Τι είναι τελικά το COP26 και γιατί είναι τόσο σημαντικό για το μέλλον του πλανήτη;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ COP 26;
Η Διάσκεψη των Μερών COP(Conference Of the Parties) της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) είναι μια διάσκεψη δύο εβδομάδων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη του φθινοπώρου από το 1995. Είναι μια επίσημη διαπραγματευτική σύνοδος για τις χώρες που προωθούν τις δεσμεύσεις και τις δράσεις τους για το κλίμα, αλλά έχει γίνει επίσης ένα σημαντικό φόρουμ για μια μεγάλη ποικιλία ενδιαφερομένων από όλο τον κόσμο για να συγκεντρωθούν και να συζητήσουν την κλιματική κρίση και λύσεις.

Η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία επιτεύχθηκε στη COP 21 το 2015, έδωσε στον κόσμο την πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Η Συμφωνία του Παρισιού παρέχει τώρα τη δομή και τον προσανατολισμό για τις ετήσιες διαπραγματεύσεις COP. Το 26ο COP επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο του 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19. Το συνέδριο θα πραγματοποιείτε πλέον τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου 2021.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ το COP 26;
Η ετήσια COP είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τους ενδιαφερόμενους σε όλο τον κόσμο ώστε να αντιμετωπίσουν συλλογικά την κλιματική κρίση, αλλά αυτή η συγκεκριμένη COP έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Η κλιματική κρίση έχει ανέβει στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αποκαλεί την πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή «κόκκινο κώδικα για την ανθρωπότητα».

Δεδομένων των καταστροφικών κλιματικών επιπτώσεων που έχουμε δει φέτος – από την ξηρασία και τις πυρκαγιές έως τις σοβαρές πλημμύρες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας – οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν αποφασιστικά τη φιλοδοξία τους για τη μείωση του κλίματος. Επιπλέον, αυτό το COP αντιπροσωπεύει μια προθεσμία για τις χώρες να υποβάλλουν νέες και ενισχυμένες εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDC) για το 2030 – τις δεσμεύσεις που υποβάλλουν οι χώρες κάθε πέντε χρόνια στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Μια επιτυχημένη COP 26, που χαρακτηρίζεται από ισχυρές δεσμεύσεις της χώρας, θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της θέρμανσης στους 1,5 °C.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ COP 26;
Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της COP, θα αναπτυχθούν θέματα εστιασμένα σε τέσσερις βασικούς τομείς:

1. Φιλοδοξία: Ζητήθηκε από όλα τα μέρη της Συμφωνίας του Παρισιού να υποβάλουν επικαιροποιημένες υποσχέσεις του 2030 (NDCs) έως την COP 26. Ωστόσο, οι τρέχουσες δεσμεύσεις για το κλίμα έθεσαν τον κόσμο σε καλό δρόμο για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 °C μέχρι το τέλος του αιώνα, γεγονός που θα οδηγούσε σε καταστροφικές κλιματικές επιπτώσεις. Κάθε κλάσμα ενός βαθμού θέρμανσης κάνει μια σημαντική διαφορά – για παράδειγμα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που ήδη βλέπουμε σε όλο τον κόσμο προκλήθηκαν από 1,1 ° C πάνω από βιομηχανικές περιοχές. Στους 1,5 ° C – τη θερμοκρασία που πολλοί επιστήμονες θεωρούν το ανώτερο όριο της ασφαλούς ζώνης της Γης – εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν καταστροφικά κύματα καύσωνα, ξηρασίες, έντονες καιρικές συνθήκες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ακόμη και όταν ένας συντριπτικός αριθμός ζωικών και φυτικών ειδών θα τείνει να εξαφανιστεί.

Πολλά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της Νότιας Αφρικής, της Κένυας, του Μπουτάν και άλλων κρατών με χαμηλότερο εισόδημα, έχουν βελτιώσει τα NDC 2030 τους το περασμένο έτος. Αρκετές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και της Αυστραλίας, είτε απέτυχαν να υποβάλουν νέα NDC είτε οι ενημερωμένες υποσχέσεις τους δεν είναι ισχυρότερες από τις προηγούμενες. Αυτές οι χώρες θα πρέπει και θα αισθανθούν πίεση να επιταχύνουν τις επόμενες εβδομάδες.

