Γραφείο μου, γραφειάκι μου: Πως θα σε κάνω περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον;

Όσοι εργαζόμαστε σε γραφείο, γνωρίζουμε πολύ καλά πως ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας το διανύουμε «αγκαλιά» με αυτό. Πολλές δραστηριότητες καθημερινά λαμβάνουν χώρα σε αυτό ή και γύρω από αυτό. Δυστυχώς, κάποιες από αυτές έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό όσον αφορά το περιβάλλον. Έχετε σκεφτεί όμως πως θα μπορούσε να συνδεθεί η εργασία στο γραφείο με φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές;

Με πολύ μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούμε να συμβάλλουμε σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος! Αρκεί να υπάρχει η θέληση και η όρεξη για αναζήτηση πρακτικών που θα βοηθήσουν. Κι αν έχετε συναδέλφους; Αναζητήστε εκείνους που θα έχουν τη θέληση να συμμετάσχουν σε αυτό. Όλοι μπορούν να συμβάλουν με τις ιδέες τους και τις γνώσεις τους. Οι προτάσεις είναι πολυάριθμες και μπορούν να συνδεθούν με κάθε κίνηση μας:

1. Χαρτί… πρωταγωνιστικός ρόλος: Το χαρτί κατακλύζει την καθημερινότητα μας. Διαρκείς σημειώσεις και χειρόγραφες συναλλαγές είναι λίγες από τις χρήσεις του. Η εξέλιξη όμως της εποχής όπου ολοένα και περισσότερα καθήκοντα μπορούν να πραγματοποιηθούν ψηφιακά, βοηθά στη σημαντική μείωση κατανάλωσης του. Προσπαθούμε να αξιοποιούμε διαρκώς τα τεχνολογικά μέσα οπουδήποτε δεν είναι αναγκαία η χρήση χαρτιού.

2. Εκτυπώσεις… άλλος ένας πρωταγωνιστής: Σίγουρα, ο όγκος εκτυπώσεων έχει μειωθεί από τότε που τα ψηφιακά μέσα εξελίχθηκαν και έδωσαν την δυνατότητα χρήσης τους οπουδήποτε βρισκόμαστε και για οποιοδήποτε λόγο σχεδόν τα χρειαστούμε. Όταν οι εκτυπώσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν, μπορούμε να τις πραγματοποιησούμε «οικολογικά», αναζητώντας την αντίστοιχη ρύθμιση. Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσούμε το απλό χαρτί με ανακυκλωμένο, το οποίο διατίθεται σε όλα τα σημεία πώλησης με είδη γραφείου. Το ίδιο ισχύει και για τα μελάνια, τα οποία μπορούμε να τα ανταλλάξουμε με οικολογικά και ανακυκλωμένα. Μικρά «πράσινα» τρικ: οι εκτυπώσεις διπλής όψης, η επιλογή «πρόχειρης εκτύπωσης» για μειωμένη χρήση μελανιού, επιλογή εκτύπωσης απαραίτητων σελίδων κ.α.

3. Κάδοι ανακύκλωσης: Η ανακύκλωση μπορεί να κριθεί ακόμα περισσότερο επιτυχής όταν γίνεται ομαδικά. Μαζί με τους συναδέλφους μπορούμε να ορίσουμε στον χώρο το σημείο ή τα σημεία με μικρούς κάδους ανακύκλωσης, όπου μπορούμε να τοποθετούμε αντίστοιχα τα προϊόντα: χαρτί, γυαλί, μπαταρίες, ηλεκτρικά είδη είναι λίγα από αυτά.

4. Φώτα, αυτά τα λαμπερά: Ο φωτισμός συχνά είναι απαραίτητος σε ένα γραφείο, μικρό ή μεγάλο, είτε είναι πρωί, είτε έχει βραδιάσει. Ανταλλάσσοντας τις παραδοσιακές λάμπες με αντίστοιχες LED, εξασφαλίζεται μεγάλο ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και χρημάτων αφού οι λάμπες LED έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δε χρειάζονται συχνή αλλαγή.

5. Πράσινες νότες στο γραφείο μας: Καλό θα ήταν, όσο το επιτρέπει και ο χώρος όπου εργαζόμαστε, να προσθέσουμε λίγο πράσινο: κάποιο λουλούδι ή μία μικρή γλάστρα θα ήταν ιδανικά καθώς έχουν την δυνατότητα να ανανεώνουν το οξυγόνο και να συμβάλουν στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στον χώρο. Αναζητείστε εκείνα που είναι καταλληλότερα για εσωτερικούς χώρους.

6. Πρίζες παντού και πάντα: Όσες περισσότερες οι ηλεκτρικές συσκευές, τόσες περισσότερες και οι πρίζες. Αρκεί όμως η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση μίας συσκευής ώστε να επιτύχουμε λιγότερη κατανάλωση ρεύματος; Η απάντηση είναι πως όχι αφού, πάντα θα πρέπει να ελέγχουμε αν η πρίζα είναι αποσυνδεδεμένη. Φεύγοντας από το γραφείο αν δεν είναι απαραίτητη η χρήση ενός μηχανήματος, φροντίζουμε να αποσυνδέουμε την αντίστοιχη πρίζα, καθώς στην αντίθετη περίπτωση συνεχίζεται η κατανάλωση ρεύματος εν αγνοία μας.

Κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας, συμβάλλουμε σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν είναι δύσκολο και μπορούμε να το κάνουμε όλοι!

Γιαννακοπούλου Χαρά, Περιβαλλοντολόγος

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close