Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τη φύση;

Τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο, υπολογιστής, ψηφιακά μέσα που συνδέονται με κάθε τι που αφορά την καθημερινότητα μας. Πλέον η κοινωνία του σήμερα χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για οτιδήποτε αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας. Ο μέσος όρος ηλικίας που χρησιμοποιεί όλα αυτά τα μέσα, ολοένα και κατεβαίνει με αποτέλεσμα παιδιά από 4 ετών να γνωρίζουν πώς να χειριστούν άριστα τις νέες τεχνολογίες.

Ξεχάσαμε όμως κάτι πολύ βασικό: την επαφή με τον πραγματικό κόσμο, τη φύση, το περιβάλλον. Ένα από τα βασικότερα σύγχρονα ζητήματα είναι το ότι τα παιδιά της σημερινής γενιάς δεν έχουν την επαφή με τη φύση που είχαν εκείνα παλαιότερων γενιών. Τα αστικά περιβάλλοντα τα έχουν «εγκλωβίσει» σε μία ψηφιακή καθημερινότητα. Υπάρχουν πολλά μέσα και τρόποι τα οποία οι νέοι γονείς θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν ώστε τα σημερινά παιδιά να μη φτάσουν στο σημείο να αποκοπούν πλήρως από τον «έξω κόσμο». Η οικογένεια διαμορφώνει καθοριστικό ρόλο ώστε τα ανήλικα μέλη της να αποκτήσουν φιλοπεριβαλλοντικές τάσεις και να μη χαθεί αυτή η επαφή που είχαν και οι ίδιοι όταν βρίσκονταν αντίστοιχα στην ηλικία τους.

Πλήθος απλών καθημερινών προτάσεων και δραστηριοτήτων μπορούν να εμψυχώσουν ένα παιδί ώστε να μην αποκοπεί από τη φύση, να την αγαπήσει, να την προστατεύσει:

1. Κήπος: Εάν διαθέτετε κήπο στο σπίτι σας, τότε έχετε στα χέρια σας ένα «θησαυρό»! Δε χρειάζεται κόπος ή χρόνος παρά όρεξη για την κατάλληλη αξιοποίηση του. Ενθαρρύνετε το παιδί ώστε να φτιάξει το δικό του παρτέρι σε ένα κομμάτι του κήπου, φυτεύοντας μικρά λουλουδάκια ή καρπούς. Δείξτε του πώς θα πρέπει να τα προσέχει και να το φροντίζει για να συντηρηθούν και να μεγαλώσουν όμορφα.

2. Κήπος και… Μαγειρική: Υπάρχουν πολλά λαχανικά και φρούτα που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν σε έναν σπιτικό κήπο. Το παιδί μαθαίνει ταυτόχρονα τις αξίες μίας ορθής διατροφής.

3. Πάρκα: Εάν δεν υπάρχει σπιτικός κήπος, υπάρχει σίγουρα κάποιο κοντινό πάρκο! Μπορείτε λοιπόν, να φυτέψετε όπως θα κάνατε σε έναν κήπο, μαζί με το παιδί και να κάνετε πιο όμορφη την γειτονιά σας. Ακόμα, θα μπορούσατε να προτείνετε σε γείτονες, φίλους και συγγενείς να συμμετάσχουν σε αυτό, ενισχύοντας έτσι τον παράγοντα της ομαδικότητας. 4. Περιβαλλοντικές Δραστηριότητες του Δήμου: Σχεδόν σε κάθε δήμο πλέον, οργανώνονται διάφορες δραστηριότητες που αφορούν το περιβάλλον και τα παιδιά. Αναδάσωση, δεντροφύτευση, πεζοπορίες είναι λίγες από αυτές. Ανατρέξτε στο διαδίκτυο ή καλέστε απευθείας στον εκάστοτε Δήμο ώστε να ενημερωθείτε για τις τρέχουσες δραστηριότητες.

5. Ανακύκλωση: Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά σας αυτοσχέδιους κάδους, ξεχωριστό για τα ανακυκλώσιμα και αντίστοιχα για τα μη ανακυκλώσιμα. Δώστε παραδείγματα αντικειμένων μέσα στο σπίτι ως προς σε ποιο κάδο μπορεί το κάθε ένα να τοποθετηθεί.

6. Καθαρές Παραλίες: Οργανώστε μία εξόρμηση σε κάποια κοντινή παραλία μαζί με την οικογένεια σας με σκοπό τη συλλογή όσων περισσότερων απορριμμάτων βρείτε εντός κι εκτός της θάλασσας. Εξηγήστε στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να μην πετάμε στις παραλίες τα σκουπίδια μας παρά μόνο σε ειδικούς κάδους. Ενημερώστε για τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει η ρίψη τους τόσο για την πανίδα όσο και για τη χλωρίδα.

7. Βόλτα στη φύση: Τα Σαββατοκύριακα ενδείκνυνται για μία πρωινή οικογενειακή βόλτα στη φύση: στους πρόποδες κάποιου βουνού, σε κάποια κοντινή παραλία. Οργανώστε μία μικρή εκδρομή ώστε το παιδί να έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στο φυσικό περιβάλλον και να ανακαλύψει τι κρύβει: ίσως σπάνια φυτά, λουλούδια, δέντρα, καρπούς και πολλά άλλα. Η επαφή με την φύση, το περιβάλλον κατά την παιδική ηλικία είναι καθοριστική: τα παιδιά βρίσκονται στην περίοδο της εκμάθησης και της ανακάλυψης.

Ζώντας και γνωρίζοντας από μικρή ηλικία τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα ενός φυσικού περιβάλλοντος, τα παιδιά αναπτύσσονται πολυπλεύρως: ψυχικά, σωματικά, συναισθηματικά, πτυχές που μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον, δεν είναι εύκολο να αναδειχθούν. Με την δική σας καθοδήγηση, ένα παιδί μπορεί να αναπτύξει μία πλούσια προσωπικότητα και να αποκτήσει «κληρονομιά» αξιών που θα το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή.

Γιαννακοπούλου Χαρά, Περιβαλλοντολόγος

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το!

Environmental Scientist, BSc
Close