
Αν καταστρέψουμε τη γη, δεν υπάρχει άλλο μέρος να πάμε. (Καρλ Σαγκάν)
Πολλοί από εμάς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει κάτι πολύ σημαντικό, ότι στη γη είμαστε απλά φιλοξενούμενοι και είναι απαραίτητο να φερθούμε με τον καλύτερο τρόπο για να ανταποδώσουμε το δώρο της φιλοξενίας αυτής. Η «Ανθρωπόκαινος γεωλογική εποχή» που βιώνουμε είναι ένα φαινόμενο που περιγράφει ως ορατή απειλή για την πλανητική ‘καταστροφή’ το ανθρώπινο είδος. Κάποιοι θεωρούν ότι την έναρξη αυτής της περιόδου σηματοδότησαν οι πρώτες δοκιμές πυρηνικών όπλων και η διαρροή Ραδιοϊσοτόπων στη Γη εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η νέα εποχή αναδύθηκε από τη Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία οδήγησε σε σταδιακή αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με συνέπεια τις κλιματικές αλλαγές που βιώνουμε. Σημασία όμως δεν έχει πώς γεννήθηκε η νέα αυτή εποχή αλλά πώς θα καταλήξει.
Η ρύπανση που υφίσταται ο πλανήτης μας από τα χιλιάδες απορρίμματα που καλύπτουν την επιφάνεια της γης προβληματίζει την κοινωνία μας. Ο άνθρωπος όμως δεν έχει καταφέρει να γεμίσει με απορρίμματα μόνο την επιφάνεια του πλανήτη μας, αλλά επίσης και το διάστημα. Αυτό μπορεί να φαίνεται αδιανόητο αλλά είναι αληθινό. Σύμφωνα με την NASA τα λεγόμενα ‘διαστημικά σκουπίδια’ όπως παλαιοί προωθητικού τύπου πύραυλοι, δορυφόροι που βρίσκονται σε αχρησία , όργανα που χάθηκαν από αστροναύτες, εργαλεία και κομμάτια διαστημικών σκαφών, προβληματίζουν σχετικά με το ποσοστό επικινδυνότητας τους για την ανθρωπότητα. Τα παραπάνω αντικείμενα που αιωρούνται στο διάστημα συχνά παρεμβάλλονται στην πορεία των διαστημοπλοίων με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης. Σε αυτό ευθύνεται η μεγάλη διάμετρος αλλά και οι υψηλές ταχύτητες που κινούνται τα διαστημικά σκουπίδια. Η προέλευση αυτών εντοπίζεται κυρίως από τις χώρες της Σοβιετικής ένωσης ,των ΗΠΑ , της Κίνας ,της Ιαπωνίας και άλλων χωρών.
Ο ρυθμός με τον οποίο συσσωρεύονται τα σκουπίδια στο διάστημα έχει ανησυχήσει τους ερευνητές εξαιτίας των αναγκών που γεννιούνται λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης. Η δορυφορική τηλεπικοινωνία, οι μετεωρολογικοί, στρατιωτικοί και επιστημονικοί δορυφόροι αποτελούν μερικές από τις απαραίτητες ανάγκες του ανθρώπου. Όσο υπάρχει τεχνολογική εξέλιξη τόσο μεγαλύτερη θα είναι η εξάρτηση με τους τεχνητούς δορυφόρους. Επιπλέον, καταγράφεται ένα σημαντικό σχέδιο το οποίο ευελπιστούμε μελλοντικά να επιτευχθεί και είναι η δημιουργία διαστημικών σταθμών με σκοπό την μόνιμη εγκατάσταση αστροναυτών στο διάστημα. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι όλα τα παραπάνω για να πραγματοποιηθούν είναι αναγκαίο να ληφθεί υπόψη το πρόβλημα των διαστημικών αποβλήτων για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παραπάνω επερχόμενων σχεδίων. Λόγω της διάστασης που έχει λάβει το συγκεκριμένο γεγονός, έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι παρακολούθησης σχετικά με την τροχιά των απορριμμάτων ούτως ώστε να προδιαγράφονται οι πορείες των διαστημοπλοίων.
Για την άμεση απαλλαγή και απομάκρυνση των διαστημικών σκουπιδιών έχουν συζητηθεί στο τεχνολογικό κέντρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος δυο πιθανές λύσεις.
Η πρώτη είναι η δημιουργία διχτύων με σκοπό να εγκλωβίζουν τα διαστημικά σκουπίδια με μεγάλη διάμετρο και να τα μεταφέρουν οπουδήποτε επιθυμούν στο διάστημα.
Η δεύτερη λύση είναι τα ρομπότ. Τα οποία θα προγραμματίζονται με σκοπό να προσεγγίζουν τους δορυφόρους που είναι εκτός ελέγχου και να τους ακινητοποιούν. Έπειτα θα γίνεται η μεταφορά τους προς την γη και τέλος η καταστροφή-απενεργοποίηση τους στον ειρηνικό ωκεανό ή στην ατμόσφαιρα.
Γίνεται, επομένως εύκολα αντιληπτό ότι όλοι ρυπαίνουν, άλλες χώρες λιγότερο και άλλες περισσότερο και αυτό εξαιτίας των δορυφόρων που εκτοξεύουν στο διάστημα. Άρα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι όσους περισσότερους δορυφόρους εκτοξεύει μια χώρα, τόσο πιο πολύ ρυπαίνεται το διάστημα. Γι’ αυτό, για τους παραπάνω λόγους, πρέπει να δαπανάται περισσότερος χρόνος αλλά και χρήμα με σκοπό να περιοριστεί το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών.
Φωτογραφία και πληροφορίες: Euronews
Τζίνα Ζωγράφου, Οικονομολόγος
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!