Πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια μάσκες μιας χρήσης έχουν καταλήξει στους ωκεανούς το 2020

Όσο η χρήση ατομικού εξοπλισμού προστασίας, μάσκες και γάντια, είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του COVID-19, την ίδια στιγμή έχουν απίστευτα επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και απορρίπτουν παγκοσμίως περίπου 129 δισεκατομμύρια μάσκες προσώπου και 65 δισεκατομμύρια πλαστικά γάντια κάθε μήνα.

Από τις εκτιμώμενες 52 δισεκατομμύρια μάσκες που κατασκευάστηκαν παγκοσμίως το 2020, πιστεύεται ότι οι 1,56 δισεκατομμύρια μάσκες προσώπου μιας χρήσης πιθανότατα θα εισέλθουν στους ωκεανούς το 2020, δήλωσε ο Δρ. Bondaroff, Διευθυντής Έρευνας της OceansAsia. Θα παραμείνουν στον ωκεανό για 450 χρόνια ή περισσότερο και θα σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια, συμπλήρωσε.

«Είναι σημαντικό να μείνουμε ασφαλείς και να προστατευτούμε αλλά είναι σημαντικό και να μειώσουμε τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης και όλοι έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε σε αυτό», πρόσθεσε ο Bondaroff. «Υπάρχουν επαναχρησιμοποιήσιμες και βιώσιμες επιλογές για σχεδόν κάθε πλαστικό αντικείμενο μίας χρήσης. Φορέστε μια επαναχρησιμοποιούμενη μάσκα, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο, φροντίστε να τις απορρίψετε με υπευθυνότητα».

Πλαστικά προσωπικής προστασίας: Η νέα γενιά αποβλήτων

Το OceansAsia ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες προσώπου όποτε είναι δυνατόν. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί η σωστή απόρριψη των μάσκων μίας χρήσης. Ο οργανισμός ενθαρρύνει επίσης τις κυβερνήσεις να κάνουν ό, τι μπορούν για να αποτρέψουν την είσοδο των μασκών στους ωκεανούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ανθρώπους να φορούν επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες προσώπου όταν βγαίνουν έξω. Οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να πλυθούν και να φορεθούν επανειλημμένα, μειώνοντας την ποσότητα απορριμμάτων που παράγετε. Εάν πρέπει να φοράτε μάσκα μίας χρήσης για εργασία ή επειδή είστε άρρωστοι ή φροντίζετε κάποιον που είναι άρρωστος, βεβαιωθείτε ότι απορρίπτετε σωστά τη μάσκα σε μια σακούλα σκουπιδιών που θα είναι δεμένη καλά, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν βλάπτεται η άγρια φύση ή το περιβάλλον.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε την ρύπανση από μάσκες και γάντια μιας χρήσης;

Original article: http://www.greenmatters.com/p/how-many-face-masks-ocean-2020

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Executive Editor | Environmental Scientist, BSc
Close