Chernobyl: Τι συνέβη μετά την καταστροφή στην άγρια ζωή;

Μετά την καταστροφική πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ, ο χώρος έχει υποστεί μια αργή, συνεχή διαδικασία αναγέννησης. Μέσα από την απώλεια ζωών και την εγκατάλειψη των σπιτιών, κάτι που προκαλεί έκπληξη – το Τσερνομπίλ έχει γίνει καταφύγιο για όλους τους τύπους άγριας ζωής. Σε όλη τη ζώνη αποκλεισμού, η οποία εκτείνεται 19 μίλια σε όλες τις κατευθύνσεις γύρω από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, η φύση έχει αρχίσει να ανακτά αυτό που οι άνθρωποι κατέστρεψαν.

Οι κάτοικοι εκκενώθηκαν μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ, αλλά τι συνέβη με την άγρια ​​φύση της περιοχής;

Μελέτη αποδεικνύει πως η άγρια ​​φύση στη ζώνη καταστροφής του Τσερνομπίλ ακμάζει, υποδεικνύοντας ότι η παρουσία ανθρώπων είναι πιο επιβλαβής για την άγρια ​​φύση απ’ ότι η έκθεση στην ακτινοβολία.

Μετά από την έκρηξη που κατέστρεψε το εργοστάσιο πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ το 1986, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν μόνιμα από την περιοχή για να αποφευχθούν επίπεδα ακτινοβολίας που ήταν είκοσι φορές μεγαλύτερα από τις βομβιστικές επιθέσεις του Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Αλλά τι συνέβη με την άγρια ​​φύση; Σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η περιοχή καταστροφής του Τσερνομπίλ φιλοξενεί μια πλούσια και ποικίλη κοινότητα άγριας πανίδας, γεγονός που δείχνει ότι η παρουσία ανθρώπων είναι πιο επιβλαβής για την άγρια ​​φύση απ’ ότι η έκθεση στην ακτινοβολία.

Το Τσερνομπίλ ήταν καταστροφή για τους ανθρώπους, αλλά τι συμβαίνει με την άγρια ​​ζωή;

Όταν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ έπαψε να καταστρέφεται το 1986, περισσότεροι από 116.000 άνθρωποι εγκαταστάθηκαν μόνιμα από ρυπασμένη περιοχή (4.200 km2), περιοχή που αργότερα ονομάστηκε ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ.

Αλλά τι συνέβη με την άγρια ζωή της περιοχής;

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι αριθμοί άγριας ζωής αρχικά μειώθηκαν για κάποιους μήνες μετά το ατύχημα. Ωστόσο, τριάντα χρόνια αργότερα, ποια είναι η επίπτωση της της ακτινοβολίας στην αφθονία των μεγάλων θηλαστικών του Τσερνομπίλ; Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής την Tatiana Deryabina του Polessye State Radioecological Reserve (PSRER), πραγματοποίησε έρευνες για να το ανακαλύψει. Το PSRER είναι ο τομέας της Λευκορωσίας της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνομπίλ. Καλύπτει το ήμισυ της συνολικής περιοχής αποκλεισμού του Τσερνομπίλ και έχει παρόμοια επίπεδα ακτινοβολίας με τον ουκρανικό τομέα. Τα συμπεράσματα για το PSRER συγκρίθηκαν με τέσσερα κοντινά φυσικά αποθέματα που δεν είχαν ρυπανθεί από το ατύχημα του Τσερνομπίλ: το Berezinsky Biosphere Reserve (852 km2), το Εθνικό Πάρκο Braslav Lakes (645 km2), ο Εθνικός Δρυμός Belovezhskaya Puscha, ένας χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκεται τόσο στην Πολωνία όσο και στη Λευκορωσία και το Narochansky National Park. Από αυτά, μόνο δύο (Belovezhskaya Puscha και Narochansky National Park) επιτρέπουν κυνήγι άγριας ζωής.

Η ομάδα εξέτασε τρεις θεμελιώδεις υποθέσεις σχετικά με την ανθεκτικότητα της άγριας ζωής στο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο:

Υπόθεση 1: οι πυκνότητες των θηλαστικών καταστέλλονται λόγω των επιπέδων ραδιενεργού μόλυνσης στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ

Υπόθεση 2: οι πυκνότητες μεγάλων θηλαστικών καταστέλλονταν στο PSRER σε σύγκριση με εκείνες σε τέσσερα μη μολυσμένα φυσικά αποθέματα στη Λευκορωσία

Υπόθεση 3: οι πυκνότητες μεγάλων θηλαστικών μειώθηκαν μεταξύ 1 και 10 ετών μετά το ατύχημα

Για να δοκιμαστούν αυτές τις υποθέσεις, εκπαιδευμένο προσωπικό πραγματοποίησε απογραφές από τα ίχνη των άγριων ζώων στο χιόνι μεταξύ 2008 και 2010 σε 35 μόνιμες διαδρομές (συνολικό μήκος 315 χλμ. Με μέσο μήκος 9 χλμ.). Οι ειδικοί τύποι οικοτόπων PSRER (πρώην γεωργικές εκτάσεις, χωριά, αειθαλή δάση και φυλλοβόλα δάση) και τα επίπεδα πυκνότητας ρύπανσης από ραδιενεργό άνθρακα χαρτογραφήθηκαν χρησιμοποιώντας GIS κατά μήκος καθενός από αυτούς τους δρόμους.

