίστε τον χώρο σας όπως οι Μινιμαλιστές

Τη φράση την ξέρουμε καθαρό σπίτι καθαρό μυαλό, οι μινιμαλιστές όμως υποστηρίζουν πως άδειο σπίτι καθαρό μυαλό και ίσως να ξέρουν καλύτερα. Ένα σπίτι που δεν είναι υπερφορτωμένο με πράγματα βοηθάει στο να ξεκουραζόμαστε καλύτερα, “καθαρίζει” το μυαλό, ρίχνει τα επίπεδα του στρες και σύμφωνα με τις αρχές του Feng Shui ένας καθαρός και άδειος χώρος επιτρέπει στην ενέργεια να κυκλοφορεί ελευθέρα και να μην μένει στάσιμη, φέρνοντας έτσι θετικά γεγονότα στις ζωές μας.

Πριν δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε διαφορετικούς χώρους του σπιτιού μας πρέπει πρώτα να δούμε τους βασικούς κανόνες που μας βοηθούν να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα μας και μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους χώρους και με όλα τα αντικείμενα.

Όταν καθαρίζουμε κάποιον χώρο και θέλουμε να αποφασίσουμε ποια πράγματα να κρατήσουμε και ποια όχι τα χωρίζουμε σε τρεις κατηγορίες:

  • Αυτά που θα μείνουν
  • Αυτά που θα δωρίσουμε/ανακυκλώσουμε
  • Αυτά που δεν είμαστε σίγουροι αν θέλουμε να αποχωριστούμε ακόμα

Τα πράγματα που δυσκολευόμαστε και δεν είμαστε σίγουροι πως θέλουμε να αποχωριστούμε ακόμα είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι του ξεκαθαρίσματος.

Τι κάνουμε όμως με αυτά τα πράγματα;

Αρχικά μπορούμε να κάνουμε τρεις ερωτήσεις στον εαυτό μας που θα μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε αντικειμενικά αν χρειαζόμαστε αυτό το αντικείμενο.

Οι ερωτήσεις είναι:

1. Πότε ήταν η τελευταία φορά που το χρησιμοποίησα; Αν έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος τότε πιθανότατα δεν θα το χρησιμοποιήσουμε ξανά οπότε μπορούμε να το δωρίσουμε/ανακυκλώσουμε

2. Θα το ξανά αγόραζα; Αν η απάντηση είναι όχι τότε ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.

3. Μπορεί αυτό το αντικείμενο να κάνει κάποιον άλλο πιο ευτυχισμένο; Κάποιες φορές το να κρατάμε πράγματα σημαίνει ότι μπορεί να τα στερούμε από κάποιον που τα έχει πραγματικά ανάγκη, αν ξέρουμε ότι κάποιος θα επωφεληθεί από αυτό το αντικείμενο τότε ήρθε η ώρα να το αποχωριστούμε.

Αν και πάλι κάποια από αυτά τα αντικείμενα δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αν τα θέλουμε ή όχι γιατί πιστεύουμε πως θα μας χρειαστούν στο μέλλον, τότε μπορούμε να κάνουμε το έξης απλό και αποτελεσματικό, τοποθετούμε τα πράγματα σε ένα κουτί και τα βάζουμε τα σε ένα πατάρι ή κάπου που να μην το βλέπουμε.

Αν αναζητήσουμε κάποιο από αυτά τα αντικείμενα που έχει το κουτί τότε όντως το χρειαζόμαστε και μπορούμε να το κρατήσουμε. Αν δεν αναζητήσουμε κάποιο από τα πράγματα τότε δεν μας είναι χρήσιμο.

Το τελευταίο κόλπο που μπορούμε να κάνουμε είναι μετά από έναν-δυο μήνες να βγάλουμε το κουτί από εκεί που το έχουμε φυλαγμένο, αλλά πριν το ανοίξουμε να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε τα πράγματα που έχει μέσα, τα πράγματα που έχουμε ξεχάσει ήρθε η ώρα να βρουν άλλο σπίτι και πιστέψτε με θα είναι τα περισσότερα από το κουτί.

