Πώς να διαχειριστείτε το άγχος που σας προκαλεί ο ιός COVID-19

Αυτό που βρίσκεται μπροστά μας κι αυτό που βρίσκεται πίσω μας δεν συγκρίνονται στο ελάχιστο μ’αυτό που βρίσκεται μέσα μας. Ralph Waldo Emerson

Η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει άρδην, από την στιγμή που ο ιός εμφανίστηκε στην ζωή μας. Ο ιός COVID-19, προέρχεται από το Wuhan της Κίνας και διασχίζει σύνορα σε 177 άλλες χώρες με πάνω από 700.000 κρούσματα και 33.000 θανάτους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της WHO(World Health Organization). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η μεγάλης κλίμακας πρωτοφανής πανδημία που επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο σχεδόν όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και κλείνει σημαντικά συστήματα σε πολλές χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στην ψυχική υγεία όλων όσων επηρεάστηκαν. Αυτό βέβαια οφείλεται όλο και περισσότερο στην συνεχή ενημέρωση και συνεχή ενασχόληση όλων μας γύρω από τον ιό. Από την μια πλευρά είναι συνετό να λαμβάνουμε πληροφορίες σχετικά με τον ιό και τις επιπτώσεις από φερέγγυα sites αλλά από την άλλη πλευρά καλό είναι να αφιερώνουμε χρόνο και με άλλες ενασχολήσεις ούτως ώστε το μυαλό μας να ‘ξεφεύγει’ από την κατάσταση της εποχής. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Changzhi της Κίνας από τον επικεφαλής ερευνητή Wenjun Cao του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής του Changzhi Medical College και από διάφορους συναδέλφους του, προέκυψαν κάποια αποτελέσματα σχετικά με την κατάσταση ψυχικής υγείας ορισμένων φοιτητών σχετικά με την επιδημία. Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 21,3% των μαθητών γνώρισαν ήπιο άγχος από την απλή γνώση της ύπαρξης του ιού, το 2,7% παρουσίασε μέτριο άγχος και το 0,9% εμφάνισαν σοβαρό άγχος.Όταν αναλύθηκαν τα στοιχεία, εξήχθησαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:”… Η διαβίωση σε αστικές περιοχές, σε αντίθεση με τις αγροτικές περιοχές, ήταν ένας προστατευτικός παράγοντας ενάντια στην ανησυχία των συμμετεχόντων. Η σταθερότητα του οικογενειακού εισοδήματος των φοιτητών και η διαβίωση με τους γονείς ήταν επίσης προστατευτικοί παράγοντες κατά του άγχους. Ωστόσο, η ύπαρξη ενός συγγενή ή ενός γνωστού που μολύνθηκε με το COVID-19 ήταν ένας παράγοντας κινδύνου για το άγχος” . Οπότε σε ατομικό επίπεδο πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την προώθηση της θετικής ψυχικής υγείας.(πηγή: https://www.psychologytoday.com/)

Για αυτό παρακάτω θα παρουσιάσουμε ορισμένους τρόπους και διαδικασίες με σκοπό τον περιορισμό του άγχους.

1. Σωστή διατροφή – Γυμναστική

Υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» υδατάνθρακες.Οι «καλοί» υδατάνθρακες είναι αυτοί που σας βοηθούν να αποφύγετε παχυσαρκία, καρδιοπάθειες ακόμα και καρκίνο. Άλλες όμως όπως (ζάχαρη,τα σνακ και το γρήγορο φαγητό) μπορούν να προκαλέσουνε βλαβερές βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό σας και να γίνουν πρόξενοι ασθενειών. Είναι προφανές ότι αν θέλετε να παραμείνετε υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση για πολλά χρόνια, πρέπει να καταναλώνετε περισσότερους υδατάνθρακες από την πρώτη ομάδα και λιγότερους από την δεύτερη. Ως «καλοί» υδατάνθρακες χαρακτηρίζονται:

Ποτά: (Φρεσκοστυμμένοι χυμοί,

Φυσικοί χυμοί χωρίς προσθήκη

ζάχαρης.)

