Βρεθήκατε σε αδιέξοδο; Μην ξεχνάτε ότι…

Πάντα να κοιτάτε αυτά που έχετε και όχι αυτά που έχετε χάσει. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά ή άσχημα αισθάνεστε, καλό είναι όταν ξυπνάτε το πρωί κάθε μέρα να είστε ευγνώμονες που ζείτε γιατί κάποιος κάπου πολεμάει απεγνωσμένα για την δική του ζωή.

1. Ο πόνος αποτελεί μέρος της ωρίμανσης

Καμιά φορά η ζωή μας φέρνει εμπόδια, καθώς είναι η ώρα να προχωρήσουμε. Και αυτό είναι καλό, γιατί συχνά δεν ξεκινάμε να πράττουμε, παρά μόνο όταν οι καταστάσεις μας αναγκάζουν να το κάνουμε. Όταν έρχονται οι δύσκολες στιγμές, να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και ότι καμιά φορά μετά τον πόνο ακολουθεί η επίτευξη στόχων. Να φεύγετε από εκείνα που σας προκαλούν πόνο, αλλά μην ξεχνάτε ποτέ το μάθημα που σας έχει δοθεί. Το γεγονός ότι παλεύετε δεν σημαίνει ότι έχετε αποτύχει. Η κάθε μεγάλη επιτυχία απαιτεί αξιοπρεπή μάχη, ενώ «το καλό πράγμα αργεί να γίνει». Να έχετε υπομονή. Όλα θα φτιάξουν σε βάθος χρόνου. Ο πόνος αλλάζει τον άνθρωπο, αντί να τον καταπολεμάτε αφήστε τον να σας βοηθήσει να ωριμάσετε.

2. Τίποτα δεν είναι αιώνιο

Όποτε βρέχει ξέρουμε ότι κάποια στιγμή η βροχή θα σταματήσει. Μετά τη νύχτα έρχεται η μέρα, ποτέ δεν ανησυχούμε ότι η νύχτα δεν θα τελειώσει ποτέ. Κάθε φορά που σας πληγώνουν, θέλει χρόνο για να κλείσει η πληγή.

Τίποτα δεν διαρκεί αιώνια. Οπότε αν νιώθετε καλά τώρα απλά απολαύστε το, αυτό δεν θα διαρκεί για πάντα. Αν όλα σας πάνε στραβά, μην ανησυχείτε, διότι και αυτό δεν θα είναι για πάντα. Το γεγονός ότι μπορεί να έχετε δυσκολίες στην συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να περνάτε καλά. Κάτι που σας ανησυχεί δεν είναι απαραίτητο να σας στερεί το χαμόγελο σας κατά την διάρκεια της ημέρας. Κάθε στιγμή σας δίνεται μια νέα αρχή και ένα νέο τέλος. Κάθε δευτερόλεπτο μπορεί να έχετε την δεύτερη ευκαιρία, αξιοποιήστε την.

3. Οι ανησυχίες και τα παράπονα δεν θα αλλάξουν την κατάσταση

Αυτοί που παραπονιούνται περισσότερο καταφέρνουν λιγότερα πράγματα. Είναι πολύ καλύτερο να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι και να αποτύχουμε παρά να μην προσπαθούμε τίποτα και να καθόμαστε άπραγοι.

Αν δεν πετύχατε κάτι δεν σημαίνει ότι έχετε αποτύχει σε όλα. Έχετε αποτύχει εάν παραπονιέστε και δεν κάνετε τίποτα. Μην σταματάτε να προσπαθείτε, εάν δεν πετυχαίνει ο ένας τρόπος δοκιμάστε άλλον τρόπο. Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα να θυμάστε ότι η πραγματική ευτυχία έρχεται όταν σταματάτε να παραπονιέστε για τα προβλήματά σας και αρχίζετε να είστε ευγνώμονες για τα προβλήματα που δεν έχετε.

4. Οι «πληγές» σας αποτελούν την δύναμή σας

Ποτέ μην ντρέπεστε για τις «πληγές» που σας έφερε η ζωή σας. Η «πληγή» σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος πόνος πια. Αυτό σημαίνει ότι νικήσατε τον πόνο, πήρατε το μάθημά σας, γίνατε πιο δυνατοί και προχωρήσατε παρακάτω. Μην επιτρέπετε στις πληγές σας να σας αιχμαλωτίζουν στον φόβο. Αρχίστε να τις αντιλαμβάνεστε ως δύναμή σας και ευκαιρίες για να είστε ακόμα πιο δυνατοί.

