Τα μυστικά των αστροναυτών κατά την διάρκεια του lockdown

Ας μείνει η ψυχή σου ψύχραιμη και συγκροτημένη μπροστά σε ένα εκατομμύριο σύμπαντα.

Walt Whitman

Ο χώρος μπορεί να είναι το τελικό σύνορο, αλλά η ζωή από τη Γη μπορεί να είναι εξαιρετικά επίπονη. Εξαιτίας ενός εκτενούς και ανήσυχου καταλόγου των αναγκών επιβίωσης, καθώς και των εξόδων ταξιδιού προς και από την τροχιά της γης, η διαμονή και η εργασία στο διάστημα μέσα σε στενά καταλύματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι δύσκολη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων στη γη αναγκάζεται να μείνει, μέσα, εβδομάδες και μήνες για να βοηθήσει να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωναϊού αλλά και να μην καταρρεύσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Γνωρίζοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν παρόμοιους αγώνες με τον μακροχρόνιο περιορισμό των αστροναυτών στο διάστημα, μια ομάδα αστροναυτών προσφέρει τις συμβουλές τις, ειδικά για τη συνύπαρξη με άλλους σε απομονωμένους χώρους.

Πηγή: Ο αστροναύτης της NASA Scott Kelly βρίσκεται μέσα σε προσομοιωτή Soyuz στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών Gagarin στις 4 Μαρτίου 2015 στο Star City της Ρωσίας Ο Bill Ingalls / NASA

Παρακάτω θα δούμε κάποιες από τις πιο σοβαρές και λογικές συμβουλές από τις καλύτερες υπηρεσίες της NASA και άλλων διαστημικών οργανισμών.

Ο Scott Kelly, ο οποίος πέρασε σχεδόν ένα χρόνο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), έγραψε σε ένα άρθρο της New York Times ότι «δεν ήταν εύκολο».

Μοιράστηκε μια σειρά από συμβουλές για την αντιμετώπιση της απομόνωσης, συμπεριλαμβανομένης της δόμησης και της τήρησης ενός προγράμματος.

“Θα βρείτε ότι η διατήρηση ενός σχεδίου θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε την οικογένειά σας σε διαφορετικό περιβάλλον εργασίας και ζωής στο σπίτι”, δήλωσε ο Kelly. “Όταν επέστρεψα στη Γη, μου έλειπε η δομή που παρείχε και δυσκολεύτηκα να ζήσω χωρίς αυτή.”

Ο Scott Kelly προειδοποίησε να μην αφήσεις τη δουλειά να σε καταβάλει.Αφιερώστε χρόνο για διασκεδαστικές δραστηριότητες: Συναντήθηκα με συνεργάτες για βραδιές ταινιών, πλήρεις με σνακ, και παρακολουθούσα όλα τα” Game of Thrones “- δύο φορές”, είπε. «Πήγαινε έξω», «Αφού περιορίστηκα σε ένα μικρό χώρο για μήνες, στην πραγματικότητα άρχισα να λαχταράω τη φύση – το πράσινο χρώμα, τη μυρωδιά του φρέσκου ρύπου και την αίσθηση του ζεστού ήλιου στο πρόσωπό μου».

Ο Scott Kelly πρόσθεσε ότι έφερε μαζί του φυσικά βιβλία στο διάστημα (ένα σχετικά ακριβό κομμάτι φορτίου, δεδομένης της τιμής εκτόξευσης) για διασκέδαση. “Η ησυχία και η απορρόφηση που μπορείτε να βρείτε σε ένα βιβλίο – που δεν σας κάνει ping με ειδοποιήσεις ή δεν σας πειράζει να ανοίξετε μια νέα καρτέλα – είναι ανεκτίμητο”.

Πηγή: Αστροναύτης της NASA Peggy Whitson λίγο πριν ξεκινήσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Οκτώβριο του 2016

Bill Ingalls / NASA (μέσω AP)

Η Peggy Whitson, μια από τις πιο έμπειρες αστροναύτες στη Γη, δήλωσε στο CBS This Morning ότι η εκτεταμένη απομόνωση είναι “πολύ εφικτή” και ότι ποτέ δεν έχει βαρεθεί στον διαστημικό σταθμό.

“Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να εργαστούν από το σπίτι και προσπαθούν να γίνουν γονείς από το σπίτι και να έχουν μια οικογένεια στο σπίτι. Αυτό είναι μια δοκιμασία για εμάς”, δήλωσε η Whitson.”Το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού μας έγινε η οικογένειά μας , έπρεπε να δουλέψουμε μαζί τους όλη την ημέρα, αλλά δεν μπορούσαμε να πάμε σπίτι τη νύχτα. Πρέπει να είστε σε θέση να επικοινωνείτε αποτελεσματικά. Πρώτα απ ‘όλα, αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να μπορείτε να κάνετε,” είπε η Whitson.

Επιπλέον συμπληρώνει ότι «Αναγνωρίζοντας ότι ο σκοπός της ομάδας είναι το πιο σημαντικό [πράγμα], ο COVID-19 μας δίνει έναν πολύ πιο σημαντικό σκοπό, όπως και ο χώρος», είπε. “Σώζουμε ζωές με καραντίνα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αυτό το μεγαλύτερο σκοπό και να αγκαλιάσουμε αυτόν τον σκοπό για να σας δώσουμε λόγο και λογική για να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση”.

Η Whitson πρόσθεσε ότι ο νέος χρόνος, τουλάχιστον για μερικούς μεμονωμένα, είναι ένα δώρο. 

“Ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας αυτές τις μέρες είναι απασχολημένο. Ποια είναι τα πράγματα που θα κάνατε αν είχατε περισσότερο χρόνο;” είπε. “Τι είναι αυτό που ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι,” Θέλησα να το δοκιμάσω, αλλά δεν είχα χρόνο;”

Πηγή: Expedition 58 Flight Engineer Anne McClain, η οποία βρίσκεται σε καραντίνα, βάζει το χέρι της στο γυαλί για να συναντήσει τη μητέρα της στο τέλος μιας συνέντευξης τύπου, στις 2 Δεκεμβρίου 2018 στο ξενοδοχείο Cosmonaut στο Baikonur του Καζακστάν

Aubrey Gemignani / NASA

Η McClain, η οποία επέστρεψε πρόσφατα από μια πολυήμερη παραμονή στο ISS, είναι οπαδός πέντε δεξιοτήτων «εκστρατευτικής συμπεριφοράς» (ή EB). Η πρώτη δεξιότητα είναι η καλή επικοινωνία. Στο μυαλό της McClain, αυτό σημαίνει ενεργή ακρόαση, ανάγνωση της γλώσσας του σώματος και αναγνώριση, συζήτηση και εργασία για την επίλυση των συγκρούσεων.

“Μιλήστε για τις προθέσεις σας πριν αναλάβετε δράση. Χρησιμοποιήστε κατάλληλη ορολογία. Συζητήστε πότε οι ενέργειες σας ή άλλων δεν ήταν όπως αναμενόταν”, έγραψε η McClain σε μια δημοσίευση για τη NASA.

Ο ηγέτης και οι οπαδοί είναι ένα άλλο EB που η McClain είπε ότι είναι υγιές να υιοθετήσουμε. Πόσο καλά μια ομάδα προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις. Ένας ηγέτης ενισχύει την ικανότητα της ομάδας να εκτελεί το σκοπό της μέσω θετικής επιρροής. Ένας οπαδός (γνωστός και ως δευτερεύων ηγέτης) συμβάλλει ενεργά στην καθοδήγηση του ηγέτη. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης. “Εκχωρήστε καθήκοντα και ορίστε στόχους. Προβάλετε το παράδειγμα. Δώστε κατεύθυνση, πληροφορίες, σχόλια, καθοδήγηση και ενθάρρυνση”, είπε. “Βεβαιωθείτε ότι οι συνεργάτες σας έχουν πόρους. “Συζητήστε όταν κάτι δεν είναι σωστό. Κάντε ερωτήσεις. Προσφέρετε λύσεις, όχι μόνο προβλήματα.”

Όταν μιλάμε για αυτό-φροντίδα, δεν σημαίνει απλώς υγιεινή – αλλά και διάθεση και υλικοτεχνική υποστήριξη.

“Να είστε ανοιχτοί σε αδυναμίες και στα συναισθήματά σας. Λάβετε μέτρα για να μετριάσετε το άγχος ή την αρνητικότητά σας (μην το μεταφέρετε στην ομάδα)”, είπε. “Να είστε κοινωνικοί. Ισορροπήστε την εργασία, την ξεκούραση και τον προσωπικό χρόνο. Για να διασφαλίσετε την υγεία και δυναμική της ομάδας σας – όπως μια οικογένεια, η Anne McClain είπε ότι είναι σημαντικό να αναπτύξετε θετικές σχέσεις.

