5 Δεκεμβρίου | Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους

Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους προτάθηκε το 2002 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης των Επιστημών Εδάφους (IUSS) και τον Δεκέμβριο του 2014, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όρισε και γιόρτασε την 5η Δεκεμβρίου 2014 ως την πρώτη επίσημη Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους. Από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου για να τονίσει τη σημασία του εδάφους στη Γη. Το έδαφος είναι ένα κοινό αγαθό απαραίτητο για τη ζωή μας, είναι ένας μη ανανεώσιμος βιότοπος που παραμένει παραγωγικός μόνο αν φροντίζεται και καλλιεργείται σωστά.

Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς υγιή γη και υγιές έδαφος. Το έδαφος παίζει έναν σημαντικό ρόλο στον κύκλο της φύσης, στον κύκλο του νερού και στον κύκλο των θρεπτικών συστατικών.

Τα τρόφιμα που τρώμε, όπως ο αέρας που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε είναι κρίσιμα για τη ζωή στη γη. Συγκεκριμένα, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των οργανισμών του εδάφους, οργανικής ύλης από φυτά και ρίζες και ύλης από αποσαθρωμένα πετρώματα και ιζύματα, μας χαρίζουν τρόφιμα, καθαρό νερό, καθαρό αέρα, βιομηχανικές διεργασίες χωρίς συνθετικές χημικές ουσίες. Όταν πρόκειται για τόσο πολύτιμους πόρους, η προστασία του εδάφους είναι επιτακτική ανάγκη και είναι χρέος όλων μας!

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (#WorldSoilDay) είναι αφιερωμένη στη Βιοποικιλότητα του Εδάφους. Με μότο ‘Κράτα το έδαφος ζωντανό, προστάτεψε τη βιοποικιλότητα του εδάφους’.

Ως στόχο έχει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της διατήρησης των οικοσυστημάτων και της ανθρώπινης ευημερίας καθώς και την ενθάρρυνση όλων των κυβερνήσεων, οργανισμών, κοινοτήτων και ατόμων να μεριμνήσουν για την πρόληψη και βελτίωση της υγείας του εδάφους.

Μάθε περισσότερα: http://www.fao.org

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Executive Editor | Environmental Scientist, BSc
Close