5. Ένα βήμα τη φορά

Η υπομονή και η προσδοκία δεν είναι ταυτόσημες έννοιες. Η υπομονή σας επιτρέπει να έχετε καλή διάθεση και να επιδιώκετε την πραγματοποίηση των ονείρων σας. Οπότε αν θέλετε να πετύχετε κάτι εφόσον το ξεκινάτε, να το συνεχίζετε και να το ολοκληρώνετε, αλλιώς δεν έχει νόημα να κάνετε καν την αρχή. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει την απώλεια της σταθερότητας και άνεσης για κάποιο χρονικό διάστημα. Μπορεί να χρειαστεί να μην κάνετε πράγματα που έχετε συνηθίσει να κάνετε ή να κάνετε κάτι που δεν θεωρούσατε ότι θα μπορούσατε να το κάνετε. Όταν έχετε μεγάλο στόχο μπορεί να προκληθεί το συναίσθημα ματαιοδοξίας και απελπισίας, λόγω του ότι μπορεί να σας φαίνεται δύσκολη ή πολύ χρονοβόρα η πραγματοποίησή του. Οπότε να τον σπάτε σε μικρούς στόχους για να τους πετυχαίνετε έναν έναν φτάνοντας σε βάθος χρόνου στην πραγματοποίηση του μεγάλου στόχου σας.

6. Η αρνητική αντίδραση των άλλων δεν είναι δική σας υπόθεση

Δεν χρειάζεται να τα παίρνετε όλα προσωπικά. Οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να σκέφτονται αρνητικά για σας και για τους γύρω τους και αυτό δεν πρέπει καν να σας απασχολεί. Ακόμα και αν λένε ή πιστεύουν κάτι άσχημο για σας, μπορεί να το κάνουν γιατί τις περισσότερες φορές αφορά τον δικό τους τρόπο σκέψης και αντίληψης.

Να χαμογελάτε όταν οι άλλοι προσπαθούν να σας χαλάσουν την διάθεση ή να σας υποτιμήσουν, καθώς το χαμόγελο είναι ο καλύτερος τρόπο αντίδρασης για να είστε πιο αισιόδοξοι. Οι άνθρωποι πάντα θα λένε κάτι για σας είτε κάνετε κάτι καλά είτε άσχημα. Να μην βασίζεστε μόνο στις γνώμες των άλλων. Μην προσπαθείτε να αλλάξετε για να λάβετε αποδοχή και έγκριση από τους άλλους, ειδικά αν αυτοί οι άλλοι πιστεύουν ότι δεν είστε αρκετά καλοί. Να αλλάζετε εάν αυτό σας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

7. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει

Όταν απαλλάσσεστε από τα αρνητικά συναισθήματα και τα παράπονα αρχίζετε να καταλαβαίνετε την αξία της ζωής. Να καταλαβαίνετε ότι δεν είναι πάντα όλα στο χέρι μας και δεν μπορούμε να έχουμε πάντα τον έλεγχο των πραγμάτων. Μπορείτε να προσπαθήσετε να επηρεάσετε τις καταστάσεις και μπορεί να το πετύχετε, μπορεί και όχι. Καμιά φορά αρκεί να αφήσετε τα πράγματα να συμβαίνουν, χωρίς να πιέζετε τις καταστάσεις. Απλά επιτρέψτε τους να συμβούν. Να αγαπάτε την ζωή σας, να εμπιστεύεστε την διαίσθησή σας, να ρισκάρετε και να ανακαλύπτετε την ευτυχία σας μέσα από τα βιώματά σας. Ο δρόμος προς την ευτυχία είναι μακρύς και καλό θα ήταν να σταματήσετε με το παραμικρό να ανησυχείτε και να έχετε αμφιβολίες. Μπορεί να μην ξέρετε όλες τις εκδοχές και στο τέλος η ζωή να σας φέρει την καλύτερη.

8. Να συνεχίζετε την κίνηση της ζωής

Μην φοβάστε να θυμώσετε. Μην φοβάστε να αγαπήσετε ξανά. Μην αφήνετε τις πληγές σας να σας περιορίζουν. Να θυμάστε ότι είναι ωραίο να έχετε θάρρος να κάνετε πράγματα. Να ψάχνετε για δύναμη μέσα σας και όχι στους γύρω σας. Δεν χρειάζεται να γεμίζετε την ζωή σας με πολλούς ανθρώπους, καλύτερα να έχετε λίγους αλλά ποιοτικούς. Να παραδέχεστε τα λάθη σας χωρίς φόβο και εγωισμό και να παίρνετε μαθήματα από αυτά. Να κοιτάτε πίσω μόνο για να βλέπετε τι έχετε καταφέρει και να είστε περήφανοι για αυτά.

Να δίνετε πολλά, να κάνετε πολλά. Να ζείτε πιο απλά. Και να μην σταματάτε ποτέ την κίνηση της ζωής σας.

Αλεξάνδρα Κολέσνικ MSc, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια,

Για περισσότερα άρθρα σχετικά με την ψυχολογία επισκεφτείτε το www.alexandrakolesnikpsychology.wordpress.com

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το με κάποιον που βρίσκεται σε αδιέξοδο!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close