Τα φιλικά προς το περιβάλλον σπίτια των Χολιγουντιανών Διασήμων

«Η ζωή μπορεί να παρατηρηθεί πολύ καλύτερα, όταν παρατηρείται από ένα απλό παράθυρο». The Great Gatsby (=Ο υπέροχος Γκάτσμπυ).

Πολλοί διάσημοι από το χώρο της μόδας, του κινηματογράφου και της μουσικής είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς αξιοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να παρασύρουν αλλά και να ενδυναμώσουν την περιβαλλοντική συνείδηση των ακόλουθων τους. Άλλοι πάλι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα τρόπο ζωής σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς κανόνες. Το να ‘ζεις υπεύθυνα’ είναι απαραίτητο στην εποχή μας, διότι έτσι προστατεύεις τον πλανήτη και κατά συνέπεια τον ίδιο σου τον εαυτό. Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί καθολικό αίτημα στη σύγχρονη κοινωνία και εφαρμόζεται από τις οικιακές δραστηριότητες ως τις κτιριακές υποδομές και τα αστικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Παρακάτω θα «επισκεφτούμε» σπίτια κάποιων διάσημων με οικολογικό χαρακτήρα.

1. Naomi Campbell

Η γνωστή σε όλους μας από το χώρο της μόδας Naomi Campbell, στα 41α γενέθλια της έλαβε ως δώρο από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο και φίλο της Vladislav Doronin, μια νησιώτικη οικολογική κατοικία στον Τουρκικό κόλπο Gökova. Ο Ισπανός αρχιτέκτονας Luis de Garrido, ο δημιουργός του συγκεκριμένου οικήματος που ειδικεύεται στην αειφορική κατασκευή, σχεδίασε ένα σπίτι με βιοκλιματικό χαρακτήρα και ενεργειακή αυτάρκεια, με πλήθος φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων. Το σπίτι είναι σχεδιασμένο για να μοιάζει με το αιγυπτιακό μάτι του Αιγύπτιου θεού Ώρου το οποίο συμβολίζει την προστασία, την ισχύ και την υγεία. Το οικολογικό οίκημα που βρίσκεται στο νησί Sedir της Τουρκίας, γνωστό και ως το νησί της Κλεοπάτρας είναι κατασκευασμένο από γυαλί. Το μαύρο περίγραμμα που καλύπτει μεγάλο μέρος του οικήματος έχει δημιουργηθεί από φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία

λειτουργούν σε συνδυασμό με το γεωθερμικό σύστημα για να παρέχουν όλη την ενέργεια που απαιτείται για το σπίτι.

Πηγή: Pinterest

2. Gisele Bündchen

Το διάσημο σε όλους καταξιωμένο μοντέλο Gisele μαζί με τον σύντροφο της Tom Brady για να υλοποιήσουν το όραμα τους για οικιακή ευδαιμονία δημιούργησαν ένα βιώσιμο σπίτι για αυτούς και τα παιδιά τους. Το ζευγάρι υποστηρίζει ότι ‘το να ζούμε καλά σημαίνει επίσης ότι ζούμε και υπεύθυνα’. Με την καθοδήγηση και βοήθεια του αρχιτέκτονα και σχεδιαστή εσωτερικών χώρων Joan Behnke χρησιμοποίησαν για την οικοδόμηση του σπιτιού ανακυκλώσιμα στοιχεία και φιλικά προς το περιβάλλον δομικά υλικά. Η κατοικία των έξι υπνοδωματίων, με έκταση περίπου 14.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι κατασκευασμένη από διαφορετικούς τύπους ασβεστόλιθου. Επιπλέον, εγκατέστησαν συστήματα ενέργειας και νερού αλλά ασχολήθηκαν και με την διαδικασία της κομποστοποίησης μετατρέποντας μέσω της βιολογικής διαδικασίας και μερικής αποσύνθεσης τα οργανικά απόβλητα από φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α., σε ένα πλούσιο οργανικό φυσικό μείγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης.

Πηγή: Architectural Digest

3. Johnny Depp

Ο αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός και μουσικός Johnny Depp, αγόρασε ένα νησί 35 στρεμμάτων στην Καραϊβική και το μεταμόρφωσε σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον καταφύγιο. Το νησί που βρίσκεται κοντά στις Μπαχάμες έχει μόνο ηλιακή ισχύ υδρογόνου για όλες τις ενεργειακές απαιτήσεις. Ο ιδρυτής του έργου υδρογόνου, ο Mike Strizki βοήθησε το Johnny Depp με τις καινοτόμες ιδέες του. Επίσης, έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν και άλλα μέτρα φιλικά προς το περιβάλλον για να κάνουν το σπίτι πιο πράσινο και ενεργειακά αποδοτικό.

Πηγή: Pinterest

Οι «διασημότητες» έχουν στραφεί προς τα πράσινα σπίτια και ορισμένοι από αυτούς έχουν ξοδέψει υπέρογκα χρηματικά ποσά για να κάνουν τα σπίτια τους πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Οι προσπάθειές τους είθε να ευαισθητοποιήσουν και τις μάζες.

Τζίνα Ζωγράφου,

Οικονομολόγος

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

𝐼'𝓂 𝒶𝓃 𝐸𝒸𝑜𝓃𝑜𝓂𝒾𝓈𝓉 𝓌𝒾𝓉𝒽 𝓂𝒶𝓈𝓉𝑒𝓇 𝒾𝓃 𝑀𝐵𝒜 𝒜𝒸𝒸𝑜𝓊𝓃𝓉𝒾𝓃𝑔, 𝓈𝓉𝓊𝒹𝒾𝑒𝒹 𝒾𝓃 𝓉𝒽𝑒 𝒩𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃𝒶𝓁 𝒶𝓃𝒹 𝒦𝒶𝓅𝑜𝒹𝒾𝓈𝓉𝓇𝒾𝒶𝓃 𝒰𝓃𝒾𝓋𝑒𝓇𝓈𝒾𝓉𝓎 𝑜𝒻 𝒜𝓉𝒽𝑒𝓃𝓈. 𝔹𝕖 𝕡𝕒𝕣𝕥 𝕠𝕗 𝕥𝕙𝕖 𝕤𝕠𝕝𝕦𝕥𝕚𝕠𝕟 𝕟𝕠𝕥 𝕥𝕙𝕖 𝕡𝕠𝕝𝕝𝕦𝕥𝕚𝕠𝕟
Close