Είπε επίσης ότι η συνεργασία θα πρέπει πάντα να υπερβαίνει τον ανταγωνισμό. “Λάβετε ευθύνη. Δώστε έπαινο ελεύθερα. Στη συνέχεια, εργαστείτε για να διασφαλίσετε μια θετική ομαδική στάση. Μείνετε ήρεμοι σε συγκρούσεις”.

YouTube / Chris Hadfield

Έχω περάσει λίγο χρόνο απομονωμένος σε ένα διαστημόπλοιο”, δήλωσε ο Hadfield, πρώην αστροναύτης του Καναδικού Διαστημικού Οργανισμού, στους θεατές σε ένα βίντεο στο YouTube που δημοσίευσε το Σαββατοκύριακο.

Ο Hadfield είπε ότι είναι επικίνδυνα στο διάστημα, αλλά τα πληρώματα “βρίσκουν έναν τρόπο να ευδοκιμήσουν και να είναι παραγωγικοί μακριά από την κανονική μας ζωή”.

Μια νοοτροπία που χρησιμοποίησε για να επιτύχει παραγωγικότητα στο διάστημα, και την οποία ο Hadfield είπε ότι είναι επίσης χρήσιμη εδώ στη Γη, είναι η αναζήτηση αξιόπιστων πηγών για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους κινδύνους που αντιμετωπίζετε.

«Μην φοβάσαι απλώς τα πράγματα», είπε. 

Ο Hadfield πρότεινε επίσης τρεις άλλους κανόνες: επιλέξτε στόχους, εξετάστε περιορισμούς και – το πιο σημαντικό – αναλάβετε δράση.

Πηγή: Ο μηχανικός πτήσης 34 της αποστολής Chris Hadfield κάνει ζογκλέρ μερικές ντομάτες, τις οποίες πιθανώς θεωρεί ως ένα από τα πιο νόστιμα συστατικά ενός «πακέτου» που έφτασε στο ISS από τη Γη, στις 3 Μαρτίου 2013

REUTERS / NASA / Φυλλάδιο

Τι προσπαθείτε να πετύχετε; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Ποια είναι η αποστολή σας προς το παρόν; Καταστήστε σαφές – για αυτό το απόγευμα, για αυτήν την εβδομάδα, για τον επόμενο μήνα”, είπε.

Ο Hadfield πρόσθεσε ότι πρέπει να εξετάσετε τι περιορίζει την ικανότητά σας να κάνετε αυτή την εργασία – πράγματα όπως το χρήμα, ο χρόνος και άλλοι περιορισμοί. Μόλις το έχετε ορίσει, είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να αναλάβετε δράση.

“Ξεκινήστε να κάνετε πράγματα. Δεν χρειάζεται να είναι τα πράγματα που πάντα κάνατε πριν”, είπε ο Χάντφιλντ. “Είναι μια ευκαιρία να κάνεις κάτι διαφορετικό”.

Πηγή: www.businessinsider.com

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

𝐼'𝓂 𝒶𝓃 𝐸𝒸𝑜𝓃𝑜𝓂𝒾𝓈𝓉 𝓌𝒾𝓉𝒽 𝓂𝒶𝓈𝓉𝑒𝓇 𝒾𝓃 𝑀𝐵𝒜 𝒜𝒸𝒸𝑜𝓊𝓃𝓉𝒾𝓃𝑔, 𝓈𝓉𝓊𝒹𝒾𝑒𝒹 𝒾𝓃 𝓉𝒽𝑒 𝒩𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃𝒶𝓁 𝒶𝓃𝒹 𝒦𝒶𝓅𝑜𝒹𝒾𝓈𝓉𝓇𝒾𝒶𝓃 𝒰𝓃𝒾𝓋𝑒𝓇𝓈𝒾𝓉𝓎 𝑜𝒻 𝒜𝓉𝒽𝑒𝓃𝓈. 𝔹𝕖 𝕡𝕒𝕣𝕥 𝕠𝕗 𝕥𝕙𝕖 𝕤𝕠𝕝𝕦𝕥𝕚𝕠𝕟 𝕟𝕠𝕥 𝕥𝕙𝕖 𝕡𝕠𝕝𝕝𝕦𝕥𝕚𝕠𝕟
Close