22 Απριλίου: Ημέρα της Γης

Κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα γιορτάσουμε στις 22 Απριλίου την Ημέρα της Γης, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα περιβαλλοντικά ζητήματα στον κόσμο. Πέρασαν 50 χρόνια από την πρώτη Ημέρα της Γης το 1970 στις ΗΠΑ, όπου περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί συμμετείχαν σε δράσεις και κινητοποιήσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η πρώτη Ημέρα της Γης το 1970, ενίσχυσε πράγματι την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στην Αμερική, μέχρι το τέλος της χρονιάς είχε ιδρυθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency – ΕΡΑ) και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. Πολλές χώρες σύντομα υιοθέτησαν παρόμοιους νόμους. Η Ημέρα της Γης συνεχίζει να έχει μεγάλη διεθνή σημασία. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη το 2016 επέλεξαν την Ημέρα της Γης ως την ημέρα κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ η ιστορική Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Το θέμα για την Ημέρα της Γης για το 2020 είναι ‘Δράση για το κλίμα’.

Η τεράστια πρόκληση καθώς και οι τεράστιες ευκαιρίες δράσης για την κλιματική αλλαγή έχουν διακρίθει για φέτος ως το πιο πιεστικό θέμα για την 50η επέτειο της Ημέρας της Γης.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα σήμερα.

Πώς λοιπόν θα γιορτάσουμε την Ημέρα της Γης;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και το πιο σημαντικό γίνεται από τα σπίτια μας μέσω των social media.

Στις 22 Απριλίου, και για όλη την διάρκεια της ημέρας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλεί όλους τους Έλληνες πολίτες να ανεβάσουν, στα προσωπικά τους social media, φωτογραφίες ή παιδικές ζωγραφιές με έμπνευση από τις ομορφιές της ελληνικής γης. Οι φωτογραφίες χρησιμοποιώντας τα κατάλληα hashtags #ypen και #earthday2020 θα δημοσιευθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την ίδια ημέρα #ypen and #earthday2020

Προστατεύουμε την μητέρα Γη, προστατεύουμε το σπίτι μας.

Find out more at www.earthday.org

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close