Μαθαίνουμε για τα είδη του πλαστικού

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μη δημιουργούμε απόβλητα είναι να μην τα δημιουργούμε εξ’ αρχής. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που τα απόβλητα είναι αναπόφευκτα, η ανακύκλωση είναι πολύ καλύτερη επιλογή από το να καταλήξουν τα σκουπίδια μας στην χωματερή.

Για να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας ώστε να μην δημιουργούμε απόβλητα μπορούμε να ακολουθήσουμε πέντε βήματα, τα 5R. Αυτά τα βήματα αν πραγματοποιηθούν με τη σειρά μπορούν να μας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσουμε τα απορρίμματα που παράγουμε!

Τα βήματα αυτά είναι:

1. Refuse/Άρνηση, αρνούμαστε ότι δεν χρειαζόμαστε πραγματικά

2. Reduse/Ελαχιστοποίηση, ελαχιστοποιούμε αυτά που χρειαζόμαστε

3. Reuse/Επαναχρησιμοποίηση, επαναχρησιμοποιούμε πράγματα που μπορούμε, αγοράζουμε μεταχειρισμένα αντικείμενα και δωρίζουμε ό,τι δεν μας είναι πια χρήσιμο

4. Recycle/Ανακύκλωση, ανακυκλώνουμε ό,τι δεν μπορούμε να αρνηθούμε, ελαχιστοποιήσουμε ή επαναχρησιμοποιήσουμε

5. Rot/Κομποστοποίηση, κομποστοποιούμε ό,τι μπορεί να κομποστοποιηθεί

Όταν, λοιπόν φτάσει αυτή η στιγμή να αγοράσουμε κάποια πλαστική συσκευασία κάλο θα ήταν να γνωρίζουμε τα είδη των πλαστικών ώστε να επιλέξουμε το πλαστικό το οποίο έχει περισσότερες πιθανότητες να ανακυκλωθεί. Αυτό μπορούμε να το μάθουμε από τον κωδικό ανακύκλωσης. Οι κωδικοί ανακύκλωσης υποδεικνύουν το υλικό από το οποίο έχει φτιαχτεί η συσκευασία. Υπάρχουν διάφορα είδη πλαστικών, για παράδειγμα, το ΡΕΤ, το πλαστικό που χρησιμοποιείται στα μπουκάλια του νερού διαφέρει από το Πολυαιθυλένιο που χρησιμοποιείται στις πλαστικές σακούλες και τα δύο με τη σειρά τους είναι πολύ διαφορετικά από το nylon ή το πολυστυρένιο (αφρολέξ).

Για να το μάθουμε αυτό το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε το κάτω μέρος της συσκευασίας και να δούμε τον αριθμό που αναγράφεται μέσα στο τρίγωνο.

Αν δείτε μέσα στο τρίγωνο να αναγράφονται οι αριθμοί 1,2,4,5 είναι πιο πιθανό να ανακυκλωθούν, ενώ οι άλλοι κωδικοί ή χρειάζονται ειδική επεξεργασία ή είναι αδύνατο να ανακυκλωθούν και έτσι συνήθως καταλήγουν σε χωματερές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε χώρα-δήμος έχει διαφορετικά συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων οπότε αν δεν είστε σίγουρη/ος για το εάν κάποια συσκευασία ανακυκλώνεται μπορείτε να ρωτήσετε τους αρμόδιους φορείς.

Οι αριθμοί αυτοί επίσης δείχνουν το πόσο ασφαλή είναι η συσκευασία για την αποθήκευση τροφίμων. Οι αριθμοί 1,2,4,5 είναι ασφαλή για τρόφιμα, αλλά οι συσκευασίες όπως τα μπουκάλια νερού με αριθμό 1 δεν ενδεικνύονται για επαναχρησιμοποίηση. Στην κατηγορία 7+ πρέπει να προσέξουμε καθώς εμπεριέχονται και τα πλαστικά με BPA (polycarbonate plastics) που πρέπει να αποφύγουμε.

Μάθετε περισσότερα για το BPA εδώ:

www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/consumers/food_security/consumers_info/Bisphenol).

Για την αναλυτική λίστα με όλους τους κωδικούς των συσκευασιών δείτε εδώ:

en.wikipedia.org/wiki/Recycling_codes

Credits:

http://www.ecorec.gr/ecorec/index.php?option=com_content&view=article&id=322:2013-03-06-14-19- 30&catid=47&Itemid=520&lang=en

http://www.eoan.gr/el/content/21/simata-anakuklosis

http://www.herrco.gr/

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close