6 οικολογικά σπίτια του μέλλοντος

Οι συνεχείς διαταραχές στο φυσικό περιβάλλον, μας προτρέπουν όλο και περισσότερο στο να προσπαθήσουμε να αναγεννήσουμε ένα νέο πλανήτη με άκρως οικολογική συνείδηση. Αυτό πως θα γίνει; Θα γίνει εύκολα αν αναλογιστούμε ότι τα σπίτια μας είναι κάτι παραπάνω από χάλυβα και ξύλο. Φανερώνουν ένα τρόπο σκέψης, είναι το μέρος που δημιουργούμε αναμνήσεις, οπότε είναι απαραίτητο το σπίτι μας να αντανακλά και τις άξιες μας. Επιθυμούμε ένα σπίτι το οποίο θα μας επιτρέπει να ζούμε άνετα αλλά και να έχει χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για τον πλανήτη μας. Συνδυάζοντας τα οικολογικά υλικά με τον μινιμαλισμό, την φινέτσα και το μοντέρνο μπορούμε να δημιουργήσουμε το σπίτι των ονείρων μας.

1.Οικολογικό τροχόσπιτο

Συνήθως τα οικολογικά τροχόσπιτα είναι φτιαγμένα με αγάπη προς το περιβάλλον. Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι κυρίως ανακυκλώσιμες ύλες και μεταποιημένα υλικά όπως ξύλο, πλαστικό και μαλλί προβάτου.

Πηγές: travelstyle.gr & pinterest

2.Ecocapsule

Είναι σε σχήμα κάψουλας και μπορείς να το εγκαταστήσεις όπου επιθυμείς. Διαθέτει ηλιακό, αιολικό και όμβριο ύδωρ για να ζήσεις όπου θέλεις χωρίς να σου λείψει τίποτα. Ένας καθαρά ανατρεπτικός τρόπος ζωής για αυτούς που λατρεύουν να ταξιδεύουν αλλά θέλουν επίσης να νιώθουν σαν το σπίτι τους.

Πηγή: Pinterest

3.Αχυρόμπαλες

Στα τέλη του 19ου αιωνα στις περιοχές που δεν υπήρχαν πέτρες ή ξύλα καλλιεργούσαν σιτηρά για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για τις κατασκευές τους. Έτσι, έχτιζαν τα σπίτια με τις Αχυρόμπαλες σαν να ήταν γιγάντια τούβλα. Η πρώτη κατασκευή από αχυρόμπαλες στην Ευρώπη χτίστηκε στη Γαλλία το 1921. Στην Γαλλία μέχρι σήμερα υπάρχουν πάνω από 3000 σπίτια χτισμένα από αχυρόμπαλες. Τα οφέλη δόμησης με αχυρόμπαλες είναι:

•Οι τοίχοι από αχυρόμπαλες έχουν πολύ καλή ακουστική μόνωση

•Το άχυρο προσφέρει πολύ καλή μόνωση σε προσιτό κόστος

•Το άχυρο είναι φυσικό υλικό και η χρήση του σημαίνει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

•Οι τοίχοι δεν εκπέμπουν επιβλαβείς αναθυμιάσεις όπως φορμαλδεϋδη, σε αντίθεση με πολλά σύγχρονα βιομηχανικά υλικά. Το άχυρο θεωρείται φυσικό και ακίνδυνο υλικό.

Πηγές : Centre for Alternative Technology (CAT) http://www.cat.org.uk, https://www.minoeco.com/el/projects

4.Ασβεστοκάνναβη

Ο πυρήνας του φυτού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο το οποίο του επιτρέπει να συνεργάζεται και να αντιδρά άψογα με τον ασβέστη. Είναι μονωτικό υλικό το οποίο είναι ιδανικό για τα περισσότερα κλίματα αφού συνδυάζει θερμομόνωση και θερμική μάζα. Οι τοίχοι διαπνέουν, το σπίτι έχει υψηλή θερμομόνωση, παρέχοντας ταυτόχρονα άνεση και ζεστασιά το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι.

Πηγές : American Lime Technology, ozon magazine

5.Floating House

Τα σπίτια αυτά σχεδιάστηκαν με σκοπό να αναδείξουν τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιμότητας και την ιδέα της σύνδεσης με τη φύση. Αυτά τα πλωτά σπίτια τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια και μπορούν να τοποθετηθούν σε λίμνες και θάλασσες. Κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά.

Πηγή : pinterest & newsbeast

6. Σπίτι από ανακυκλώσιμα κοντέινερ μεταφοράς

Η χρήση των κοντέινερ έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια λόγω της εγγενούς τους δύναμη . Όπως επίσης και λόγο του χαμηλού κόστους μιας συμβατικής αντίστοιχης κατασκευής με τούβλο. Ένα κοντέινερ που αποσκοπεί στην παρουσίαση μια νέας εκδοχής του οικολογικού σε συνδυασμό με το μοντέρνο ,είναι το λεγόμενο <> του Sebastián Irarrázaval.

Πηγή: Φωτογραφίες από τον Sergio Pirrone

Τζίνα Ζωγράφου, Οικονομολόγος

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close