Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την εξόρυξη bitcoin είναι περισσότερη από αυτή που χρησιμοποιείται για να τροφοδοτηθούν «ολόκληρες χώρες».
Δεν είναι μόνο η αξία του bitcoin που έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο αλλά και η τεράστια ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται για τη δημιουργία του.
Η αξία του κρυπτονομίσματος υποχώρησε πρόσφατα, αλλά η ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του συνέχισε να ανεβαίνει φτάνοντας στο ισοδύναμο με το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα της Αργεντινής, σύμφωνα με το Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, ένα εργαλείο που μετρά την ενεργειακή χρήση του νομίσματος που έχει δημιουργηθεί από ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge.
Το πρόσφατο ενδιαφέρον της Wall Street όπως η JPMorgan και η Goldman Sachs πιθανότατα κατέληξαν στην άνοδο της αξίας του νομίσματος και η έγκριση από τον Elon Musk της Tesla βοήθησε στην άνοδο του πρόσφατου υψηλού του, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το κρυπτονόμισμα θα γίνει ευρύτερα αποδεκτό στο εγγύς μέλλον.
Η “εξόρυξη” Bitcoin – η διαδικασία κατά την οποία ένα bitcoin απονέμεται σε έναν υπολογιστή που επιλύει μια πολύπλοκη σειρά αλγορίθμων – είναι μια διαδικασία που καταναλώνει πολύ ενέργεια και περιλαμβάνει την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών προβλημάτων για τη δημιουργία νέων bitcoin.
Τώρα που έχουν “εξορυχθεί” πάνω από 18,5 εκατομμύρια bitcoin, ο μέσος υπολογιστής δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί. Αντ ‘αυτού, η “εξόρυξη” απαιτεί ειδικό εξοπλισμό υπολογιστών που μπορεί να χειριστεί την έντονη ισχύ επεξεργασίας που απαιτείται για τη λήψη bitcoin. Και, φυσικά, αυτοί οι ειδικοί υπολογιστές χρειάζονται πολλή ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν.
Οι υποστηρικτές του bitcoin λένε ότι η εξόρυξη γίνεται όλο και με περισσότερο ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές καθώς αυτή είναι φθηνότερη από άλλες. Η ενέργεια που σπαταλάται από τις συνδεδεμένες αλλά ανενεργές οικιακές συσκευές στις ΗΠΑ μόνο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την εξόρυξη bitcoin για 1,8 χρόνια, σύμφωνα με τον Δείκτη Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας της Cambridge.
Ωστόσο, οι “περιβαλλοντολόγοι” ισχυρίζονται ότι η εξόρυξη εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, ιδίως επειδή οι “ανθρακωρύχοι” θα πάνε όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη και αυτό μπορεί να σημαίνει μέρη που δεν χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με το Cambridge, η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη εξόρυξη bitcoin από οποιαδήποτε χώρα και περίπου τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής της ενέργειας προέρχεται από άνθρακα.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας κυβερνητικός οργανισμός ή οργανισμός που να παρακολουθεί επίσημα πού “εξορύσσεται” το bitcoin και τι είδους ενέργεια χρησιμοποιείτε, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εάν οι “ανθρακωρύχοι” χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ορυκτά καύσιμα.
«Τα μέρη όπου “ανήκουν” τα bitcoin μπορούν να μετακινηθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε καν πού βρίσκονται», δήλωσε ο Camilo Mora, καθηγητής γεωγραφίας και περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης.
Το Κέντρο Εναλλακτικών Οικονομικών του Cambridge εκτιμά ότι η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του bitcoin κυμαίνεται ακριβώς πάνω από 115 terawatt-ώρες (TWh), ενώ ο δείκτης της Digiconomist το φέρνει πιο κοντά στα 80 TWh.
Μια μεμονωμένη συναλλαγή bitcoin έχει το ίδιο αποτύπωμα άνθρακα με 680.000 συναλλαγές Visa ή 51.210 ώρες παρακολούθησης βίντεο στο YouTube.
Ένα έγγραφο από το 2018 από το Oak Ridge Institute του Οχάιο αναφέρει ότι για ένα bitcoin αξίας ενός δολαρίου χρειάζονται 17 MJ ενέργειας, υπερδιπλασιάζοντας την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για την εξόρυξη χαλκού, χρυσού και πλατίνας αξίας ενός δολαρίου. Μια άλλη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύθηκε πέρυσι αναφέρει ότι η ισχύς υπολογιστών που απαιτείται για την εξόρυξη Bitcoin τετραπλασιάστηκε το 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ότι η εξόρυξη είχε επιρροή στις τιμές σε ορισμένες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι υποστηρικτές του Bitcoin έχουν καταστήσει σαφές ότι πιστεύουν ότι το τυχόν περιβαλλοντικό κόστος που προέρχεται από την “εξόρυξη” bitcoin αξίζει τον ευρύτερο αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην κοινωνία. «Το Bitcoin δεν θα μπορούσε να διατηρήσει την αξία του και την ασφάλειά του στις παγκόσμιες μεταφορές και στην αποταμίευση, χωρίς η διατήρησή του να είναι δαπανηρή», αναφέρει η Ria Bhutoria, διευθύντρια έρευνας της Fidelity Digital Assets.
«Οι υπολογιστές και τα smartphone έχουν πολύ μεγαλύτερα αποτυπώματα άνθρακα από τις γραφομηχανές και τους τηλεγράφους. Μερικές φορές μια τεχνολογία είναι τόσο επαναστατική και σημαντική για την ανθρωπότητα που η κοινωνία στο τέλος την αποδέχεται παρά το κόστος», έγραψε ο επενδυτής Tyler Winklevoss στο Twitter.
Ορισμένοι επεσήμαναν ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει τόσος μεγάλος αντίκτυπος μεταξύ του κρυπτονομίσματος και περιβάλλοντος. Οι δημιουργοί του ethereum, που θεωρούνται ο δεύτερος πιο δημοφιλής τύπος κρυπτογράφησης μετά το bitcoin, έχουν υποσχεθεί να αλλάξουν τον αλγόριθμο του νομίσματος για να κάνουν την εξόρυξη πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Ο Vitalik Buterin που δημιούργησε το ethereum, είπε στο IEEE Spectrum ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι «τεράστια σπατάλη πόρων, ακόμα κι αν δεν πιστεύετε ότι η ρύπανση και το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα πραγματικό ζήτημα», δήλωσε ο Buterin.
Προς το παρόν, η εξόρυξη του ethereum λειτουργεί παρόμοια με το bitcoin όπου οι πιο ισχυροί υπολογιστές έχουν το πλεονέκτημα να κερδίσουν το μεγαλύτερο bitcoin καθώς οι υπολογιστές ανταγωνίζονται για να ολοκληρώσουν πρώτοι μια συναλλαγή. Οι προγραμματιστές της Ethereum εργάζονται για την αλλαγή αυτού του συστήματος, ώστε οι “ανθρακωρύχοι” να εισέρχονται σε μια ομάδα και επιλέγονται τυχαία για να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή και να λάβουν ένα ethereum σε αντάλλαγμα. Αυτή η μέθοδος, που ονομάζεται «απόδειξη-πονταρίσματος», εγγυάται ότι θα χρησιμοποιηθεί λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια για την εξόρυξη του νομίσματος.
Με το bitcoin να εξακολουθεί να κυριαρχεί ως το κορυφαίο κρυπτονόμισμα και με επικυρώσεις από καθιερωμένες εταιρείες και επενδυτικές τράπεζες, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του νομίσματος είναι πιθανό να αυξηθούν.
Πηγή: the guardian
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!