Ψωμί,σιτηρά

και προϊόντα

δημητριακών: (Ψωμί από πλήρη δημητριακά.)

Γαλακτοκομικά

προϊόντα: (Άπαχο γάλα, γάλα με λίγα λιπαρά, αποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι.)

Φρούτα: (Φρέσκα φρούτα.)

Λαχανικά: (Λαχανικά ελαφρά μαγειρεμένα, Όσπρια, ωμά λαχανικά.)

25 κορυφαίοι υδατάνθρακες :

ήλο

γκινάρες

-Αβοκάντο

-Παντζάρια

-Μούρα

-Μπρόκολο

-Καστανό Ρύζι

-Πλιγούρι

-Λάχανο

-Χυμός Σταφυλιού

-Σκόρδο

-Πράσινα λαχανικά

-Ακτινίδιο

-Όσπρια

-Πρωινό από Βρώμη

-Κρεμμύδι

-Πορτοκάλια

-Ανανάς

-Κόκκινη πιπεριά

-Μαρούλι (ρομάνα)

-Γλυκοπατάτα

-Ντομάτα

-Πίτυρο σιταριού

-Κολοκύθια

-Γιαούρτι

Πηγή: Ωφέλιμες και βλαβερές τροφές Maggie Greenwood-Robinson, ph.D

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή. Εφόσον είμαστε εσώκλειστοι στο σπίτι μπορούμε να βρούμε άπειρους τρόπους για να γυμναστούμε. Υπάρχουν προγράμματα στο Youtube δωρεάν, το μόνο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, είναι να φορέσετε άνετα ρούχα και να πατήσετε το «play».

2. Διάβασε Βιβλία

Βιβλία Ψυχολογίας

θα σας προτείνουμε τα καλύτερα βιβλία ψυχολογίας για το 2020:

 • The Four Agreements: A Practical Guide to Personal Freedom, είναι ένα βιβλίο αυτοβοήθειας που προσφέρει έναν κώδικα δεοντολογίας βασισμένο από ένα σύνολο πνευματικών πεποιθήσεων που κατέχουν οι αρχαίοι λαοί του Toltec για να βοηθήσουν τους αναγνώστες και να μεταμορφώσουν τη ζωή τους σε μια νέα εμπειρία ελευθερίας, αληθινής ευτυχίας και αγάπης.(πηγή:Wikipedia)
 • 10% Happier: How I Tamed the Voice in My Head, Reduced Stress Without Losing My Edge, and Found Self-Help That Actually Works–A True Story , Γιατί όλοι θέλουμε να γίνουμε έστω και λίγο περισσότερο πιο ευτυχισμένοι!
 • Burnout: The Secret to Unlocking the Stress Cycle, ( γυναικεία υπόθεση) , Αυτό το πρωτοποριακό βιβλίο εξηγεί γιατί οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διαφορετικά από τους άνδρες το άγχος και παρέχει ένα απλό, επιστημονικά σχεδιασμένο σχέδιο που βοηθά τις γυναίκες να ελαχιστοποιούν το άγχος, να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και να ζουν μια πιο χαρούμενη ζωή.

Βιβλία Ποίησης

θα σας προτείνουμε τα καλύτερα βιβλία ποίησης :

 • Χρήστος Γούδης, «Τα ωραιότερα ποιήματα του κόσμου» ,Στις σελίδες υπάρχουν ποιήματα πάνω από διακοσίων πενήντα μεγάλων ποιητών συμπεριλαμβανομένων ονομάτων όπως Όμηρος, Σαπφώ, Μπωντλαίρ, Σαίξπηρ, Λώρενς, Τζόϋς, Έλιοτ, Ρίλκε, Σίλερ, Μπρεχτ, Μαγιακόφσκι, Λόρκα, Καστανέντα, και πολλών άλλων τεράστιων δημιουργών της παγκόσμιας ποίησης.
 • Η τέχνη της αγάπης, συγγραφέας: Ουίλιαμ Σαίξπηρ ,Μέσα από μια γοητευτική αλληλουχία σκηνών και λόγων που υμνούν την ερωτική αγάπη.

