
Συνήθως ακούμε και λέμε «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» , γιατί όμως μόνο το μήλο… έχουν και άλλα φρούτα παρακαλώ την ίδια super δύναμη και ναιιι ένα από αυτά είναι οι αγαπημένες σε όλους και όλες μπανάνες (βέβαια μια κρέπα σοκολάτα με τριμμένο μπισκότο και μπανάνα θα ήταν το ιδανικότερο να έδιωχνε κάθε γιατρό) αλλά τώρα θα μιλήσουμε για τη σκέτη μπανάνα.
Η μπανάνα πλέον κατέχει την 4 η θέση παγκοσμίως στις πιο «famous» καλλιέργειες τροφίμων με τεράστια χρηματική αξία και καλά κάνει αφού αυτή η χρηματική αξία αντιστοιχεί και σε τεράστια θρεπτική αξία στην καθημερινή ζωή αλλά και στον αθλητισμό. Το πιο ευρύ διαδεδομένο στοιχείο όσο αφορά την αναγκαιότητα κατανάλωσης της μπανάνας είναι η περιεκτικότητα καλίου. Το “κάλιο” (Κ) είναι ένας σπουδαίος ηλεκτρολύτης ανάμεσα στους άλλους 4 (μαγνήσιο,νάτριο,ασβέστιο,χλώριο) που έχουν ζωτική σημασία για τον άνθρωπο, σε συνδυασμό με το νάτριο και το χλώριο το κάλιο εξισορροπεί τα σωματικά υγρά. Επίσης, είναι οι μεταφορείς των ηλεκτρικών ώσεων στους μύες και τα νεύρα καθώς συμβάλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης με αποτέλεσμα την «υγεία» της καρδιάς μας. Ακόμα περισσότερο βοηθάει στην αποφυγή αλλά και την καταπολέμηση των μυϊκών κραμπών καθώς και στην “πρωτεινοσύνθεση”. Η πρωτεινοσύνθεση θα λέγαμε σε πιο απλά λόγια πως είναι η ανοικοδόμηση των “τραυματισμένων μυών” – τι εννοούμε με αυτό; Εννοούμε πως κατά τη διάρκεια της αθλητικής άσκησης – προπόνησης οι μύες μας ‘’κουράζονται’’ στοχευόμενα λόγω της έντασης του ρυθμού της άσκησης, των φορτίων της ενέργειας που χρησιμοποιούμε για να ανταπεξέλθουμε, οπότε η πρωτεινοσύνθεση είναι αυτή η διαδικασία κατά την οποία οι μυϊκές ίνες θα δυναμώσουν , θα αναπτυχθούν και θα αποκτήσουν καλύτερη ανοχή για αυτό το σκοπό ώστε σε κάθε επόμενη προπόνηση να “αντέχουν”, ε λοιπόν το κάλλιο παίζει σημαντικό ρόλο.
Οπότε μια μέτρια μπανάνα μετά την άσκηση αποτελεί το ιδανικό σνακ ώστε να βοηθήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που έχουν πέσει λόγω ενεργειακής εξάντλησης να επανέλθουν. Όμως το καλό είναι πως μπορούμε να απολαύσουμε μια μπανάνα ακόμα και πριν την προπόνηση διότι βοηθάει στην έκκριση ντοπαμίνης που είναι υπεύθυνη για την καλή κινητική δραστηριότητα και την λειτουργία του εγκεφάλου στα κινητικά ερεθίσματα. Συνεχίζουμε όμως και με άλλες 2 βιταμίνες που εμπεριέχονται στο φρουτάκι μας οι οποίες είναι η Β6 και η βιταμίνη C, η πρώτη αν ελλείπει από τον οργανισμό μας προκαλεί μυϊκή αδυναμία και αναιμία σε κάποιες περιπτώσεις και η δεύτερη είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του σιδήρου, για τη σύσταση του κολλαγόνου των κυττάρων και δρα ως ασπίδα του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις. Έρευνες έχουν δείξει πως κυρίως η κατανάλωση μπανάνας και πορτοκαλιού στα 2 πρώτα έτη ζωής μειώνουν τις πιθανότητες παιδικής λευχαιμίας, μακροχρόνια η μπανάνα αναστέλλει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο και αυτό συμβαίνει διότι η σωστή κινητικότητα του εντέρου ρυθμίζεται καθώς το κάλλιο αντικαθιστά της μικρές ζημιές. Ένα καλό ακόμα που προσφέρει το γευστικό αυτό φρούτο είναι οι ‘’θεραπευτικές ιδιότητες’’ κατά τη διάρροια καθώς χάνονται βασικοί ηλεκτρολύτες από το σώμα μας και το κάλλιο ως ένας από αυτούς εισέρχεται μέσω της κατανάλωσης της και εξισορροπεί τα πράγματα.
Πόσο ώριμες ή άγουρες να τις προτιμούμε;
Οι πιο ώριμες έως και με μαύρα σημαδάκια είναι οι μπανάνες εκείνες οι οποίες όταν θα τις καταναλώσουμε θα μας δώσουν και όσα προαναφέρθηκαν, ωστόσο μια επιφύλαξη κυρίως στα άτομα τα οποία πάσχουν από διαβήτη να αποφεύγουν μπανάνες μεγάλης ωρίμανσης καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα κάτι το οποίο θα επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει γενικώς στην κατανάλωση τους όσον αφορά ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για καρδιακές παθήσεις λόγω του καλίου πρέπει να μετριάζεται η πρόσληψη τους. Επιπροσθέτως, η μπανάνα δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ύπαρξη νεφρικής δυσλειτουργίας διότι τα νεφρά δεν μπορούν να αποβάλλουν το πλεόνασμα καλίου άρα οργανισμός θα μπλοκάρει, όπως μπορεί να μπλοκάρει αν υπερκαταναλώσουμε μπανανίτσες και προκληθούν είτε αέρια είτε στομαχικές κράμπες και φουσκώματα. Όπως και να έχει δεν υπήρχε αμφιβολία ένα τόσο γευστικό φρούτο να μην είχε τόσα οφέλη για αυτό λοιπόν μην το σκέφτεστε ΦΑΤΕ ΜΠΑΝΑΝΕΣ (και με μερέντα μερικές φορές!).
Καλαχάνη Μαρία – Αργυρώ,
Απόφοιτη ΔΠΘ – Τ.Ε.Φ.Α.Α
Δασκάλα χορού –σπουδάστρια ISTD

Πηγές άρθρου: Διατροφή και αθλητική απόδοση (Melvin H.Williams), Fthis.gr, Capitalhealth.gr,