Τσάι για χαλάρωση

Για τις ώρες της ημέρας που αναζητούμε την ηρεμία μας, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ένα ανάλογο ρόφημα μπορεί να μας βοηθήσει!

Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται κυρίως ως ηρεμιστικό για τη νευρική υπερένταση. Το συγκεκριμένο βότανο είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν ως παυσίπονο, διουρητικό, αντιβηχικό και κατά του άσθματος. Από το 10ο αιώνα χρησιμοποιείται για την ψυχική και σωματική ηρεμία. Τα άνθη του φυτού επιδρούν στην μείωση του άγχους. Οι ιδιότητες της προάγουν ένα καλό ύπνο αλλά και το αίσθημα της ξεκούρασης. Η βαλεριάνα συνιστάται επίσης για τη μείωση των κραμπών της περιόδου.

Εκτέλεση:

Βράζουμε λίγο νερό και ρίχνουμε μία χούφτα με τα αποξηραμένα άνθη του φυτού. Μπορούμε να πιούμε μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα. Προσοχή! Η κατανάλωση του ροφήματος πρέπει να γίνεται εντός της 1 εβδομάδας και να διακόπτεται για 2-3 εβδομάδες.

Το μελισσόχορτο τονώνει την καρδιά και το κυκλοφοριακό σύστημα, προκαλώντας διαστολή αγγείων και έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει την πίεση του αίματος. Το φυτό αυτό συμβάλει στην καταπολέμηση των ιών και είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας, έντονου στρες και έντασης. Το μελισσόχορτο “καθαρίζει” το μυαλό, αυξάνει την αντίληψη και ενισχύει τη μνήμη. Έχει αποδειχτεί ότι είναι βοηθητικό σε ασθενείς με Αλτσάιμερ.

Εκτέλεση:

Σε 1λίτρο βραστό νερό βάζουμε μία πρέζα μελισσόχορτο. Για παραδεισένια χαλάρωση μπορούμε να προσθέσουμε μία πρέζα από γαρίφαλα, βασιλικό και βαλεριάνα. Το αφήνουμε για 7 λεπτά και έτοιμο, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο χυμό λεμόνι.

Cheers!

Άρτεμις

Oceanologist, MSc
Close