Και τώρα μπορεί να αναρωτιέστε, τι γίνεται όμως με τα δώρα που μας έχουν κάνει;

Όταν κάποιος μας κάνει κάποιο δώρο σκοπός του είναι αυτό το δώρο να μας κάνει χαρούμενους, αν το δώρο πάψει να μας κάνει χαρούμενους τότε ήρθε η ώρα να δωρίσουμε κάπου αλλού, και ναι σε αυτή την περίπτωση το δώρο δωρίζεται!

Όλα αυτά τα κόλπα ήταν γενικά και εφαρμόζονται σε όλους τους χώρους και με όλα τα αντικείμενα. Ας δούμε τώρα και τι μπορούμε να κάνουμε σε συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού.

Κουζίνα

Πρώτο βήμα για μια μινιμαλιστική κουζίνα είναι ο πάγκος, αδειάζουμε τον πάγκο από όλα τα πράγματα, ναι όλα, κρατάμε μόνο κάτι που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα και το οποίο δεν μπορούμε να βάζουμε και να βγάζουμε από το ντουλάπι συνέχεια όπως π.χ η καφετιέρα μας. Τώρα όλα τα άλλα μπορούμε να τα βάλουμε στα ντουλάπια ή αν έχουμε διάφορα μικροπράγματα που θέλουμε να χρησιμοποιούμε τα βάζουμε σε όμορφα κλειστά κουτιά πάνω στον πάγκο μας.

Για να καθαρίσουμε τα ντουλάπια και τα συρτάρια μας εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω βήματα, επίσης μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα μαχαιροπίρουνα, τα ποτήρια και τα πιάτα και να κρατήσουμε αυτά που χρειαζόμαστε ανάλογα με τα άτομα που είμαστε στο σπίτι. Για παράδειγμα, αν είμαστε 4 άτομα δεν χρειαζόμαστε 20 πιάτα χρειαζόμαστε 4 με αυτό το κόλπο επίσης μαζεύονται και λιγότερα πιάτα για πλύσιμο!

Καθιστικό

Στο καθιστικό κρατάμε αυτά που μας είναι πραγματικά χρήσιμα και απαλλασσόμαστε από όλα τα μικρο αντικείμενα που απλά γεμίζουν σκόνη και ιδιαίτερα αυτά που έχουμε στο τραπεζάκι του σαλονιού.

Γεμίζουμε τον χώρο μας με φυτά που μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και καθαρίζουν τον αέρα.

Ντουλάπες και συρτάρια

Γενικά στις ντουλάπες δηλαδή, κυρίως στα ρούχα εφαρμόζουμε όλα τα βήματα που προείπαμε. Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να επενδύουμε σε καλές ανθεκτικές, ξύλινες ή μεταλλικές κρεμάστρες που δεν σπάνε σχεδόν ποτέ. Όταν λοιπόν οι πλαστικές που έχουμε αρχίζουν να χαλάνε και να σπάνε κάτι που θα γίνει σε όλες και σχετικά σύντομα τότε ήρθε η ώρα να τις αντικαταστήσουμε με ξύλινες ή μεταλλικές που είναι και οικολογικές επιλογές.

Βιβλιοθήκη

Πολλές βιβλιοθήκες ασφυκτιούν όχι μόνο από τα βιβλία αλλά και από ένα σωρό άλλα πράγματα που τις φορτώνουμε. Αφού εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω βήματα και αποφασίσουμε τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι μπορούμε να κάνουμε και κάποια άλλα κόλπα.

Αρχικά δεν βάζουμε βιβλία μαζί με διακοσμητικά στο ίδιο ράφι καθώς θα είναι πολύ φορτωμένο, τοποθετούμε σε ξεχωριστά ράφια τα βιβλία από τα διακοσμητικά.

