Ως παιδιά, έφηβοι και νεαροί ενήλικες που ζουν στο σπίτι, ζούμε με σεβασμό σύμφωνα με τους κανόνες των γονέων μας. Μερικοί από εμάς μπορεί να είμαστε αρκετά τυχεροί που έχουμε γονείς με περιβαλλοντική συνείδηση, αλλά αυτό σίγουρα δεν ισχύει για όλους. Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να ζεις με μέλη της οικογένειας που είναι λιγότερο αφοσιωμένα στην προστασία του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε λοιπόν να εφαρμόσουμε βιώσιμες πρακτικές στο σπίτι και να ενθαρρύνουμε τους γονείς μας; Όταν ζούμε στο σπίτι, οι γονείς μας αναλαμβάνουν κυρίως τις μεγάλες αποφάσεις σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια, τις τράπεζες, τις επενδύσεις και τις επιλογές του φαγητού. Ως παιδιά, πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μαζική αλλαγή σε αυτούς τους τομείς στην αρχή, ίσως μέχρι και να ζήσουμε μόνοι μας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα για να μετατρέψουμε τα νοικοκυριά μας σε πιο βιώσιμα σπίτια:

Ανακύκλωση

Αφιερώστε λίγα λεπτά από την ημέρα σας για να ταξινομήσετε την ανακύκλωση και βεβαιωθείτε ότι όλα πηγαίνουν στο σωστό κάδο. Ελέγξτε έναν οδηγό ανακύκλωσης για την περιοχή σας εάν δεν είστε σίγουροι.

Κομποστοποίηση

Ξεκινήστε ένα σύστημα κομποστοποίησης. Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης των απορριμμάτων τροφίμων και μπορείτε να προσπαθήσετε να εμπλέξετε ολόκληρη την οικογένεια.

Επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα

Επενδύστε σε επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα για το σπίτι σας. Μια εύκολη αλλαγή είναι να ενθαρρύνετε την απομάκρυνση των χαρτοπετσέτων και να τις αντικαταστήστε με επαναχρησιμοποιήσιμες πετσέτες. Μπορείτε να ξεκινήσετε επίσης από εδώ.

Καθάρισμα

Προσφέρετε βοήθεια για το καθάρισμα και φτιάξτε τα δικά σας φυσικά προϊόντα. Συμβουλή: το άσπρο ξύδι και η μαγειρική σόδα καθαρίζουν τα περισσότερα πράγματα! Δείτε και άλλα tips εδώ.

Μαγείρεμα

Προσφέρετε να μαγειρεύετε ένα δείπνο για την οικογένειά σας κάθε εβδομάδα – και να το κάνετε ένα vegan και zero waste. Η δημιουργία μιας καθημερινής ρουτίνας χωρίς κρέας είναι μια μεγάλη βιώσιμη συνήθεια για όλη την οικογένεια.

Movie night

Ζητήστε από την οικογένειά σας να παρακολουθήσει ένα ντοκιμαντέρ μαζί – όπως το Life on Our Planet που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Netflix. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να καταλάβουν καλύτερα γιατί πρέπει να υιοθετήσετε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Δείτε ιδέες και για άλλα ντοκιμαντέρ εδώ.

Κηπουρική

Επωφεληθείτε από τα σαββατοκύριακα και τις διακοπές ως οικογένεια για να ξεκινήσετε ένα μποστανάκι στον κήπο σας. Η ικανοποίηση να του να καταναλώνετε τα δικά σας φρούτα και λαχανικά είναι ανεκτίμητη, επίσης οι γονείς σας θα εξοικονομήσουν χρήματα έτσι μπορεί να το δουν πιο θετικά.

Μικροδουλειές

Προσφέρετε να είστε το άτομο που βάζει σε λειτουργία το πλυντήριο πιάτων όταν είναι εντελώς γεμάτο. Προτείνετε να χρησιμοποιήσετε με κρύο νερό το πλυντήριο και κρεμάστε τα ρούχα σας για να στεγνώσουν στον αέρα και όχι στο στεγνωτήριο.

Οι γονείς συχνά μας εκπλήσσουν και μπορεί να είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και πρόθυμοι να αλλάξουν από ό, τι περιμέναμε, γιατί λοιπόν να μην δοκιμάσετε και να δείτε τα αποτελέσματα;

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Close