Τα οφέλη του πρασίνου στα έργα και τις κατασκευές των πόλεων

Ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει τις σύγχρονες κοινωνίες των κατασκευών, της τεχνολογίας και της ανάπτυξης, είναι η έλλειψη πρασίνου, κυρίως στις μεγάλες αστικές περιοχές. Αυτό, μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς κάνοντας μια βόλτα σε κάποια πολυσύχναστη γειτονιά, των μεγάλων πόλεων της χώρας μας.

Η εικόνα του τσιμέντου, της λερωμένης ασφάλτου αλλά και το αίσθημα της ασφυξίας που προκαλείται από τα καυσαέρια των οχημάτων που κατακλύζουν καθημερινά τους δρόμους, είναι αποκαρδιωτική.  Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης για την υγεία μας, ψυχική και σωματική, είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους. 

Εικόνα γειτονιάς στην Αθήνα

Τα οφέλη της ενσωμάτωσης του πρασίνου στις κατασκευές – Η βιώσιμη ανάπτυξη

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε εμείς γι’ αυτό; Θα πρέπει να σταματήσουμε να κατασκευάζουμε και να αναπτυσσόμαστε; Όχι φυσικά. Βιώσιμη ονομάζεται η ανάπτυξη που γίνεται με γνώμονα την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των επόμενων γενεών. Μια τέτοια ανάπτυξη είναι βέβαιο πως θα πρέπει να περιλαμβάνει πολύ πράσινο στα έργα και τις κατασκευές της, τόσο σε Δημόσιο όσο και σε Ιδιωτικό επίπεδο.

Καλύτερος τρόπος όμως, για να καταλάβει κανείς το πόσο  λείπει το πράσινο από τις ζωές μας, δεν είναι άλλος από την ανάλυση των οφελών που έχει η αξιοποίησή του στην καθημερινότητά μας. 

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα φυτεμένα δώματα στις κατασκευές. Έρευνες έχουν δείξει ότι η εγκατάσταση πρασίνου στις κατασκευές, αποφέρει μείωση της θερμοκρασίας της τάξης των 3-4 βαθμών κελσίου στο εσωτερικό του κτιρίου το καλοκαίρι και αντίστοιχη αύξηση της θερμοκρασίας τον χειμώνα.  Αυτό σημαίνει αυτόματα και λιγότερη κατανάλωση συμβατικών πηγών ενέργειας από τον κάτοικο, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων για τις επόμενες γενιές, την ανακούφιση του περιβάλλοντος από την εκπομπή επικίνδυνων αποβλήτων, αλλά και την εξοικονόμηση χρημάτων για τον ίδιο.

Πράσινο δώμα σε κτίριο του εξωτερικού

Βελτίωση της ποιότητας του αέρα 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στις μέρες μας, αυξάνεται συνεχώς και με μεγάλη ένταση. Περισσότερες βιομηχανίες, μεγαλύτερη ζήτηση και κατανάλωση, περισσότερες μεταφορές και μεγαλύτερη κίνηση στους δρόμους είναι κάποιοι από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την αύξηση. Έχει επιστημονικά εξακριβωθεί, πως μεγάλος αριθμός αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων στους κατοίκους των αστικών περιοχών, συνδέεται ακριβώς με αυτή την κατάσταση. Η ενσωμάτωση του πρασίνου στις κατασκευές και η δημιουργία ζωνών πρασίνου που θα λειτουργούν ως «πνεύμονες» των πόλεων, μπορεί να εξισορροπήσει κάπως την κατάσταση και να υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που επιφέρουν οι συνθήκες αυτές. 

Αύξηση της αγοραστικής αξίας των ακινήτων 

Έρευνες έχουν δείξει πως, η αξία των ακινήτων που διαθέτουν πράσινο στις εγκαταστάσεις τους ή και που παρέχουν εύκολη πρόσβαση και οπτικό πεδίο σε πράσινο περιβάλλον, έχουν τουλάχιστον 20% μεγαλύτερη αγοραστική αξία σε σχέση με ακίνητα που στερούνται των συγκεκριμένων προνομίων. Αυτό είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς τα οφέλη που προσφέρει ένα τέτοιο περιβάλλον στην αισθητική των κατοίκων, τη μείωση του θορύβου, την εξασφάλιση της αρμονίας με τη φύση, αλλά και τη γενικότερη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

Προστασία από φυσικές καταστροφές 

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και της κλιματικής κρίσης, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ένταση και η διάρκεια των φυσικών φαινομένων, σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που είδαμε ολόκληρες πόλεις να πλημμυρίζουν, εδάφη να διαβρώνονται και να καταρρέουν, έργα να αστοχούν εξαιτίας ισχυρότατων ανέμων.  Η εγκατάσταση πράσινων εκτάσεων, με φυτά και δέντρα, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη και σε αυτή την περίπτωση, στην προστασία δηλαδή των κοινωνιών από φυσικές καταστροφές. Έχει αποδειχτεί πως η βλάστηση, συμβάλλει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, στην αντιανεμική προστασία, αλλά και στη συγκράτηση των εδαφών, παράγοντες που παρέχουν σημαντική στήριξη στα τεχνικά έργα, που πολλές φορές δεν επαρκούν. 

Βανκούβερ, Καναδάς

Κοινωνικά οφέλη 

Η βλάστηση έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μία σειρά από οφέλη που σχετίζονται με τη βελτίωση της υγείας των κατοίκων, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των νέων γενιών σε αυτή την κατεύθυνση, την προσφορά θέσεων εργασίας σχετικών με την κατασκευή έργων πρασίνου και της συντήρησής τους, την παροχή δυνατότητας διαφυγής από το άγχος και την κούραση της καθημερινότητας, αλλά και την παραγωγή υλικών αγαθών, όπως τροφίμων. 

Πάρκο στη Δρέσδη της Γερμανίας

Συμπερασματικά, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να κατανοήσει την σπουδαιότητα της ενσωμάτωσης του πρασίνου σε υφιστάμενα, αλλά και νέα έργα και κατασκευές. Πέραν του ότι εξασφαλίζει ζωτικής σημασίας λειτουργικές  ανάγκες, το ελκυστικό στο μοντέλο των πόλεων αυτών, είναι ακριβώς αυτός ο συνδυασμός, της προστασίας του Περιβάλλοντος, της εξοικονόμησης ενέργειας και της βελτίωσης της οικονομικής και κοινωνικής ποιότητας στη ζωή των κατοίκων, τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών γενεών. 

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

 

Αποφοίτησα ως Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., με Μεταπτυχιακό στην "Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη", στο ίδιο τμήμα. Το αντικείμενο των σπουδών μου, αλλά και η μεγάλη έξαρση της κλιματικής και της ενεργειακής κρίσης στις μέρες μας, με κάνουν να νιώθω την ανάγκη να ασχοληθώ όλο και περισσότερο με θέματα που αφορούν το Περιβάλλον, το κοινό σπίτι όλων μας.
Close