Ταξινομούμε τα βιβλία μας κατά χρώμα έτσι έχουμε ένα ωραίο και ομοιόμορφο διακοσμητικά αποτέλεσμα.

Μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε κουτιά (όπως ψάθινα) που είναι ειδικά για βιβλιοθήκες και να βάλουμε μέσα σε αυτά πράγματα τα οποία δεν θέλουμε να βλέπουμε στην βιβλιοθήκη μας.

Γραφείο

Για να διαβάσουμε ή να δουλέψουμε σε ένα γραφείο αποτελεσματικά πρέπει η συγκέντρωση μας να είναι αποκλειστικά σε αυτό που κάνουμε. Για να το πετύχουμε αυτό, είναι καλύτερο να μην έχουμε πράγματα που να μας αποσπούν την προσοχή μας όπως πολλές φωτογραφίες, μολυβοθήκες και διακοσμητικά αντικείμενα. Ένα άδειο και καθαρό γραφείο με ίσως ένα-δύο αντικείμενα όπως κάποια γλάστρα ή κάτι που μας δίνει χαρά και ενέργεια είναι ένα από τα μυστικά των πιο πετυχημένων ανθρώπων.

Ηλεκτρονικές συσκευές

Και για το τέλος άφησα το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να κουραστούμε, εύκολα, από τον καναπέ μας και αυτό είναι να “καθαρίσουμε” τις ηλεκτρονικές μας συσκευές.

Ξεκαθαρίζουμε όλους τους άχρηστους φακέλους από την επιφάνεια εργασίας έτσι η δουλεία μας θα γίνει πιο εύκολη και γρήγορη καθώς δεν θα χανόμαστε ανάμεσα στους φακέλους. Καθαρίζουμε όλα μας τα email και τα ταξινομούμε σε φακέλους, έτσι δεν θα μας ξεφύγει ποτέ ξανά κανένα σημαντικό email.

Απεγγραφόμαστε από όλα τα newsletter, τις συνδρομές, κάνουμε unfollow, delete, block σε όλους αυτούς που με τις δημοσιεύσεις τους στερούν τον χρόνο μας και κατ’ επέκταση τη δημιουργικότητά μας.

Διαγράφουμε αριθμούς που δεν χρησιμοποιούμε πια και ξέρουμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον.

Διαγράφουμε όλα τα Apps που δεν χρησιμοποιούμε από το κινητό κρατώντας μόνο αυτά που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Καθαρίζουμε το κινητό και τον υπολογιστή μας από φωτογραφίες, τις αποθηκεύουμε και ταξινομούμε (ημερομηνίες, τοποθεσίες κλπ) σε ένα σκληρό δίσκο έτσι είναι και πιο ασφαλής και τακτοποιημένες ώστε να ανατρέξουμε σε αυτές όποτε το επιθυμούμε.

Κάντε τα παραπάνω βήματα και θα αλλάξει η ζωή σας!

Μπορείτε να κάνετε ένα κάθε εβδομάδα, μήνα ή να κάνετε όλα μαζί, αυτό εξαρτάται από το πόσο είστε έτοιμοι να ξεκαθαρίσετε την ζωή σας και κατά πόσο το θέλετε, αν νιώθετε ότι ο χώρος σας αρέσει έτσι όπως είναι τότε μην αλλάξετε τίποτα, σημαντικό είναι αισθανόμαστε εμείς καλά μέσα στον χώρο μας.

Τώρα αν όλα αυτά τα κάνετε ήδη χωρίς να ακολουθείτε κάποιους κανόνες, απλά γιατί έτσι νιώθετε τότε είστε Μινιμαλιστές και δεν το ξέρατε μέχρι τώρα!

Εσείς τι κόλπα κάνετε για να απαλλαχτείτε από τα περιττά αντικείμενα στο σπίτι σας;

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close