“Το Νόημα” – Σοπενχάουερ

Ο Σοπενχάουερ παρατήρησε πως όταν φτάνεις σε προχωρημένη ηλικία και αναπολείς τα χρόνια που έζησες, ίσως σου φαίνεται σαν να είχαν τάξη και σχέδιο συνεκτικό, σαν να τα συνέθεσε κάποιος μυθιστοριογράφος. Γεγονότα που, όταν συνέβησαν φάνηκαν τυχαία και της στιγμής, αποδεικνύεται πως υπήρξαν απαραίτητοι συντελεστές για τη σύνθεση ενός συνεκτικού σχεδίου. Ποιος λοιπόν συνέθεσε αυτό το σχέδιο;

Ο Σοπενχάουερ ισχυρίζεται ότι, όπως ακριβώς τα όνειρα σου τα συνθέτει μια πλευρά του εαυτού σου την οποία η συνείδηση σου αγνοεί , έτσι και ολόκληρη τη ζωή σου τη συνθέτει η εσωτερική σου βούληση. Και όπως ακριβώς άνθρωποι που τους συνάντησες – κατά τα φαινόμενα – από απλή τύχη, αποδείχθηκαν καθοριστικοί για τη συγκρότηση της ζωής σου, έτσι και εσύ θα έχεις δράσει εν αγνοία σου ως παράγοντας που έδωσε νόημα στη ζωή των άλλων.

Τα πάντα συνδυάζονται μεταξύ τους όπως μια μεγάλη συμφωνία και όλα συνθέτουν ασυνείδητα όλα τα υπόλοιπα… όπως ένα μεγάλο όνειρο ενός μόνο ονειρευόμενου, στο οποίο όλοι οι ονειρικοί χαρακτήρες ονειρεύονται επίσης… Τα πάντα εμφανίζονται σε αμοιβαία συσχέτιση με όλα τα υπόλοιπα, έτσι που να μην μπορείς να κατηγορήσεις κανέναν για τίποτε. Είναι σαν να υπήρχε ένας και μόνο σκοπός πίσω από το κάθε τι, που έδινε πάντα κάποιο νόημα, μολονότι κανείς από εμάς δεν ξέρει ποιο ήταν, και ουδείς έχει ζήσει ακριβώς τη ζωή που σκόπευε να ζήσει.

– Joseph Campbell-

Πηγή: www.antikleidi.com

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close