Η ανακύκλωση δεν αφορά πλέον μόνο το οικιακό περιβάλλον αλλά και τον τομέα των κατασκευών

Η εποχή ταχείας αστικοποίησης στην οποία ζούμε αποτελεί πλέον μία πρόκληση. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κατοικεί πλέον σε αστικά κέντρα, ενώ όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες ακολουθούν την τάση αυτή. Έτσι, είναι πιο έντονη η ανάγκη κατασκευής νέων κτιρίων, οδηγώντας σε μία αυξανόμενη ανάγκη για υλικά.

Η διαδικασία παραγωγής νέων υλικών δεν είναι μόνο άμεσα ταυτισμένη με επιβλαβείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα, αλλά είναι και στενά συνδεδεμένη με το φαινόμενο της ανεπάρκειας πόρων.

Αυτό σημαίνει ότι παγκοσμίως η ποσότητα πρωτογενών πόρων, οι οποίοι μετά από επεξεργασία θα αποτελέσουν την βάση για την παραγωγή διάφορων υλικών, έχει μειωθεί δραματικά. Στη διαδικασία εύρεσης νέων καινοτόμων λύσεων στον κατασκευαστικό τομέα παρατηρήθηκε ότι ο αριθμός εγκαταλελειμμένων κατοικιών και βιομηχανικών κτιρίων δεν είναι ασήμαντος.

Θα ήταν άραγε εφικτό να κτίρια σαν και αυτά να αποτελέσουν μία πηγή υλικών για νέες κατασκευές;

Βασιζόμενοι στην ιδέα ότι:

‘’Δεν υπάρχουν άχρηστα υλικά. Όλα τα υλικά, κτίρια, πόλεις, ακόμα και οι άνθρωποι πρέπει να θεωρούνται πόροι που πάντα διατηρούν την αξία τους’’,

μια αρχιτεκτονική εταιρεία της Δανίας, σχεδίασε δύο συγκροτήματα κατοικιών στην Κοπεγχάγη βασισμένα στην ανακύκλωση υλικών.

-Προσόψεις από τούβλα αφαιρέθηκαν από κτίρια του ζυθοποιείου της Carlberg, κόπηκαν σε τμήματα και μετά από ελαφρά επεξεργασία σχημάτισαν τμήματα νέων προσόψεων.

-Περισσεύματα σκυροδέματος από την κατασκευή του Μετρό της Κοπεγχάγης και ξύλου, το οποίο διαφορετικά θα καίγονταν, συλλέχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για το εσωτερικό των κτιρίων.

-Τα τζάμια προέρχονται από κτίρια υπό ανακαίνιση.

-Το βρόχινο νερό συλλέγεται από επιφάνειες της οροφής και αποθηκεύεται ώστε να χρησιμοποιηθεί για άρδευση, όσο και για χρήσεις όπου δεν απαιτείται πόσιμο νερό.

-Με τον τρόπο αυτό, το αποτύπωμα σε CO2 κατά τη διάρκεια της κατασκευής μπορεί να μειωθεί έως και 70%.

Πρότζεκ σαν και αυτά αποτελούν καινοτόμες λύσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα άχρηστα υλικά μίας κατασκευής είναι πολύτιμοι πόροι μίας άλλης. Με τον τρόπο αυτό δεν δημιουργούνται απλά κτίρια πιο φιλικά προς το περιβάλλον αλλά, τίθενται και οι βάσεις για ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης ενάντια της κλιματικής αλλαγής, στραμμένο προς τη βιώσιμη διαβίωση.

Χριστίνα Δαγτζή, Πολιτικός Μηχανικός, MSc

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Πηγές:

https://lendager.com/en/architecture/resource-rows/

https://www.dezeen.com/2019/04/16/upcycle-studios-townhouses-lendager-group-copenhagen-recycled-materials/

https://dac.dk/en/knowledgebase/architecture/upcycle-studios-2/

Civil Engineer, MSc
Close
EnglishGreekSpanish