‘Ερευνα: Το άρωμα του δεντρολίβανου μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη

Τα βότανα μέντα, χαμομήλι, δενδρολίβανο και λεβάντα έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντίκτυπο στη διάθεση και τη μνήμη, με σημαντικά οφέλη που εμφανίζονται για τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Northumbria.

Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου διαπίστωσαν ότι το τσάι με μέντα βελτιώνει την εγρήγορση, ενώ το τσάι του χαμομηλιού έχει πιο ηρεμιστικά αποτελέσματα. Επίσης, διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά των αρωμάτων του δεντρολίβανου και της λεβάντας επηρεάζουν τη μνήμη σε άτομα άνω των 65 ετών, με τη μυρωδιά του δενδρολίβανου να την ενισχύει ενώ της λεβάντας να την εξασθενεί.

Οι Dr Moss και Victoria Earle πραγματοποίησαν μια σειρά δοκιμών σε 40 μαθητές ηλικίας 10 και 11 ετών, σε αίθουσες με και χωρίς το άρωμα του δεντρολίβανου. Οι μαθητές δεν ήξεραν ότι έλαβαν μέρος σε δοκιμές μνήμης που σχετίζονταν με το άρωμα – αλλά ο Dr Moss είπε ότι όσοι ήταν στην αίθουσα με το άρωμα  δεντρολίβανου είχαν κατά μέσο όρο βελτίωση από 5% σε 7% στα αποτελέσματα. Ο Dr Moss από το Πανεπιστήμιο Northumbria είπε ότι η μελέτη υποστήριξε τις παραδοσιακές πεποιθήσεις για το δεντρολίβανο. Το φυτό έχει συσχετιστεί με τη μνήμη για εκατοντάδες χρόνια. Οι αρχαίοι μαθητές φορούσαν γιρλάντες με δεντρολίβανο στις εξετάσεις – και η Οφέλια, στο έργο Άμλετ του Σαίξπηρ, λέει: «Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για τη μνήμη».

Αυτή η δοκιμή μικρής κλίμακας ακολούθησε προηγούμενη έρευνα στην οποία είχε προτείνει μια σύνδεση μεταξύ δενδρολίβανου και μνήμης. Ο Dr Moss είπε ότι επιβεβαιώθηκε ότι τα παιδιά και οι ενήλικες φάνηκαν να επηρεάζονται. Είπε επίσης  ότι υπήρξε μεταβλητότητα στο επίπεδο των επιπτώσεων και μερικοί άνθρωποι δεν φάνηκε να ανταποκρίνονται καθόλου. Τέλος, πρότεινε ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η επέκταση της μελέτης, με «δοκιμές μεγάλης κλίμακας για εφαρμογή αρωμάτων σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα».

Επισκεφθείτε το Lemnos Nature για περισσότερα άρθρα με θέμα την χλωρίδα και πανίδα της Λήμνου!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close