Οικονομική βοήθεια ύψους 43 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση του φυσικού περιβάλλοντος των Νησιών Γκαλαπάγκος θα προσφέρει ο Λεονάρτο ντι Κάπριο. Μαζί με το Εθνικό Πάρκο Γκαλαπάγκος, την Διατήριση των Νησιών, το Re:wild και διάφορες τοπικές κοινότητες έχουν έναν και μοναδικό στόχο, την επιστροφή της άγριας ζωής σε όλα τα νησιά των Γκαλαπάγκος.
Για να ανακοινώσει την έναρξη του έργου, ο Ντι Κάπριο παρέδωσε τους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στην Ειδικό Αποκατάστασης των Νησιών, Πάολα Καστάνιο προκειμένου να δώσει μία καλύτερη εικόνα της προσπάθειας αυτής και να ευαισθητοποιήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους.
«Ο χρόνος εξαντλείται για πολλά είδη, ειδικά σε νησιά όπου οι μικροί πληθυσμοί τους είναι ευάλωτοι και απειλούνται. Γνωρίζουμε πως να αποτρέψουμε αυτές τις εξαφανίσεις και να αποκαταστήσουμε λειτουργικά και ακμάζοντα τα οικοσυστήματα – το έχουμε κάνει – αλλά πρέπει να επαναλάβουμε αυτές τις επιτυχίες, να καινοτομήσουμε και να προχωρήσουμε σε ευρύτερη κλίμακα», δήλωσε η Καστάνιο. «Χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις όπως αυτές που ανακοινώθηκαν σήμερα για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας».
Αρχικά, μέσω του προγράμματος γίνοται προσπάθειες για την αποκατάσταση του νησιού Φλορεάνα, το οποίο φιλοξενεί 54 απειλούμενα είδη και την επανεισαγωγή 13 τοπικών εξαφανισμένων ειδών, συμπεριλαμβανομένου του mockingbird Floreana το πρώτο ωδικό πτηνό αυτού του είδους που περιέγραψε ο Κάρολος Δαρβίνος.
Τα χρήματα προορίζονται επίσης, για την διεκπεραίωση ενός προγράμματος για να αποτραπεί η εξαφάνιση του ροζ ιγκουάνα, το οποίο ζει σε ένα ενεργό ηφαίστειο στο νησί Ισαβέλα.
Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ενίσχυση μέτρων για την προστασία των υδάτινων πόρων των Γκαλαπάγκος από τις επιπτώσεις του οικοτουρισμού, κρίσιμο στοιχείο της οικονομίας των Γκαλαπάγκος και του Ισημερινού.
Η προστασία της φύσης, στην πιο άγρια μορφή της, είναι το καλύτερο στοίχημά μας για να ξαναχτίσουμε μερικά από τα πιο αναντικατάστατα οικοσυστήματα στη Γη. Η πρωτοβουλία αυτή, είναι μια αισιόδοξη είδηση των τελευταίων ημερών και ποιος ξέρει, μπορεί, να δούμε τα ροζ ιγκουάνα, τις θαλάσσιες χελώνες και άλλα σπάνια είδη να περιφέρονται και σε άλλα μέρη της Γης.