Οι ερευνητικές έρευνες διεξήχθησαν μεταξύ του 1987 και του 1997 από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Μαρτίου, όταν υπήρχε κάλυψη χιονιού. Η έρευνα της περιοχής μελέτης πραγματοποιήθηκε από ύψος 100 μέτρων με ταχύτητα 70-100 km / h και επεκτάθηκε σε περίπου 250 μέτρα σε κάθε πλευρά του ελικοπτέρου.

Όπως μπορούμε να δούμε, τα εμπειρικά δεδομένα δεν δείχνουν καμία μακροπρόθεσμη βλάβη από ακτινοβολία στους πληθυσμούς μεγάλων θηλαστικών στο Τσερνομπίλ και έτσι τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν καμία από τις τρεις υποθέσεις που εξετάζονται:

Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις στους πληθυσμούς των ελαφιών και των αγριόχοιρων στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ συνέβησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν οι πληθυσμοί αυτών των ειδών υπέστησαν ταχεία πτώση στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης εξαιτίας της αυξημένης αγροτικής φτώχειας και της εξασθένισης της διαχείρισης των άγριων ζώων. Επιπλέον, η σχετική αφθονία των λύκων που ζουν μέσα και γύρω από τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ είναι περισσότερο από επτά φορές μεγαλύτερη από ό, τι στα τέσσερα κοντινά φυσικά καταφύγια.

“Επειδή πρόκειται για ρυπασμένη γη, δεν είναι εύκολο να μελετήσουμε λεπτομερώς την άγρια φύση και όλες οι μελέτες θα πρέπει να βασίζονται σε προσεγγίσεις”, δήλωσε ο Καθηγητής Coulson. Στην πραγματικότητα, αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι, ανεξάρτητα από τις πιθανές επιπτώσεις ακτινοβολίας σε μεμονωμένα ζώα, η ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ υποστηρίζει μια ακμάζουσα και άφθονη θηλαστική κοινότητα παρά τις σχεδόν τρεις δεκαετίες χρόνιας έκθεσης στην ακτινοβολία.

“Είναι πολύ πιθανό οι αριθμοί άγριας ζωής στο Τσερνομπίλ να είναι πολύ υψηλότεροι από ό, τι πριν από το ατύχημα”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο συγγραφέας Jim Smith, καθηγητής περιβαλλοντικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth.

Οι άνθρωποι είναι περισσότερο επιβλαβείς για την άγρια ​​πανίδα και τα οικοσυστήματα από ό, τι η ακτινοβολία

“Αυτή η μελέτη αποτελεί μια πολύ θετική πρόοδο στην έρευνα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των πυρηνικών ατυχημάτων στην υγεία και το περιβάλλον”, δήλωσε ο βιολόγος Timothy Mousseau, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, ο οποίος δεν ήταν μέρος αυτής της μελέτης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ακτινοβολία είναι καλή για την άγρια ​​ζωή, αλλά μόνο οι επιπτώσεις της ανθρώπινης κατοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, του κυνηγιού και της δασοκομίας, είναι πολύ χειρότερες”, δήλωσε ο καθηγητής Smith.

“Αυτό είναι ένα εξαιρετικά λυπηρό δεδομένο για το πόσο κακοί είναι οι άνθρωποι για την άγρια ​​φύση”, συμφώνησε ο καθηγητής Coulson. “Όταν οι άνθρωποι εγκαταλείψουν μια περιοχή, η άγρια ​​φύση φαίνεται να ευδοκιμεί – ακόμα κι αν ο βιότοπος φέρει ακτινοβολία”.

Παρόλο που οι καταστρεπτικές επιδράσεις της ακτινοβολίας σε μεμονωμένα ζώα έχουν τεκμηριωθεί, ιδιαίτερα στην άγρια ​​ζωή του Τσερνομπίλ, οι επιπτώσεις της στους πληθυσμούς δεν είναι τόσο σαφείς.

Η μελέτη αυτή δεν εξετάζει το ζήτημα του κατά πόσο η ακτινοβολία έχει επιπτώσεις στην αναπαραγωγή, την επιβίωση, τη μακροζωία ή τη γενική υγεία των ζώων που ερευνήθηκαν”, επεσήμανε ο καθηγητής Mousseau.

Ωστόσο, η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι πληθυσμοί μεγάλων θηλαστικών στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ είναι καλά όσο και εκείνοι σε μη ρυπασμένα εθνικά πάρκα στην περιοχή. Ωστόσο, αυτή η μελέτη δείχνει σαφώς ότι η τοποθέτηση ενός μεγάλου φράχτη γύρω από μια περιοχή για την απομάκρυνση των ανθρώπων είναι ευεργετική για την άγρια ​​φύση, ακόμη και αν οι αρνητικές επιπτώσεις της ρύπανσης από την ακτινοβολία στην άγρια ​​φύση – αυξημένα ποσοστά μετάλλαξης, καρκίνους και άλλες ανωμαλίες – μπορεί να καλύπτονται.

“Προφανώς δεν θα αποδεχθούμε τα πυρηνικά ατυχήματα για χάρη της άγριας ζωής! Μακριά από αυτό », είπε ο καθηγητής Coulson. “Αλλά ελπίζουμε ότι κάτι καλό μπορεί να προέλθει από αυτό. Ας ελπίσουμε ότι θα συνειδητοποιήσουμε ότι για την άγρια ​​φύση και για να ανθίσουν τα οικοσυστήματα, πρέπει να τα αφήσουμε και να σταματήσουμε να παρεμβαίνουμε.

Original Article: www.theguardian.com

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close
EnglishGreekSpanish