Τι είναι το Zero Waste Lifestyle;

Καθημερινά δημιουργούμε πολλά σκουπίδια, αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε. Θεωρούμε πως όταν τα πετάμε παύει πλέον να είναι δικό μας πρόβλημα, είναι όμως έτσι; Μήπως όλα αυτά τα σκουπίδια με κάποιο τρόπο θα γυρίσουν πίσω σε εμάς; Μήπως θα έπρεπε να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς υπερκατανάλωσης αγαθών και να εστιάσουμε σε αυτά που έχουν πραγματική σημασία;

Photo Credit Antoine Repessé: https://www.boredpanda.com/4-years-trash-365-unpacked-photographer-antoine-repesse/

Αν συμφωνείτε με τα παραπάνω τότε ζώντας Zero Waste θα ήταν κάτι που θα σας ταίριαζε.

Το Zero Waste (μηδενικά απόβλητα) είναι το να ζεις χωρίς να δημιουργείς κανένα απόβλητο, ναι κανένα! Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από κάποια βήματα τα 5R:

 1. Refuse/Άρνηση, αρνούμαστε ότι δεν χρειαζόμαστε
 2. Reduse/Ελαχιστοποίηση, ελαχιστοποιούμε αυτά που χρειαζόμαστε
 3. Reuse/Επαναχρησιμοποίηση, επαναχρησιμοποιούμε ότι μπορούμε και αγοράζουμε μεταχειρισμένα πράγματα
 4. Recycle/Ανακύκλωση, ανακυκλώνουμε ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε, ελαχιστοποιήσουμε ή επαναχρησιμοποιήσουμε
 5. Rot/Κομποστοποίηση, κομποστοποιούμε ότι μπορεί να κομποστοποιηθεί

Αυτά τα βήματα πρέπει να πραγματοποιηθούν με τη σειρά ώστε να ελαχιστοποιηθουν τα απορρίμματα που παράγουμε. Zero waste δεν είναι να ανακυκλώνουμε πιο πολύ, αλλά να προβλέπουμε και να αρνούμαστε απορρίμματα που μπορούμε να παράγουμε.

Για παράδειγμα, αγοράζουμε τρόφιμα χύμα με δικά μας δοχεία και επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες αποφεύγοντας τις συσκευασίες τους, δεν αγοράζουμε καφέ σε δοχείο μιας χρήσης αλλά με τον δικό μας θερμό.

Σε πολλούς μπορεί να ακούγεται πολύπλοκο στην αρχή γιατί για να τα καταφέρουμε θα πρέπει να αρνηθούμε ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα και να απαλλαγούμε από αρκετές συνήθειες που έχουμε.

Αφού όμως καταφέρουμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και πάνω απ’ όλα τον τρόπο σκέψης μας, το να ακολουθήσουμε έναν Ζero Waste τρόπο ζωής θα είναι απλά….. απελευθερωτικό!

Δημιουργός του είναι η Bea Johnson, δείτε την ομιλία της στο TEDx και εμπνευστείτε !

(πατήστε ρυθμίσεις για αλλαγή των υποτίτλων στα Ελληνικά)

Αν θέλετε και εσείς να ξεκινήσετε να υιοθετείτε το Ζero Waste στην ζωή σας μπορείτε να ξεκινήσετε από έξι απλές, εύκολες και βασικές αλλαγές στην ζωή σας.

 • Χρησιμοποιούμε σακούλες πολλών χρήσεων για τις αγορές μας.
 • Σταματάμε να αγοράζουμε καφέ και νερό σε πλαστικά δοχεία μιας χρήσης αντίθετα χρησιμοποιούμε θερμό για τον καφέ και το νερό μας.
 • Λέμε όχι στα πλαστικά καλαμάκια και χρησιμοποιούμε μεταλλικά, γυάλινα ή από μπαμπού.
 • Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά μαχαιροπίρουνα στις συγκεντρώσεις, στα πάρτι ή για ένα γρήγορο γεύμα.
 • Προτιμούμε προϊόντα που δεν είναι συσκευασμένα σε πλαστική συσκευασία, όπως λαχανικά, φρούτα και όσπρια από σουπερμάρκετ, αλλά αγοράζουμε χύμα και εποχής προϊόντα από τοπικές αγορές. Επίσης για παράδειγμα αν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο ίδια προϊόντα το ένα με πλαστική συσκευασία και το άλλο σε γυάλινη επιλέγουμε αυτό που δεν είναι σε πλαστική.
 • Την επόμενη φορά που θα αλλάξετε οδοντόβουρτσα προτιμήστε μια από μπαμπού καθώς οι κοινές οδοντόβουρτσες δεν ανακυκλώνονται είναι τοξικές για εμάς και το περιβάλλον.    Δέχεστε την πρόκληση;

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

 

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close