12 χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων

Ο καθένας θα ήθελε να είναι επιτυχημένος στη ζωή του, παρ’ όλα αυτά δεν τα καταφέρνουν όλοι. Κανένας δεν θέλει να έχει μια αποτυχημένη επιχείρηση ή καριέρα ωστόσο, οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι φαίνεται να έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά/τρόπο σκέψης που τους οδηγούν στην κατάκτηση των στόχων τους. Μερικά από αυτά είναι:

1. Σχεδιάζουν

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι σχεδιάζουν, κάνουν πλάνα και γράφουν. Πολλά πανεπιστήμια έχουν κάνει μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της σύνταξης ενός σχεδίου και πως μπορεί να μας βοηθήσει προς την επιτυχία.

2. Πάντα ψάχνουν για νέες ευκαιρίες

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι σκέφτονται πάντα “τι άλλο;” Μόλις κατακτήσουν ένα στόχο προχωράνε στον επόμενο, δημιουργούν νέα πλάνα, διαβάζουν και ψάχνουν να βρουν νέα ερεθίσματα και έμπνευση ώστε να προχωρήσουν και να κατακτήσουν νέους στόχους.

3. Ξέρουν τι δεν θέλουν από τη ζωή

Καταλαβαίνουν επίσης τι θέλουν από τη ζωή, αλλά κυρίως και αυτά που δεν θέλουν καθώς συνδυάζοντας τα, ο δρόμος προς την επίτευξη ενός στόχου γίνεται πιο ξεκάθαρος. Γι’ αυτό και πολλές γνωστές ιστορίες επιτυχίας ξεκινούν από την φράση “αυτό μου συνέβη στο παρελθόν – δεν θα το αφήσω να συμβεί στο μέλλον”.

4. Δημιουργούν τη δική τους τύχη

Η τύχη υποδηλώνει πως ένα αποτέλεσμα είναι εντελώς τυχαίο, αλλά η επιτυχία είναι παραπάνω πράγματα από μόνο τύχη. Όταν κάποιος λέει ότι «αυτός ο άνθρωπος είναι τόσο τυχερός», δεν συνειδητοποιεί το πόση σκληρή δουλειά και χρόνο έχει αφιερώσει στον στόχο του όταν άλλοι έχουν εγκαταλείψει.

5. Δεν παραπονούνται

Γιατί; Επειδή οι επιτυχημένοι άνθρωποι ξέρουν πως τα παράπονα και η αρνητικότητα είναι σπατάλη χρόνου και ενέργειας, οπότε όταν θέλουν να πετύχουν τους στόχους τους εστιάζουν στα θετικά μιας κατάστασης και αφήνουν τα παράπονα στην άκρη. 

6. Είναι φίλοι με επιτυχημένους ανθρώπους

“Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος θα γίνεις”, Robin Sharma. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι ξέρουν πώς όπως η θετική ενέργεια φέρνει θετικά αποτελέσματα έτσι με το να περιτριγυρίζεσαι με επιτυχημένους ανθρώπους φέρνει επιτυχία. Οι επιτυχημένοι φίλοι προσθέτουν αξία στην ζωή τους, τους δίνουν ιδέες και τους βοηθούν στο να προχωρούν όταν βρίσκουν εμπόδια.

7. Δεν τα χάνουν όταν προκύψει ένα πρόβλημα

Δεν δραματοποιούν πότε τις καταστάσεις. Όταν ένα πρόβλημα προκύψει το βλέπουν με ηρεμία και αντικειμενικότητα, βρίσκουν μια λύση και προχωρούν.

8. Αποτυγχάνουν. Πολύ.

Η διαφορά μεταξύ ενός επιτυχημένου ατόμου και ενός ανεπιτυχούς ατόμου είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν την αποτυχία. Αντί να βλέπει μια αποτυχία ως αποτυχία, ένα επιτυχημένο άτομο τη βλέπει σαν μάθημα, κατανοεί πλήρως ότι κάθε αποτυχία μπορεί να δημιουργήσει μελλοντική επιτυχία.

9. Τελειώνουν ότι ξεκινούν

Είναι εύκολο να εγκαταλείψεις όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά, αλλά οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν εύκολα. Τελειώνουν αυτό που ξεκινούν είτε πρόκειται για μικρό έργο είτε για μακροπρόθεσμο σχέδιο ακόμη και αν τελικά καταλήξει σε αποτυχία.

10. Αναλαμβάνουν την ευθύνη μιας αποτυχίας

Τα επιτυχημένα άτομα δεν κατηγορούν τους άλλους για τις αποτυχίες τους ή της ομάδας τους, αλλά αναλαμβάνουν την ευθύνη και προετοιμάζονται για την επόμενη δοκιμασία. Για τους πετυχημένους ανθρώπους, ακόμη και σε μια κατάσταση στην οποία δεν έχουν καμία εμφανή ευθύνη από την πλευρά τους είναι μια ευκαιρία να μάθουν, να δουν τι πήγε λάθος και να εκπαιδευόσουν καλύτερα το προσωπικό τους. Ανεξάρτητα από την κατάσταση, βρίσκουν έναν τρόπο να μάθουν από αυτό.

11. Ξέρουν ότι αξίζουν

Δεν χρειάζονται φιλοφρονήσεις για να διατηρήσουν τα επίπεδα της θετικότητας τους. Η εμπιστοσύνη τους προέρχεται από μέσα τους και πιστεύουν απόλυτα ότι μπορούν να πετύχουν ότι θέσουν ως στόχο.

12. Κατανοούν ότι η επιτυχία έχει διάφορες μορφές

Η οικονομική κατάσταση δείχνει μια μορφή επιτυχίας, αλλά η ζωή ενός πραγματικά επιτυχημένου ατόμου περιέχει ισορροπία. Αναγνωρίζουν ότι πρέπει να είναι επιτυχημένοι σε όλες τις πτυχές της ζωής τους και όχι μόνο στον οικονομικό τομέα.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close