2. Οικονομικά: Στη COP 15 στην Κοπεγχάγη (το 2009) και ξανά στην COP 21 στο Παρίσι (2015), οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεσμεύτηκαν να κινητοποιήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε δημόσια και ιδιωτική οικονομική στήριξη έως το 2020 για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να χαράξουν μια βιώσιμη πορεία οικονομική ανάπτυξη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς, εκτιμάται ότι η χρηματοδότηση του κλίματος των πλούσιων χωρών στις αναπτυσσόμενες οικονομίες εξακολουθεί να υπολείπεται περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την υπόσχεσή τους των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν ενισχύσει τη συνεισφορά τους – συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ανακοίνωσης του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δεσμεύουν 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2024 – παραμένει ένα έλλειμμα. Σε απάντηση, η Γερμανία, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσαν μια νέα έκθεση που επικεντρώνεται στην επίτευξη του στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ο οποίος εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί το αργότερο έως το 2023.

Στο COP 26, τα πλουσιότερα έθνη θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη και ανανεωμένη δέσμευση για την επίτευξη του στόχου χρηματοδότησης για το κλίμα που έθεσαν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Χωρίς πρόοδο στη χρηματοδότηση για το κλίμα, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα στερούνται των πόρων που χρειάζονται για να επιταχύνουν τη μετάβασή τους σε καθαρές, βιώσιμες, ανθεκτικές στο κλίμα οικονομίες. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να απειλήσουν την ικανότητά τους να συσπειρωθούν γύρω από ένα ισχυρό αποτέλεσμα στη Γλασκώβη και όχι μόνο.

3. Προσαρμογή: Καθώς οι χώρες παλεύουν με τις ολοένα και πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η προσαρμογή θα είναι πιθανότατα κύριος στόχος στο COP 26. Η «Κλιματική προσαρμογή» αναφέρεται στις αλλαγές που θα πρέπει να κάνουν οι κοινότητες ως απάντηση στις αυξανόμενες κλιματικές επιπτώσεις. Οι στρατηγικές προσαρμογής και οικοδόμησης ανθεκτικότητας ποικίλλουν ευρέως, από την ανύψωση δρόμων σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στις πλημμύρες έως την αποκατάσταση μαγγρόβιων φυτών για την προστασία των ευάλωτων ακτών από τους τυφώνες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζητά τουλάχιστον το 50% της χρηματοδότησης για το κλίμα να διατεθεί για να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτες χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Με λιγότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής χρηματοδότησης για το κλίμα αφιερώνεται επί του παρόντος στην προσαρμογή, το COP θα είναι μια σημαντική δοκιμή για το εάν οι χώρες θα δώσουν προτεραιότητα στις κοινότητες που αντιστέκονται στο κλίμα, με ιδιαίτερη έμφαση στις πιο ευάλωτες χώρες – εκείνες που αντιμετωπίζουν άδικα τις δραστικές επιπτώσεις ενός την κλιματική κρίση που έκαναν ελάχιστα για να προκαλέσουν.

4. Ολοκλήρωση της συμφωνίας του Παρισιού: Οι χώρες αναμένεται να οριστικοποιήσουν τους κανόνες που απαιτούνται για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού (που συχνά αναφέρεται ως «Κανονισμός του Παρισιού»), συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για κοινές προσεγγίσεις στις αγορές άνθρακα, της διαφανούς εθνικής υποβολής εκθέσεων για τις εκπομπές και κοινά πενταετή χρονικά πλαίσια για την υποβολή ενημερωμένων NDC.

ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ?
Εάν οι παγκόσμιοι ηγέτες μπορούν να συνεργαστούν στη Γλασκώβη για να αυξήσουν τις φιλοδοξίες, να προσφέρουν χρηματοδότηση για το κλίμα και να βοηθήσουν τις χώρες στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής να προσαρμοστούν στις επιδεινούμενες επιπτώσεις, τότε το COP 26 θα ήταν ο καταλύτης για την πρόοδο που τόσο χρειάζεται ο κόσμος.

Αυτό που συμβαίνει στη Γλασκώβη έχει τεράστια σημασία, αλλά το COP 26 δεν είναι το τέλος της διαδρομής. Οι χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο COP με συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις. Τους επόμενους μήνες, οι δεσμεύσεις που έγιναν στο COP, συμπεριλαμβανομένων των ενισχυμένων NDC, πρέπει να εφαρμοστούν επιτόπου σε κάθε χώρα. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και να επιτύχουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Αλλά στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, οι κυβερνήσεις δεν στέκονται μόνες. Οι χώρες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο, αλλά πολλοί άλλοι παράγοντες – από την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρήσεις, έως τους υποεθνικούς παράγοντες όπως οι δήμαρχοι πόλεων, οι νέοι και οι αυτόχθονες ηγέτες – πρέπει επίσης να είναι μέρος της λύσης. Το COP 26 είναι απλώς το επόμενο βήμα στο μακρύ ταξίδι μας για την προστασία του πλανήτη από την κλιματική κρίση που αντιμετωπίζουμε – θα χρειαστεί ο καθένας μας να είναι μέρος αυτού του ταξιδιού.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

source: http://www.unfoundation.org

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close