Βιβλία Φαντασίας

θα σας προτείνουμε τα καλύτερα βιβλία Φαντασίας με δράκους, Πριγκίπισσες και κάστρα ότι πρέπει για να μεταφερθείς σε μια δική σου ουτοπία:

 • Harry Potter Συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (έγινε ταινία)
 • Ο μικρός πρίγκιπας – Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Πηγή: Pinterest

3. Άκουσε μουσική

Η θεραπεία με τη βοήθεια της μουσικής χρησιμοποιείται από μουσικοθεραπευτές για να βοηθά άτομα με άγχος να βελτιώνονται και να αποκαθιστούν τη διάθεση τους διατηρώντας έτσι μια καλή ψυχική και σωματική υγεία. Πολλοί λένε πως η κλασική μουσική είναι αυτή που μειώνει το στρες και ηρεμεί το πνεύμα. Βέβαια για τον κάθε άνθρωπο η μουσική είναι προσωπική υπόθεση. Γιαυτό και παρακάτω θα σας παρουσιάσω την προσωπική λίστα τραγουδιών που ακούω αυτό το καιρό.

 • FINNEAS- Let’s fall in love for the night
 • Gallant – Paper Tulips
 • ASHE – Moral of the story
 • Billie Elish ft. Khaid – Lovely
 • Nea- Some Say
 • Florina – Ame Seule
 • Tamino- Indigo Night
 • The Weeknd- In your Eyes
 • Lana del Rey- Black Beauty

Πηγή: Pinterest

4 τρόπος: Ασχοληθείτε με τον κήπο σας!

Ανακαλύψτε την ομορφιά στα μικρά πράγματα. Οι περισσότεροι στο σπίτι μας διαθέτουμε φυτά-λουλούδια στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κηπουρική αποτελεί πρώτης τάξεως άσκηση, που μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας. Δοκιμάστε το!

5 τρόπος: Κοινωνικοποιηθείτε

Ακόμα και τώρα στους μήνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης, βρείτε τρόπους να επικοινωνήσετε με αυτούς που αγαπάτε αλλά και με αυτούς που περιμένουν την αγάπη σας με ένα μήνυμα ή με ένα τηλέφωνο σας.

6 τρόπος: Δημιουργήστε νέες συνήθειες-Δραστηριότητες

Κάθε καινούργια αρχή πάντα είναι μια πρόκληση για τον εαυτό μας. Γιαυτό τώρα που ο χρόνος είναι αρκετός κάλο θα είναι οι καινούργιες συνήθειες να είναι παραγωγικές και επικοδομοιτικές για το πνεύμα & την υγεία μας.

Κάποιοι από εμάς όλο λέγαμε να κάνουμε ορισμένα Σεμινάρια και δεν υπήρχε ο κατάλληλος χρόνος. Τώρα που χρόνος υπάρχει να λοιπόν η ευκαιρία να επεκτείνουμε ή να τελειοποιήσουμε τις δεξιότητες μας σε ότι αντικείμενο μας αφορά.

Ξεκίνα να Ζωγραφίζεις! Είναι ένας υπέροχος τρόπος να εκφράζεις τα συναισθήματά σου και να τα αποτυπώνεις σε ένα καμβά.Και που ξέρεις ίσως η καλλιτεχνική φύση σου να ανοίξει καινούργιες επαγγελματικές πορείες και ενδιαφέροντα.

Μάθε να Οργανώνεις τα πράγματα σου. Ξεκίνα με την ντουλάπα σου! όσο πιο ταξινομημένος σωστά είναι ένας χώρος τόσο πιο εύκολη γίνετε η αναζήτηση ενός πράγματος.

Πηγή: Pinterest

Τζίνα Ζωγράφου,Οικονομολόγος

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close