Πώς μπορούμε να ελαττώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των online παραγγελιών μας;

Τα τελευταία χρόνια οι online παραγγελίες μας έχουν δώσει την δυνατότητα να παραγγέλνουμε γρήγορα και εύκολα με ένα κλικ από την άνεση του σπιτιού μας. Ποια είναι όμως η επίπτωση αυτών των αγορών στο περιβάλλον και τι είναι καλύτερο να ψωνίζουμε online ή σε τοπικά μαγαζιά;

Πριν λίγα χρόνια το να παραγγείλει κάποιος online φάνταζε κάτι εξωπραγματικό, επικίνδυνο και αρκετά δύσκολο, πλέον όμως είναι κάτι πολύ εύκολο και προσιτό για όλους. Συγκεκριμένα σε ηλικίες 18-44 ετών το ποσοστό των ατόμων στην Ελλάδα όπου πραγματοποίησαν ηλεκτρονική παραγγελία τουλάχιστον μια φορά μέσα σε ένα χρόνο είναι άνω του 50%.

Πλέον δεν ψωνίζουμε τοπικά (τοπικά μαγαζιά, τοπικά προϊόντα) καθώς μας είναι πιο εύκολο να παραγγείλουμε κάτι online. Πολλά e-shop λόγο του όγκου των παραγγελιών έχουν ως στόχο να μειώνουν συνεχώς το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα μέσω στρατηγικών και σχεδίων που εφαρμόζουν. Εστιάζουν κυρίως στο να ελαττώσουν τις περιττές συσκευασίες και να τις αντικαταστήσουν με οικολογικές, επίσης τα e-shop κανονίζουν τις παραδόσεις των παραγγελιών τους σύμφωνα με αλγόριθμους για να βρουν βέλτιστες διαδρομές μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Έτσι μπορεί μια αγορά μας να έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα online από το για παράδειγμα να οδηγήσουμε για να αγοράσουμε το προϊόν που επιθυμούμε. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες παράμετροι ώστε μια παραγγελία να έχει χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Για να μειωθεί το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα όταν παραγγέλνουμε online πρέπει να κάνουμε συνειδητές επιλογές και να σκεφτόμαστε όλες τις παραμέτρους μιας παραγγελίας, όπως την απόσταση που πρέπει να διανύσει μέχρι να έρθει σε εμάς, για να παράδειγμα αν έχουμε κάνει μια παραγγελία από Αμερική το δέμα μας θα μπει σε πολλά φορτηγά και αεροπλάνα ώστε να φτάσει στον προορισμό του. Επίσης, θα πρέπει να συσκευαστεί σε διάφορες συσκευασίες που είναι κατασκευασμένες κυρίως από πλαστικό.

Η καταναλωτική συμπεριφορά μας παίζει σημαντικό ρόλο, για παράδειγμα, άλλο είναι να παραγγέλνεις ένα ζευγάρι παπούτσια και άλλο να παραγγέλνεις τρία με σκοπό να τα δοκιμάσεις και να επιστρέψεις αυτά που δεν θέλεις.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε ώστε μια online παραγγελιά μας να έχει χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα;

1. Αναρωτιώμαστε αν χρειαζόμαστε πραγματικά αυτό/α που θέλουμε να αγοράσουμε ή αν μπορούμε να βρούμε μια εναλλακτική λύση ή το/τα φτιάξουμε μόνοι μας

2. Αγοράζουμε μόνο σε περιπτώσεις που δεν μπορούμε να βρούμε κάτι σε τοπικό κατάστημα

3. Δεν παραγγέλνουμε διαφορετικά πράγματα από διαφορετικά website αλλά από ένα και κάνουμε μια μαζική παραγγελία αντί για πολλές μικρές

4. Ζητάμε η συσκευασία να έχει όσο λιγότερο πλαστικό περιτύλιγμα γίνεται ή και καθόλου

5. Παραγγέλνουμε με standar μεταφορά και όχι express

6. Προσπαθούμε να μην χάσουμε την παράδοση της παραγγελίας, ώστε να μην χρειαστεί να έρθει αρκετές φορές το courier

Τελικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιας online αγοράς εξαρτάται από την αγοραστική μας συμπεριφορά, με τις σωστές επιλογές μπορούμε να πραγματοποίησουμε μια αγορά με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close